Sayfa Yükleniyor...
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Toprak, zincir mağazalarda tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmesine 1-2 gün kala sattırılmaya çalışılan ürünler hakkında konuştu
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN/ÖZEL HABER
Zincir mağazalarda tavsiye edilen tüketim tarihinin (TETT) geçmesine 1-2 gün kalan ürünleri zincir mağazalarda çalışan personellere sattırmaya çalıştıkları iddia edildi. Personellerin bu ürünleri satmayınca da ya da satmak istemeyince maaş kesintisi dahi yaşadıkları ifade edildi. Bu noktada en çok mağduriyeti yaşayacak olan vatandaşların, “Zincir mağazalarda bu şekilde satılan ürünlere karşı vatandaşlar nelere dikkat etmelidir?” sorusuna yanıt veren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
KURALLARA UYULMASI ÖNEMLİ
Toprak, “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne göre; Son tüketim tarihi (STT): Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi,
Tavsiye edilen tüketim tarihi: uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Buna göre bir gıda ürününde tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi veya dondurulduğu tarih bilgilerinden uygun olanı mevzuatta yer alan kurallara göre belirtilir. TETT’si yaklaşan ürünlerin, uygun koşullarda saklanması ve sunulması dâhilinde (ki satış noktaları bu koşulları sağlamakla yükümlüdür) satılması yasal olarak hatalı bir uygulama değildir. Hatta Tarım Orman Bakanlığının FAO ortaklığıyla yürüttüğü Gıdanı Koru – Sofrana Sahip Çık projesi içerisinde; tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) yaklaşan ürünlerin satılamaması perakende aşamasındaki gıda israfı örnekleri arasında sayılmaktadır” dedi. Son tüketim tarihi yaklaşan ürünlerin anlık ya da kısa süreli indirimlerle ya da TETT’si yaklaşan ürünlerin özel indirim raflarında satılmasının özellikle Avrupa’da ve ülkemizde kimi marketlerde uygulanan, israf önlemede iyi uygulama olarak gösterilebileceğini belirten Toprak, “Böylelikle hem etiket okumayı ve evindeki tüketim durumunu iyi bilen bir tüketici istediği ürünü daha uygun bir fiyata almış oluyor, hem de işletme elindeki ürünü imha etmekten kurtuluyor” diye konuştu.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
TETT ve STT ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Toprak, “Satış noktalarındaki personeller işe başlamadan önce etiket bilgilerini okumayı ve doğru yorumlamayı sağlayacağı, ilk giren ilk çıkar kuralını ve depolama şartlarını öğreneceği temel eğitimlerden geçirilmeli. Satış noktaları ilk giren ilk çıkar kuralına ve stok döngü hızına dikkat ederek mal alımı ve satışı yapmalı, böylelikle tüketim tarihleriyle ilgili oluşabilecek hata ya da kafa karışıklıklarının baştan önüne geçmeli. Ürünlerin raflanmasında tüketim tarihi bilgilerine dikkat edilmelidir. Tarihi yakın ürünler öne eskiler arkaya konarak önce tarihi yakın ürünlerin alınması sağlanmalıdır. Soğuk ya da donuk saklanması gereken ürünler perakende satış noktalarında kampanya, vs adı altında, kasa yanlarında satışa sunulacaksa uygun saklama şartlarıyla teşhir edilmelidir. STT’si dolan ürünler kesinlikle satılmamalı, varsa toplatılmalı, uygun şartlarda imha edilmelidir. Tüketicinin STT ve TETT arasındaki farkı bilmesi ve buna göre satın alma gerçekleştirmesi gerekir. Ayrıca tüketiciler hatalı bir uygulamayı (STT’si geçmiş ürünün satışı, uygun olmayan şartlarda satış, vb) Alo174 Gıda hattına bildirebilirler. Tüketiciler evlerindeki ürünlerin STT’si dolduğunda imha etmeli ve tüketmemelidirler. TETT’si dolan ürünleri ise uygun şartlarda saklanmış ve korunmuşsa tat, koku, vs gibi özelliklerini kontrol edip, bir uygunsuzluk yoksa tüketebilirler. Tüketiciler gıda alışverişlerini liste ile yapmalı, evdeki tüketim durumuna göre satın alma gerçekleştirmeli, evlerinde de gıdaların saklama şartlarına dikkat etmelidirler. Böylelikle gıda israfının önlenmesine katkıda bulunabilirler” açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi