Soyer: İzmir rekor kırdı

Mahir Eller Projesi belge alma töreninde konuşan Başkan Soyer, “İzmir en fazla kadın tren sürücüsü sayısının en çok olduğu kent olarak rekor kırdı” derken, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, “Pasaporttan daha kıymetli müthiş bir belge alıyorsunuz” diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 01.08.2019 12:21
  • Güncelleme Tarihi : 01.08.2019 12:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soyer: İzmir rekor kırdı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
Türkiye’de 12 ilde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı işbirliğinde, İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli “Mahir Eller Projesi”nde, katılımcılara mesleki yetkinlik alanlarında aldıkları ‘mesleki yeterlilik belgeleri’ törenle verildi. Türkiye’deki geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin, uluslararası standartlarla uyumlu mesleki yeterlilik belgesini almasını ve nitelikli iş gücünün ekonomiye kazandırılması kapsamında ortaya çıkan Mahir Eller Projesi’nin belge takdim törenine; İzmir Valisi Erol AyyıldızTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, İzmir’deki Oda ve Borsa Başkanları, organize sanayi bölgeleri başkanları, kadın ve genç girişimcilerle Mahir Eller projesi kapsamında belge alanların istihdam edildiği firma temsilcileri katıldı. 
Konuşmasında İzmir’in rekor kırdığının altını çizen Başkan Soyer; “Sınavlar sonucunda 14 tren sürücü kadın adaylarımızın hepsi başarılı oldu bu İzmir için bir şereftir. İzmir en fazla kadın tren sürücüsü sayısının en çok olduğu kent olarak rekor kırdı. Biz yola çıkarken, İzmir’in mahallerinden sokaklarına, her bölge ana söylemiyle gittik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeteceğimizi söyledik. Bu şehir adını amazon kraliçesi Smyrna’dan alıyor. Kadın dostu olmayı en çok hak eden kent İzmir’dir” dedi. 
BİR İLKE İMZA ATILDI
Açılış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar; “Söz konusu Proje kapsamında; 30 bin kişiye anket yapılarak mesleki yetkinliklerin belirlenmesi, 20 bin kişinin mesleki yeterlilik sınavlarına alınması ve 15 bin kişinin belge almaya hak kazanarak, iş dünyasına katkı sağlaması hedeflenmektedir” dedi. Kadın istihdamına da vurgu yapan Yorgancılar; “Kadınlarımızın istihdamını önemseyen biri olarak, kadın dostu İzmir’imizin bu proje ile bir ilke imza atmasından ayrıca mutluluk duydum. Büyükşehir Belediyemizin işbirliğinde, kadın tren sürücü adaylarımızın sınavlara katılımını sağladık ve Türkiye’de en fazla sayıda belgeli kadın tren sürücüsüne sahip il unvanını aldık. Toplamda 20 tren sürücüsünün 14’ünü pozitif ayrımcılıktan yana kullandık. Yine, İzmir özelinde, proje kapsamında; “Kent içi Raylı Sistemler Katener Bakım Elemanı” ve “Kent İçi Raylı Sistemler Trafik Kontrolörü” meslek gruplarında belgelendirme yapan ilk il İzmir oldu” dedi. 
“Başta, Metal, Otomotiv, İnşaat, Makine, Asansör ve Ticaret sektörleri olmak üzere, toplam 44 farklı mesleği portföyümüze kattık.” diyen Yorgancılar; “78 ilde 40 bin adayımız, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Böylece, hem mesleki standartların yükseltilmesine, hem de hak edenlerin mesleği yapmasına imkan tanıdık” şeklinde konuştu. Yorgancılar” Mahir Eller Projesi kapsamında da, fayda sağladığına inandığımız 144 çalışanımız belge almaya hak kazanmıştır” dedi.

BU BELGE, PASAPORTTAN BİLE DAHA KIYMETLİ
Mesleki yeterlilik belgesi almayı hak kazananları tebrik ederek konuşmasına başlayan Rıfat Hisarcıklıoğlu; “Mahir Eller, adı üzerinde, becerikli, usta demek. Yani bu işi yapabilir demek. Sizler artık işin erbabı oldunuz. Bu belge sadece bizde geçerli değil, bütün gelişmiş ülkelerde geçerli olmak üzere müthiş bir belge alıyorsunuz, pasaporttan daha kıymetli. Bu işin ustası budur demek. Bunu kazandığınız için kutluyorum. Sizler ara elaman değil, aranan eleman olacaksınız. Gelişmiş batı ülkelerinin hepsinde iş bulabileceksiniz” dedi.
15 MİLYON EURO HİBE
Mahir Eller Projesi’nin Avrupa Komisyonu desteği ile hayata geçirdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu; “15 milyon Euro hibe sağladık. 12 ilde yaptık. Odalarımızın bu sürece çok değerli katkıları oldu. Bazen ya bu odalar ne iş yapıyor diye soruluyor. Kendi elemanlarımızı yetiştirmek çok önemli. İzmir’de EBSO bu işin en güzel örneği. Ellerini taşın altına koydular ve güzel bir iş çıkardılar. Odalarımız bugüne kadar mesleki eğitimden, mesleki yeterlilik sınavlarından, istihdama kadar hep ön safta yer aldılar ve çalışmaya başladılar. Her iş odalarımız aracılığı ile yapılır hale geldi. Bugün nasıl araba sürmek için ehliyet gerekiyorsa, bir kimse bir mesleği yapmak için mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor.  Emlakçılık yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesine sahip olmanız lazım, ikinci el araç satarken de bu belgeye sahip olmanız lazım. Çalıştırırsanız cezası çok ağır. Hem çalışan hem iş verenler için bu zorunlu hale geldi. Zira mesleki yeterlilik hem daha sağlıklı hizmet sunmak demek hem de insanımıza daha kaliteli yaşam standartı sağlamak demek. Tüm dünyaya bu mesleği en iyi şekilde yapabildiğinizin göstergesidir bu belge. 1,5 milyon kişinin belge alması gerekiyor ki bu çok büyük bir rakam” ifadelerini kullandı. 
İFTİHAR EDİLECEK BİR TABLO
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, belge alacak kadın sayısının fazlalığına değinerek; “Gerçekten çok fazla kadın var, helal olsun. İftihar edilecek bir tablo. Bu proje kıymetli bir amaca hizmet ediyor. Tabi İzmir Büyükşehir olarak bizim açımızdan bir önemi daha var. Bu proje kıymetli bir amaca hizmet ediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve geçici koruma altında olan Suriyelilerin istihdama kazandırılıyor. Mahir eller Projesi’nin bizim için bir önemi daha var, kent içi raylı sistemlerde belgelendirilen ilk ilin İzmir olduğunu, İzmir Metro A.Ş. çalışanalarının ilk belge alan çalışanlar olması bize gurur veriyor” dedi.