- Gündem
- 21.05.2025 01:07
Ege Pamuğundaki kalitesizleşmenin önüne geçmek için katma değerli tohumların tescil verilmesi gerektiğine vurgu yapan Barış Kocagöz, Sadece tohumla ilgili değil. Aynı zamanda çırçır fabrikalarına da standart getirilmeli dedi
KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Ege Pamuğunda yaşanılan kalitesizleşme sorunu hakkında önemli açıklamalar yaptı. Kocagöz, kalitesizleşme sorununun sadece tohum çeşitliliğinden kaynaklanmadığını, çırçır fabrikalarının bu sorunda etkili olduğunu söyledi. Tohum tescili yapılırken Türkiyeye katacağı katma değerin göz önüne alınması gerektiğini dile getiren Kocagöz, katma değerli olan tohumlara tescil verilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda çırçır fabrikalarının da disipline edilmesi gerektiğini vurgulayan Barış Kocagöz, devletin sıkı denetimiyle çırçır fabrikalarına belirli bir standart getirilebileceğine değindi.
KATMA DEĞERLİ TOHUMLAR
Ege Pamuğunda tohum çeşitliliğinden kaynaklanan kalitesizleşme sorunu hakkında görüşlerini aktaran Kocagöz, Tohum çeşitliği tabii ki de iyi bir şey değil. Ama bu bir ekonomik olgu. Hiçbir tohuma bir yasak getiremeyiz. Türkiyede, Tarım Bakanlığının çıkarmış olduğu kanunlara uyuyorsa o tohum şu anda satılabilir bir tohumdur. Ancak tohum tescili yapılırken Türkiyeye katacağı katma değer göz önünde bulundurulmalıdır. Pamukta çok büyük bir avantajımız var. 14 tane değerde pH dediğimiz laboratuvarda bakabiliyoruz. Bu değerlerinde bir üstünlük, ülkemize yaratabileceği bir katma değer olduğunda bu tohumların tesciline izin verelim. Ama hiçbir üstünlük yoksa sırf tohum tesciline başvurdu diye buna izin vermek hiç de doğru bir yaklaşım, planlama değil. Bu anlamda bazı tohumlardan şikayetçi olan arkadaşlarımız var dedi.
DİSİPLİNE EDİLMELİ
Kalitesizleşme sorununun sadece tohumla ilgili olamadığına vurgu yapan Kocagöz, çırçır fabrikalarının da bu sorunda ciddi rol üstlendiğini belirterek, bunu önlemek için yapılacak en önemli işin çırçır fabrikalarına standart getirmek olduğunu söyledi. Barış Kocagöz, şöyle konuştu: Kalitesizleşme hızlı toplanan, hızlı işlenen mallar, kapasitesi düşük ve kurutması az olan çırçır fabrikaları malları işlerken çok dikkatli işlemiyorlar. Dikkatli işlemedikleri için de malları kalitesiz çıkarıyor. Mallar kalitesiz çıkınca da piyasa bozuk oluyor. Bugün İzmir Ticaret Borsasında 7,40a da pamuk var, 6,90a da pamuk var. Demek ki büyük bir kalite farkı var. Dolayısıyla bunu önlemek için en önemli yapılacak iş çırçır fabrikalarına standart getirmek. Bir çırçır fabrikasında olması gerekenler sıralanır. Ondan sonra bunlar kontrol edilir. Nasıl fabrikalarda yangın raporu diye bir şey varsa ve bir müfettiş depoya girdinde yangın raporunu nasıl kontrol ediyorsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışma şartları ile ilgili nasıl kriterleri varsa çırçır fabrikaları için de bir düzenleme olmalı. Kurutması olacak, temizlemesi olacak, belirli çalışan sayısı olacak gibi bir standart getirilirse, devletin kontrolü altında bu çırçır fabrikaları disipline olur. Disiplinli olurlarsa ve çeşitli zamanlarda ani kontrollere maruz kalırlarsa 2-3 yıla kadar pırıl pırıl bir işletme topluluğu oluşur.