Sayfa Yükleniyor...
Türkiye'nin her an her yerinde karşılaşabileceğiniz engelli derneği adına satış yapan kişilerin birçoğunun, topladıkları bağışın nereye gittiği sorusunu, Zihinsel Engellileri Geliştirme Ve Koruma Derneği Genel Başkanı Muhiddin Yılmaz "Vampirler" adlı kitabında anlattı
ONURHAN ALPAGUT
Türkiye'nin herhangi bir anında herhangi bir yerinde karşılaşabileceğiniz engelli dernekleri adına yardım amaçlı dergi satan kişilerin birçoğunun topladıkları bağışın nereye gittiği sorusunu, Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Muhiddin Yılmaz "Vampirler" adlı kitabında yanıtladı.
VURGUN YAPIYORLAR
1992 yılında İzmir Konakta zihinsel engelli çocuk aileleri tarafından kurulan Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği'nin Genel Başkanlığını yürüten Muhiddin Yılmaz, yazdığı "Vampirler" adlı kitabında engelli derneklerine yardım adı altında dergi satılarak toplanan bağışların çoğunun nereye gittiği sorusunu cevapladı. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'yla valiliklere verilmesinin ardından, çok sayıda kişinin illegal engelli dernekleri kurarak yardım adı altında vurgun yaptıklarını söyledi.
ENGELLİ DERNEKLERİ VASITASIYLA TOPLUM SÖMÜRÜLÜYOR
Her geçen gün yeni engelli derneklerinin kurulduğuna dikkat çeken Yılmaz, yönetiminde engelli ailesi veya bireyi dahi bulunmayan derneklerin vurguna yönelik kurulduğunu ileri sürdü. Yılmaz, birçok bu şekilde cebini doldurduğunu belirtti. Yılmaz, "Engelli dernekleri vasıtasıyla toplum sömürülüyor. Özellikle jandarma bölgelerinde bu durum daha çok meydana geliyor. Halk bu konuda bilinçlendirilmeli, devletin müdahalesi bir yere kadar. Yardım yaparken mutlaka makbuz sorulmalı" dedi.
KİTABIN TAMAMLANMASI YILLAR SÜRDÜ
Kitabı 1992 senesinde derneğin kuruluşu ile yazmaya başladığını ifade eden Yılmaz, "Çocuğum 33 yaşında ve 33 yıldır bu işin içindeyiz. O zamandan beri yazdığımı biriktirdim ve artık kitap olması gerektiğine karar verdim. 3 ay bilgisayarın başında yazdıklarımı bilgisayar ortamına aktardım. Yakında ikinci kitabım da çıkacak. Kitapta engelli ve ikinci şahıslara muhtaç şekilde yaşamak zorunda kalan insanlar ve onların haklarını gasp edenler anlatıldı. Kitapta, yaşadığım zorluklara, mücadeleme de yer verdim. Tek kişinin bu düzensiz düzene başkaldırmasının ne kadar zor olduğunu ve bu durumun, halkımızın engelli bireylere acımak yerine onları koruyarak, sahip çıkmasıyla aşabileceğini söyleyebilirim" dedi.
"TABELA DERNEĞİ ÇOK FAZLA"
Yılmaz, "Bizim toplumumuz yardıma ihtiyacı olan insanlara karşı duyarlıdır. Dergi satılıyor yardım olsun diye alıyorlar. Dergi satışları çoğaldı. Bir dernek başkanı olarak diyorum ki; bu halktan toplanan paraların bir kuruşu engellilere ulaşmıyor. Binde bir dernek toplanan yardımları yerine ulaştırıyor. İzmirde 100 tane engelli derneği var. Tabela derneği çok fazla" diye konuştu.
Haber Merkezi