Sayfa Yükleniyor...
Madenin bir galerisindeki bir damarda, aylar önce çıkan yangını söndürmek için galerinin kapatılması yerine, kül ve sabun katkı maddesi olarak bilinen gliserin veya kostik maddelerinin karışımından oluşan bir harç mı kullanıldı?
HALİDE DEMİR
Somada meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasının ardından başlayan geniş kapsamlı soruşturmanın sonunda açıklanan ilk bilirkişi ön raporunda, kazanın trafo patlaması değil, maden içindeki karbonmonoksit ve metan gazı oranlarının sınır değerlerinin çok üzerinde olduğu ve bu oranların yüksekliğinin facianın meydana gelmesinden önce olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. 31 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği soruşturma kapsamında 25 kişi gözaltına alındı. Aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, işletme Müdürü Akın Çelik ve ona bağlı olarak çalışan Ertan Ersoy ile güvenlik umanı Yalçın Erdoğan tutuklandı.
Ön raporda ise, madendeki facianın trafo patlamasından olmadığı, karbonmonoksit gazı öncesinden başlayarak yüksek çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.
SAVCILIK ÖN RAPORU DA KUŞKUMUZU GÜÇLENDİRİYOR
Öte yandan konuyla ilgili önemli bir iddiayı gazetemize açıklayan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, bölgede yaptıkları incelemeler ve işçilerle yaptıkları konuşmalardan edindikleri bazı bilgilerin kazaya davetiye çıkardığı kuşkusunu kendilerinde oluşturduğunu ve açıklanan ön rapordaki bilgilerin de kuşkularını arttırdığını belirtti.
CHPli Vekil Erdal Aksünger, iddiasında, madendeki galerilerden birinde aylar önce bir yangının çıktığı ve bu yangının sabun katkı maddesi de olan gliserin ya da kostik maddesi ile külün karıştırılmasıyla elde edilen bir harcın damardaki yangının üzerine dökülerek söndürülmeye çalışıldığı şeklindeki bilgilerin kazaya davetiye çıkarmış olabileceğini öne sürdü.
DAMARDAKİ YANGIN NEDEN İLKEL YÖNTEMLERLE SÖNDÜRÜLDÜ?
Erdal Aksünger, literatürde yanma özelliği olan maden sınıfında tanımlanan Soma Maden Ocağının bu niteliğinin bilinmesine karşın şirket yetkililerinin, bir galeride çıkan yangını, üretime ara vermeme gerekçesiyle, galeriyi bir süre kapatıp bilimsel önlem almak yerine, ilkel yöntemlerle söndürdüğü iddiasının bilirkişi ön raporlarında ortaya çıkan bilgilerle de örtüştüğünü belirtti.
ÜRETİME ARA VERMEMEK İÇİN GALERİ KAPATILMADI MI?
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, iddiasıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: Somada konuştuğumuz bazı arkadaşlar madenin 3-5 aydır yandığını söylediler. Bunu şirket yetkililerine de iletmişler. Ama hiçbir önlem alınmamış. Bu maden yanma özelliği olan bir maden. Burada alevsiz olan kimyasal bir yanmadan yani oksidasyondan bahsediyoruz. Damarlardan birinde bir yangın çıkıyor. Alevsiz olan bu yangını söndürmek için bir süre kapatılması gerekiyor. Ama sorumlular, üretime ara verilmemesi için bunu yapmak yerine, kül ve sabunda kullanılan kostik ya da gliserini karıştırıp harç yaparak damarın üstünü sıvamış. Fakat bu yanmayı söndürmez. Oysa kömür damarının havayla temasının kesilip, yangının söndürülmesi ve orası soğutulana kadar üretimin durdurulması gerekirdi. Bu yapılmadığı için, oradaki içten yanma sürmüş. Kapama yapılan damardaki ateş sönmediği için yangın yeniden çıkmış. Duman alevden daha hızlı ilerlediği için ortaya çıkan yoğun duman bir anda tüm diğer galerilere ve dolayısıyla madene dolmuş. Yangın ve dumanla ortaya çıkan karbonmonoksit gazı da bildiğiniz gibi içerideki yüzlerce işçinin yaşamını yitirmesine yol açmış. Bu iddia doğru ise ortada kaza değil, göz göre göre işlenmiş bir cinayet var.
AKSÜNGER ŞU SORULARI DA YÖNELTTİ?
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Soma Maden faciası ile ilgili şu soruları sordu: Yıllarca TKİnin işlettiği sonra Soma Holdinge devrettiği bu madenin yanma özelliği bilinmesine rağmen neden yeterli denetimler yapılmadı? Denetimler sadece kağıt üzerinde mi kaldı? 3-5 ay önce ocakta bir damarda yanma meydana geldiği bilinmesine rağmen neden yeterli önlemler alınmadı? Madende karbon monoksit salınımını ölçen cihazların yeterli olmadığı veya çalışmadığı bilgileri doğru mudur? Yngını söndürmek amacıyla yüksek oranda sabun katkı maddesi ve kül alımı ne zamandan beri, ne kadar yapılmıştır?
Haber Merkezi