Soyer’den Cittaslow müjdesi ve ‘Basmane Çukuru’ mesajı

Kültürpark ve Büyükşehir binası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, kente Cittaslow müjdesi verirken, Basmane Çukuru’nda son durumu da açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 16.04.2021 10:56
  • Güncelleme Tarihi : 16.04.2021 10:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soyer’den Cittaslow müjdesi ve ‘Basmane Çukuru’ mesajı haberinin görseli
Soyer’den Cittaslow müjdesi ve ‘Basmane Çukuru’ mesajı haberinin görseli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege TV’de yayınlanan Politika Durağı Programı’na konuk oldu ve Gazeteci Sercan Avcı’nın sorularını yanıtladı. 31 Mart 2019 yerel seçimleriyle göreve gelmesinin üzerinden geçen 2 senede yürütülen çalışmalara dair açıklamalar yapan Soyer, önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs pandemisiyle mücadeleye ayrı bir parantez açan Soyer, merkezi iktidar tarafından alınan tedbir kararlarını yorumladı. Kent içi ulaşım yatırımları, Kültürpark revizyon projesi, Basmane Çukuru, Cittaslow (Sakin Şehir) çalışmaları gibi konularda bilgilendirme yapan Soyer, Menderes’te yapılacak olan katı atık bertaraf tesisinin de tartışmalara sebep vermesiyle ilgili konuştu.

BİZİMKİ TEKLİF TAKDİR BAKANLIĞIMIZIN

Sahra hastanelerinin gerekli olup olmamasıyla ilgili gelen soruyu yanıtlayan Soyer, “Fuar İzmir’i hazırlayabileceğimizi söyledik. Hangarlarımızı hazırlayabileceğimizi söyledik. Biz buna hazırız dedik. Altyapısını hazırlama konusunda her türlü desteğe hazırız. Bizimkisi bir teklif, takdir bakanlığımızındır. Biz hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kurumsal kapasitesiyle buna hazır. Bize böyle bir görev verilirse yapmak isteriz” diye konuştu.

150 CİVARINDA ARKADAŞIMIZ KARANTİNADA

Belediyedeki vaka oranlarının yükselmesine dikkat çeken Soyer, “Rakamlar yükseliyor. Rakamları haftalık alıyoruz. 150 civarında karantinada arkadaşımız var. En yakın çalışma arkadaşlarımızın da bir kısmı atlatmak üzere, bir kısmı hala ağır geçiriyor. Maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi de çok yoğun etkileniyor. Özellikle bazı birimlerimiz çok fazla vatandaşla iç içe… Dolayısıyla arkadaşlarımız da çok burun buruna geliyor. Çok hızlı bir şekilde yayılıyor” dedi.

İZMİR’E CİTTASLOW UNVANI

“İzmir Cittaslow unvanını kazanan ilk metropol olacak mı?” sorusuna cevap veren Soyer, “Olacağız. Bizim için çok heyecan verici bir proje. 3 yıldır buna kafa yoruyoruz. Cittaslow aslında yerel kalkınma modeli. Doğayla uyum içinde, bilimi rehber edinen, tarihine sahip çıkan bir model… Nüfusu 50 bin altındaki kentler için bir sistem. 3 yıldır somut olarak uğraşmaya başladık. Türkiye’deki bu kentler ağını arttırmaya devam ettikçe niçin daha büyük şehirlerde kriterleri uygulamıyoruz diye sormaya başlamıştım. Genel başkan yardımcısı olduktan sonra, bu görevi üstendim. Metropol için çalışmaya başladım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra çalışmalar daha da hızlandı. Metropol olarak uyulması gereken kriterler, bütünlük içeriyor. Bir de tek tek mahallelerde uyulması gerekenleri harmanladık sunduk. Cittaslow’un 12 Haziran’da genel kurulları var. Dünyanın ilk Cittaslow metropol unvanını verecekler. Biz de bunu anlatmaya başlayacağız. Bugün dünyada birçok şehir ve metropol Cittaslow olmak istiyor. Çünkü çok sağlıklı bir kent modeli… Biz dünyanın ilk Cittaslow’u olduğumuzda o kentler kriterleri bizden alacaklar. Uyup uymadıklarını da biz kontrol edeceğiz. Bu İzmir için olağanüstü bir prestij ve saygınlık” ifadelerini kullandı.

BASMANE ÇUKURU MESAJI

Yakın zamanda belediyenin TMSF’ye alana karşılık başka bir yer teklif ettiği Basmane Çukuru’nun akıbetiyle ilgili gelen soruyu yanıtlayan Soyer, TMSF’yle sürecin yeniden tıkandığının sinyallerini verdi. Soyer, “Galiba olmadı. İstediğimiz sonucu alamayacağız” şeklinde konuştu.

30 Ekim depremi sonrasında tahliye edilen Büyükşehir Belediye binasıyla ilgili bilgi veren Soyer, şunları söyledi: “O binayla ilgili hasar tespiti yaptırdık. 4 blok var. Hepsiyle ilgili yapıldı. Denize bakan binayla sol tarafındaki blok orta hasarlı. Güçlendirmeyi çalışması için 50 milyon üzerinde bir bedel çıkıyor. Zaten çok kullanışsız bir bina... Ferah çalışma ortamları sağlamıyordu. Güçlendirmeyi yaptığınız zaman iyice kullanışsız hale gelecek. Psikolojik olarak arkadaşlarımızın ciddi tedirginlikleri var. Depremden önce de dile getiriliyordu. Deprem de gösterdi. Deprem anında çekilen videolar var, mermerler dökülüyor falan. Bu binanın artık miadını doldurduğunu düşünüyorum. Karar için çok acele etmemiz gereken, telaşa kapılmamız gereken bir durum yok. Taşındık, arkadaşlarımız güvenli yerde çalışabiliyorlar.”

GÖREV SÜREM İÇİNDE YÜZECEĞİM

“Körfez vızır vızır işlesin istiyoruz” mesajını veren Soyer, “Körfezde yüzecek misiniz?” sorusu karşısında, “Yüzeceğiz. Ben yüzeceğim. Körfeze bakıldığında bir çalışma görmedikleri için bu adam bunu nasıl söylüyor diyorlar. Bilmiyorlar ki biz kuşatıyoruz. Aslında biz o çalışmayı karada yapıyoruz. Körfez içinde kepçe görmedikleri için boşa çıkacak sanıyorlar. Yağmur suyu ayrıştırma kanalları yapıyoruz. Yağmur zamanındaki pis suyun damlası bile körfeze gitmeyecek. Biz aslında körfezin kirlenmesinin önüne geçiyoruz. Körfezin kendini temizleme gibi bir kabiliyeti var. Sirkülasyonla kendini temizliyor. Yeter ki siz kirletmeyin. Biz kirletmemeye başlıyoruz. Kirletmediğinizde o körfez yüzülebilir hale gelecek. Güzelbahçe’de mavi bayrak aldık. Öyle torpille falan almıyorsunuz. Göreceksiniz görev sürem içinde yüzeceğim” açıklamasında bulundu.