- Gündem
- 05.07.2025 21:40
Kovid-19 vakalarının artışıyla beraber fuarlar iptal edildi ve yüz yüze görüşmeler azaldı. Firmalar ise yeni müşteri bulmada oldukça sorun yaşıyor. İzmirli genç girişimciler bu soruna ‘ProcuSale’ uygulaması ile el attı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Dünyanın bir numaralı gündem konusu ve problemi koronavirüs salgını şu ana kadar yaklaşık 1 milyon insanın yaşamına mal oldu. Virüsün etkisi bununla sınırlı kalmayıp ekonomiye verdiği zarar da trilyon dolarları aşmış durumda. Turizm ve havacılık başta olmak üzere, fuarcılık sektörü de büyük kayıp yaşayanlardan. Asya ve Avrupa’daki virüsün yoğun olduğu ülkelerde, azımsanamayacak sayıda uluslararası ve bölgesel fuar ertelendi veya iptal edildi. Fuar Endüstrisi Küresel Birliği (UFI), Bağımsız Fuar Organizatörleri Derneği (SISO) ve Oxford Economics’in yaptığı ortak araştırmaya göre fuarcılık sektörü dünyada 3 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Ticaret vitrini olan fuarcılık pazarı, koronavirüsten kötü etkilenmeye devam ediyor. Durum bu iken, firmalar yeni müşteri ve ihale bulmada sıkıntı yaşıyorlar. Bu noktada İzmir’de TÜBİTAK desteği ile ProcuSale adında yeni bir projeye adım atıldı. ProcuSale, akıllı bir B2B satın alma ve satış platformu olarak geliştirildi. Ücretsiz olarak teklif taleplerinizi ve ihale ilanlarınızı yayınlayabileceğiniz, başka firmaların oluşturduğu ihale ve tekliflere göz atabileceğiniz bir girişim. Böylece iptal edilen yüz yüze görüşmelerin ve fuarların ekonomide yarattığı kayıpları, bu dijital platformda en aza indirgemek için kullanıcılara sunulan bir fırsat olarak görülüyor. Projenin kurucusu ve takım kaptanı Deniz Garip Yılmaz ile projenin detaylarını konuştuk.
20 GÜNDE 600 FİRMA!
Kuruluşunda daha 1 ayı doldurmadan 600 tane firmanın dijital platformlarına kaydını yaptırdığını belirten Yılmaz, “Bütün sektörler kendine yer bulabiliyor. 1 ay dolmadan 20 günde 600’ü aşkın şirket platformumuza kaydını yaptırdı. İnsanlar bu uygulamayı sevdi ve bu uygulamanın ihtiyaç olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Uygulamamız çok global, dünyanın her yerinde faaliyet gösteren şirketler kullanabilir. Hal böyle olunca Türk girişimciler ilerde bu sistemi kullanarak dünyanın herhangi bir yerinde iş fırsatlarını kovalayabilecek. Firmalar, platformumuzda ihale ilanlarını ücretsiz olarak görüntüleyebilir, alarmlı aramalar sayesinde yeni ilanlardan anında haberdar olabilir. Ücretsiz ihale ilanı oluşturarak binlerce tedarikçiye ulaşabilir” diye konuştu.
TÜBİTAK 5 DAKİKADA KABUL ETTİ!
Projenin hayata geçiş sürecini anlatan Yılmaz, “TÜBİTAK’ın 1512 numaralı bireysel genç girişim diye bir çağrısı var. Burada proje başı 200 bin TL üst limitli bir destek söz konusu. Genelde üniversitedeki araştırma görevlileri, bazen lisans bazen de yüksek lisans doktora öğrencilerine yaptığı bir proje çağrısı. Ben de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü mezunuyum. TÜBİTAK’ın bu çağrısı gelince bir proje hazırladım. Projenin uzun soluklu, yaklaşık 6 aylık bir eğitim süreci oluyor. Bu eğitim programı son derece faydalı ve bilgilendirici bir şekilde gerçekleşti. TÜBİTAK’ın 3 tane elemesini de geçen projem kabul gördü. En son olarak sunumumu Ankara’da başarılı bir şekilde 5 dakikada sundum. Bu şekilde bütün aşamaları geçmeyi başardım ve TÜBİTAK’ın desteğini aldım. Desteği aldıktan sonra bir ekip kurdum ve faaliyete geçtik” ifadelerine yer verdi.
ARKADA YAPAY ZEKÂ ÇALIŞIYOR
Yılmaz, “Bizim projemiz; satıcı ve alıcıları bir araya getiren bir platform. Satıcılar ilan yayınlıyor, alıcılar da bu ilanları görüntülüyor ve ilgisini çeken bir konuysa buradan bir teklif verebiliyor. Böyle bakınca basit gibi geliyor ama ‘basit kolay değildir’. Bu platform aslında bir zoru başarıyor. Zor olan tarafı şu; iş dünyasını tasnif ederken, üzerinde fikir birliğine varılmış bir tasnif yöntemi bile yok. Üç dört tane farklı tasnif sistemi var. Durum böyle olunca birisi ilan yayınladığı zaman ötekisi onu nasıl arayacağını bilmiyor. İşte tam burada çağımızın teknolojisi makine öğrenmesi ve yapay zekâ mantığına göre çalışan algoritmalar devreye giriyor. Bir ilan yayınlandığı zaman algoritmamız bu ilanın içeriğiyle kim ilgilenir bunu tespit edip ilanı bu kişilerin önüne e-posta veya uygulama içi bildirimler olarak ulaştırıyor. Alıcının da satıcının da işini kolaylaştırıyoruz, alıcı hızlı bir şekilde tedarikçi buluyor, satıcı da yeni iş fırsatlarını kolayca takip ediyor ve cirosunu artırıyor” şeklinde konuştu.
KAMU İHALELERİ DE VAR
Uygulamalarında kamu ihalelerine de yer verdiklerini belirten Yılmaz, son teknolojiyi kullandıklarının altını çizdi. Sürecin başında olduklarını söyleyen Yılmaz, uygulamalarının olgunlaşmasından sonra yatırımcı desteği beklediklerini de sözlerine ekledi. Yılmaz, “Uygulamamızda kamu ihaleleri de var. Kamu ihalelerinin tamamını uygulamamıza yükledik. Şimdi başka ülkelerdeki kamu ihalelerini de ekliyoruz. Dolayısıyla Türk girişimciler başka ülkelerdeki kamu ihalelerine de ulaşabilecek. Sistemimizi de sürekli geliştiriyoruz. Daha işin başındayız. Olgunlaştıktan sonra yatırımcı desteği bekleriz. İzmir merkezli bir şirketiz. Hayalimiz belli bir değere yükseldikten sonra dünyada tanınıp, ülkemize ciddi bir döviz girdisi yaratmak” ifadelerini kullandı.