- Gündem
- 14.05.2025 00:12
ÇÖPRİTA oluşumunu kuran Avukat Yapıcı, Tire Belediyesi’nin sokak hayvanlarına zarar vererek mezarlıklara gömdüğünü iddia etti ve canların ölüm sebeplerinin sorgulanması gerektiğini söyledi
SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER
Zarar gören, işkenceye maruz kalan sokak hayvanları ve hakları gasp edilen, yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlar için ÇÖPRİTA oluşumunu kuran Avukat Gülçin Yapıcı, Tire Belediyesi hakkında çok önemli bir iddiada bulundu. Belediyenin, sokak hayvanlarına zarar vererek mezarlıklara gömdüğünü ileri süren Yapıcı, gazetemize bahsi geçen mezarlık alanından gelen sesleri bir video aracılığıyla aktardı. Bölgedeki vatandaşlar tarafından ihbar hatlarına konuyla ilgili sürekli dilekçe ve suç duyurusu geldiğini bildiren Yapıcı, olayın açığa kavuşması için mezarlıkların açılması gerektiğini savundu. İnsan mezarlığına hayvanların gömüldüğünü, inleme seslerinin duyulduğunu üzülerek öğrendiklerini, yasal talebe rağmen alanın ısrarla kazılmadığını kaydeden Yapıcı, yasaklı ırk olduğu tahmin edilen canların ölüm sebeplerinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca tüm bu iddiaların ardından Tire Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü aradık. Müdürlük, “Jandarma zaten ihbarla ilgili inceleme başlattı. Biz ifadelerimizi verdik. Savcı Bey de açılmasına gerek duymadı. Aykırı bir durum mümkün değil. Olay zaten savcılıkta” dedi.
OLAY İZMİR BAROSU’NA DA İLETİLDİ
Av. Yapıcı, konuya ilişkin şunları aktardı: “Bölgede yaşayan hayvansever vatandaşların ihbarı sonucu bizler harekete geçtik. Tire’de özellikle sokak hayvanlarına olumsuz durumlar sergilendiği söylendi. Videolar, ses kayıtları atıldı. Çok ciddi söylemler var. İhbar gece geldiği için Tire Belediyesi ile iletişime geçemedim. Fakat TWİTTER’deki duyurumu gören Tireli hayvansever bir arkadaş belediyelerinin iyileştiğini, bahsi geçen alanın insan mezarlığı olduğunu ama insan gömülmeyip belediyeye hayvan mezarlığı diye tahsis edildiğini; mezbaha atıklarının ve ölen sahipli hayvanların da gömüldüğünü iddia etti. Ama biz tarafsız doğrunun bulunmasından yanayız. Şikâyetlerimiz oluşturuluyor. Ayrıca durumu ihbarcı bilgileri ile birlikte İzmir Barosu’na ve Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu’na da ilettim.”
SOKAĞIMIZIN, YURDUMUZUN CANLILARI
“Kısırlaştırma sayılarındaki tutarsızlık, insan mezarlığının hayvan mezarlığı olarak kullanılması ve gömülen hayvanların ölüm sebebinin şekli ile ilgili kazı talebinin savcılıkça reddedilmesi bizleri daha da endişelendiriyor” diyen Yapıcı, “Kapsamlı araştırma için tüm kurumlarla bu ihbarı paylaşıyoruz. Özellikle inleme, uyuşturucu etkisindeki yarı canlı hayvanlar, duyulan sesler iddiası bizi derinden üzmüştür. O yüzden anında müdahale için sizler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istedik… Her geçen gün hayvanlara tahammülsüzlük, eziyet, işkence artıyor. Bu sorunun faturası hayvanlara değil, işini yapmayan yerel yönetimlere kesilmelidir. Çözüm, kısırlaştırıp, rehabilite edip yerine bırakmaktır. Bu iş yıllarca layığıyla yapılsaydı şu an bunları konuşuyor olmazdık. Onlar bizim sokağımızın, yurdumuzun canlıları” bilgisini paylaştı.
UMARIM MEZARLIKLAR AÇILIR
Yapıcı, son olarak şunları kaydetti: “Bayraklı’da 3 kişilik bir aile 28 kurşun ile öldürüldü. Sebep sahipsiz hayvan beslemeleri. Birçok insan bu yüzden darp edildi / ediliyor, birçok hayvan zehirlenip, vurulup katledildi. Tüm halkımızı duyarlılığa, devletimizi de etkin sivil toplum kuruluşları ile beraber etkin kısırlaştırma seferberliğine davet ediyoruz. Zaten Cumhurbaşkanımız da kısırlaştırma seferberliğini müjdeledi ama halen etkin kısırlaştırma başlamadı… Umarım haber aracılığıyla sesimiz duyulur ve olayın yaşandığı mezarlıklar açılır. Gece gündüz çalışan bir ihbar ekibimiz var. Dilekçeler suç duyuruları hiç bitmiyor. Hele ki basın yanımızda olduğunda tüm yaşam hakkı koruyucuları olarak çok mutlu oluyoruz.”
PEŞİNİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ
İhbarda bulunan Tireli hayvansever ise “Tire’de köpekler öldürülüyor, kısırlaştırılan köpekler ortada yok. 590 köpekten 37’si kısırlaştırılmış, kayıtlarda da geçiyor. Ama diğerleri yok. Bizim şüphemiz kaybolan bu köpeklerin o mezarlık alanında açılan çukurlarda olduğu yönünde. Oraya gidip videoda çektim. Videomu çektikten hemen sonra jandarmaya gidip durumu anlattım, ifade verdim. Mezarlıkların açılmasını istedim. Fakat savcı kesinlikle açılmasını istemedi. ‘Orası resmi bir yer, ölü hayvanları gömebilirler’ dendi. Ama oranın resmi olup olmadığına dair bir evrak gösterilmedi. Kaç köpeğin kısırlaştırıldığını merak ettim Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sitesine girdik. 80 köpek Işıkkent’ten Tire’ye getirilmiş. Ve ne tesadüfse bu olay bizim araştırma yaptığımızı öğrendikten sonra gerçekleşmiş. 80 köpek kısırlaştırılarak Tire mahallelerine dağıtılmış. Tüm bu resmi belgeleri avukatıma verdim. Peşini asla bırakmayacağız” dedi.
KÖPEKLER NEREDE?
Hayvansever son olarak, “Orası insan mezarlığı. Her şey şaibeli. Kısırlaştırılan köpeklerin nerede olduğu belli değil. Biz bu köpeklerin peşine düştük, asla da bırakmayacağız. O mezarlıkları açmak zorundalar. Ya ‘açık açık öldürdük’ deyip kamuoyuna hesap verecekler ya da ‘götürdük dağa, taşa bıraktık’ diyecekler. O mezarlıklar açılınca hayvanların zehirlenerek mi yoksa diri diri mi öldürüldüğü anlaşılacak. Kısırlaştırılan köpekler için belediyenin kasasına küpe başı 65 TL giriyor. Her kısırlaştırmada belediye para alıyor. Belediye bu köpeklerin parasını aldı ama köpekler nerede, neden ortada yoklar?” cümlelerini kullandı.
İDDİALARA YANIT
Tüm bu iddiaların ardından Tire Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü aradık. Müdürlükten verilen bilgiler ise şu yönde: “Böyle bir şey söz konusu değil. Kaymakamlık tarafından yapılan bir denetleme var. Gömü yapılan alan bizim barınağımızın resmi gömü alanı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından da kontrol edilmiş bir alan. Hastalıktan, kazadan ya da yaşlılıktan dolayı ölen hayvanları resmi olarak buraya gömüyoruz. Geçici Hayvan Bakımevimizin gömü alanı burası… Zaten bizim mezarlık alan olarak geçen yer konut alanında değil. Etrafında hiçbir konut yok. Yani inleme sesinin duyulması gibi bir şey söz konusu olamaz. Kaldı ki önceliğinde zehirlenme, kaza vb. olaylarda adli işlem yapılabilir diye biz birkaç gün bekletiyoruz. Ondan sonra gömüyü yapıyoruz. Toplu olarak gömüyoruz. Yani her gün gidip bir köpek ya da kedi gömmüyoruz. Normal olarak işleyişte toplu bir gömü yapıyoruz. Ama öncesinde kendi barınağımızda bir alanımız var. Orada otopsi için bekletiyoruz. Ölüm raporları yazılıyor ardından gömü işlemi. Evet, bahsini ettiğiniz kişiler şikayette bulunmuş, ancak şikayette bulunacak yetkili makam kendileri değil. Jandarma zaten ihbarla ilgili inceleme başlattı. Biz ifadelerimizi verdik. Savcı Bey de açılmasına gerek duymadı. Aykırı bir durum mümkün değil. Olay zaten savcılıkta.”