- Gündem
- 19.04.2025 12:02
Ege Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Somada maden faciasından sonra kadınlara istihdam imkanları sağlamak amacıyla çalışmalara devam ediyor
Ege Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), Somada maden faciasından sonra kadınlara istihdam imkanları sağlamak ve toplumsal hayata kazandırmak amacıyla Somaya yaptıkları ziyaretler devam ediyor.
"BİZ BİR AİLEYİZ
Soma Spastik Çocuklar Derneğini ziyaret eden akademisyenler çalışmalarla ilgili bilgi aldılar. Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Cihan Yavuz, İsmimiz Spastik Çocuklar Derneği olsa da kapımız tüm engellilerimize açık. Derneğimizde psikoloğumuz, fizyoterapistimiz ve zihinsel engelliler öğretmenimiz var. Derneğimizin bir kaynaktan geliri bulunmamaktadır. Burada çocuklara eğitim verirken, aynı zamanda annelerimize de eğitim veriyoruz. Aileler buraya gelip paylaşımlarda bulunup, sosyalleşiyorlar. Biz bir dernek değil, daha çok aile gibiyiz" diye konuştu.
3 AY EĞİTİM ALDILAR
Daha sonra Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezine (KAGİDER) uğrayan üyeler; çalışan kadınlarla sohbet ederek, merkezde ki el emeği ürünleri incelediler. Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde 3 aylık eğitim alan kadınlar; ürettiği ürünlerin satışını planlıyorlar. Prof.Dr. Konca Yumlu dernekteki kadınların aile ekonomilerine katkıda bulunmak üzere üretim çabalarını desteklediğini ve böylelikle kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Ziyaretin ardından EKAM ve TÜKD üyeleri kadını istihdam etme ve kadının ekonomik hayata katılması projesi için Soma Kaymakamı M. Bahattin Atçıyı makamında ziyaret ettiler.
İSTİHDAM FIRSATI YARATILABİLİR
Sürekli geliri olmayan ve eşlerini kaybetmiş ailelere destek olmak için 20 kişilik gruplar halinde üretimde sürekliliği sağlamak için ve hijyen eğitimi konusunda bilgilendirmek için Ege Üniversitesinde ders vermek istediklerini dile getirdiler. Kaymakam M. Bahattin Atçı, Soma çok canlı bir ilçe. Burada çalışmak isteyen genç bir nüfus var. Kadınlarımızda çalışmak istiyorlar. Ama hem çocuklarına bakmak hem de üretimde süreklilik konusunda zorlanıyorlar. Soma 105 bin insanın yaşadığı bir bölgedir. Öncelikle bizim kendi ürettiğimiz ürünleri dışarıya satmadan kendi içimizde döngü sağlayamayız. Bunun için de dışarıdan destek almamız gerekiyor. Gerekli ortam sağlatıldığında kadınlarımız içinde istihdam fırsatı yaratabilir" dedi.
ÇOCUKLARIN YANINDALAR
Heyet, Kaymakam Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürü Hakkı Duran ile birlikte Soma GAP Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi'ne uğradılar. 7- 14 yaş aralığında binden fazla öğrencisi bulunan merkezde, çocuklar, pandomim gösterisinde bulundular. EKAM ve TÜKD üyeleri, Somalı kadınların örgütlenerek üretimde bulunma çabalarını gördükleri için mutlu olduklarını ifade ederek; kadınların gıda üretimi için Ege Üniversitesinde 16 şubat tarihinde bir günlük eğitim aldıktan sonra daha bilinçli olarak üretime devam edebilecekleri konusunda uzlaştılar. (Ege Ajans)