Sorunlar çözüm bekliyor

Muhasebe ve denetim mesleğinin yasal statüsüne kavuşmasının 27. yıl dönümü dolayısı ile İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak, Cumhuriyet Meydanı’nda sorunların dile getirildiği bir açıklama yaparak çözüm beklediklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2016 07:28
  • Güncelleme Tarihi : 14.06.2016 07:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sorunlar çözüm bekliyor haberinin görseli
Sorunlar çözüm bekliyor haberinin görseli

NİLGÜN TAZE

Türkiye’nin müşavirlik açısından gergin ve sıkıntılı günler yaşadığı ve yaşanan bu sıkıntılar karşısında Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) sorunların çözümü noktasında daha etkin olması gerektiği belirtildi.

Meslekleri açısından herhangi bir iyileşme olmadığı gibi iş yoğunluklarının da artmakta olduğunu ifade eden İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak, “Son dakika uzatmalar, meslektaşlarımıza karşı idarenin tavırları, mesnetsiz sorumluluk raporları biz muhasebecileri patlama noktasına getirdi. Üzerimizdeki bu angaryalara son verilmesi ve yıllardan beri birikmiş ve yenileri oluşan sorunlarımızın çözülmesi için TÜRMOB ve odalar tarafından daha etkili söylemler ve gerekirse tüm meslektaşların katılacağı etkili eylemler gerçekleştirilmelidir. 13 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile muhasebe ve denetim mesleği, yasal statüsüne kavuştu. 27 yıllık yasal statüsüne rağmen muhasebe ve denetim mesleği, ülkemizde yüzyılı aşkın bir geçmişe sahip” açıklamasını yaptı.

EKSİK VE SIKINTILAR VAR

Yıllardır biriken ve çözülemeyen sorunlar nedeniyle meslek mensuplarının sabırlarının sonuna geldiğini açıklayan Adak, şu açıklamaları yaptı: “1989 yılında çeşitli kesimlerin engellemelerini kırmak amacıyla ‘Göç yolda düzelir’ mantığı ile kabul edilen, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun önemli eksiklik ve sıkıntıları bulunmaktadır. Günümüz koşullarını kavramaktan uzak olan düzenleme, içinde barındırdığı anti demokratik hükümleri ile de mesleğin gelişmesini engelleyerek önünde önemli sorun ve sıkıntılara sebep olmaktadır. Etkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan, muhasebe ve denetim mesleğinin, yetki ve sorumluluğun dengeli dağıtıldığı bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.”

SAĞLIKLI EKONOMİNİN TEMEL TAŞI

Muhasebenin finansal raporlama ve denetimde, ülke ekonomilerinin gelişiminde önemli fonksiyonlar üstlenmekte olduğunu söyleyen Adak, sağlıklı ve güvenilir finansal raporlamanın sağlıklı bir ekonominin temel taşlarını oluşturduğunu belirtti. Adak, “Uluslararası gelişmelerle birlikte muhasebe ve denetim mesleği, kamu mâliyesinin güçlenmesine katkı koymanın yanı sıra, işletmelerimizin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmekte. TÜRMOB ve odalarımız yılardır mesleki çıkarları ön plana almak yerine, ülke çıkarlarını gözeterek taleplerini belirlemekte. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu mâliyesinin daha da iyileşmesi içindir, işletmelerimizi geliştirmek içindir yani ülkemiz içindir. Muhasebe ve denetim mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

BİLGİ İÇİN MUHASEBE

Muhasebe ve denetim mesleğinin, yetki ve sorumluluklarının Türkiye’de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesinin en büyük beklentileri olduğunu açıklayan Adak, şöyle dedi: “1-7 Mart’ta çeşitli etkinliklerle bir haftaya yayarak kutladığımız ‘Muhasebe Haftası’ aynı zamanlarda kutlanan Vergi Haftası’nda değil de 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olan 13 Haziran’da kutlanmalıdır. TÜRMOB tarafından alınacak karar ile ‘Muhasebe Haftası’nın, 13 Haziran’ı da içine alan bu haftada kutlanması; ‘Vergi İçin Muhasebe’ değil de ‘Bilgi İçin Muhasebe’ anlayışının benimsenmesine katkı sağlayacak, Maliye Bakanlığı ile yanaşık düzen kutlanmasına son verilecektir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Hazırladığımız çözüm raporlarının tozlu raflara terk edilmeden, hassasiyetle üzerinde durulmasını istiyoruz.”

YAPILMASI GEREKENLER

Meslek mensubunun stopajdan dolayı aldığı iadenin sadece vergi borçlarına değil, gerek nakit gerekse SGK borçlarına, Bağ-Kur borçlarına da mahsup edilebilmesi gerektiğini söyleyen Adak, “Günümüz koşullarını kavrayan, mesleğin gelişiminin önünü açan, anti demokratik hükümlerinden arındırılmış bir meslek yasasını talep ediyoruz. Muhasebe hizmet tesliminde hesaplanan KDV, genel orandan çıkarılıp (yüzde 18) indirimli orana (yüzde 8 - yüzde 1) tabii olmalıdır. Son dönem geçici vergi kaldırılmalıdır. TÜİK ve karşıt inceleme tutanakları, ücretsiz yapılmamalıdır. Odamızın yayınlamış olduğu ücret tarifesinde yer aldığı gibi Resmi Gazete’de yayınlanan ücret tarifesinde de yer almalıdır. SMMM’lerin bağımsız denetçilik hakları, yeminli mali müşavirlerin gölgesinde bırakılmamalı, SMMM’lerin bağımsız denetim yetkisi süreyle sınırlandırılarak, genç meslektaşların önüne süre engeli konulmamalıdır. 5/10 oranında tevkifat uygulamasına geçilmelidir. Aday meslek mensuplarımız olan stajyerlerimize, avukatlarda olduğu gibi kısa vadeli sigorta kolları uygulanmalıdır” dedi.