- Gündem
- 16.05.2025 11:23
Türkiye Spina Bifida Derneği Başkanı Prof.Dr. Cevval Ulman, spina bifida hastalığının hamilelikten 3 ay önce ve hamileliğin ilk 3 ayında folik asit kullanılarak yüzde 70 oranında engellenebileceğini söyledi
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Türkiye’de her yıl yaklaşık 5 bin bebek, spina bifida hastalığı ile dünyaya geliyor. Spina bifida hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavinin olmadığını belirten Türkiye Spina Bifida Derneği Başkanı Prof.Dr. Cevval Ulman, doğurganlık çağındaki 20 milyon kadının her birinin spina bifidalı bebek sahibi olma riskinin bulunduğunu kaydetti. Hastalığın anne karnında oluştuğunu belirten Ulman, plansız gebeliklerdeki riski önlemek için ekmeklere eklenecek folik asidin koruyucu olacağını söyledi. Ulman, “Ülkemizde bu hastalığı azaltmak için ekmeklik unlara folik asit vitamini eklenmeli. Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak çalışmalı. Zorunlu hale gelirse bu hastalıkla doğan bebeklerin azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
UNLARA FOLİK ASİT EKLENSİN
Sağlıklı bir bebek sahibi olma şansını arttırmak için folik asit kullanılması gerektiğinin altını çizen Ulman, folik asitin bir B vitamini olduğunu ve yeşil yapraklı tüm sebzelerde bulunduğunu ifade ederek, “Yeşil yapraklı sebzeler dışında, fasulye, nohut gibi baklagiller, buğday, pirinç, mısır, yulaf gibi tahıl ürünleri ile tüm narenciye çeşitlerinden bu vitamini almak mümkün. Biz folik asit vitamini alınarak yüzde 70 oranında önlenebilen spina bifidayla ilgili toplumsal farkındalık yaratmak ve Türkiye’de unlara folik asit vitamini eklenmesi konusunda kampanyalar yürütüyoruz. 81 ülkede unlar zorunlu olarak folik asit vitamini ile zenginleştiriliyor. Hamilelik öncesi günde 0,5 mg folik asit vitamini alımı yalnızca spina bifidayı değil aynı zamanda yarık damak/dudak, orta hat anomalileri, bazı doğumsal kalp ve böbrek hastalıkları da önemli ölçüde azaltıyor” dedi.
İLK 26 GÜN ÇOK ÖNEMLİ
Ulman, spina bifida hastalığının anne karnındayken oluştuğunu anlatarak, ilk 26 günde anne karnındaki bebeğin omurgasının geliştiğini ifade etti. Omurga gelişirken omurgada bir kapanmama söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Ulman, “Omurga kapanmazken o bölgedeki sinirler dışa doğru fıtıklaşıyor. Bu fıtıklaşmanın olduğu yerden aşağısı zarar görürse eğer o bölgenin tutmaması söz konusu oluyor. Yani belde olduğu düşünülürse çocuğun belden aşağısının tutmaması ya da az tutması idrarını ve gaitasını tutamaması ortaya çıkıyor” diye konuştu.
HER GÜN 400 MİKROGRAM FOLİK ASİT
Spina bifidanın ortaya çıkmasında vitamin eksikliğinin rol oynadığına dikkat çeken Ulman, en çok üstünde durdukları vitaminin folik asit vitamini olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Folik asit vitamini B vitaminlerinden biridir. Bu vitamin suda eridiği için vücutta depolanmaz. Folik asit vitamininin özelliği üreyen hücrelerde çok önemli bir yer tutuyor. Normal gelişim için ihtiyaç duyulan bir vitamin. Biz biliyoruz ki eğer bu vitamin annenin vücudunda yeterli değil ise ve biz bu vitamini yerine koyabiliyorsak yüzde 70 bu hastalığı önleyebiliyoruz. Taze sebze ve meyveler, koyu yeşil yapraklı yiyecekler ve tahıllar folik asit içerir. Fakat günlük folik asit ihtiyacını yiyeceklerle karşılamak çok zordur. Yeterli folik asit aldığınızdan emin olmanın en kolay yolu her gün 400 mikrogram folik asit içeren bir vitamin almaktır.”
Ulman, hamilelik döneminde spina bifida teşhisi konulduğunda anne karnında müdahale edilebildiğini de açıklayarak, anne karnında bebeği ameliyat ederek anne karnının tekrar kapatıldığını belirtti. Ulman, “Ameliyat edilerek mevcut olan fıtık kapatılıyor. Ancak sinir hasarı olduğu için sinirleri yerine getirmek mümkün değil. Sinir hasarı varsa daha fazla hasar olmaması için gerekli olan ameliyat yapılıyor” diye konuştu.
FOLİK ASİT VİTAMİNİ ZORUNLU OLSUN
Dünyada 81 ülkede değişik yiyeceklerin içine bir miktar folik asit eklenmesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Ulman, Türkiye’de de ekmeklik unların içine folik asit eklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de bunun yasal olarak zorunlu olmasını isteyen Ulman, “Ülkemizde bu hastalığı azaltmak için ekmeklik unlara folik asit vitamini eklenmeli. Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak çalışmalı. Zorunlu hale gelirse bu hastalıkla doğan bebeklerin azalacağını düşünüyoruz. 81 ülkede unlar zorunlu olarak folik asit vitamini ile zenginleştiriliyor. Hamilelik öncesi günde 0,5 mg folik asit vitamini alımı yalnızca spina bifidayı değil aynı zamanda yarık damak/dudak, orta hat anomalileri, bazı doğumsal kalp ve böbrek hastalıkları da önemli ölçüde azaltıyor” dedi.