Statların önü açılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yılan hikayesine dönen stat konusunda samimi açıklamalarda bulunarak, “Bizim davamız yok, buyurun statları yapın” dedi ve ekledi; “Olmayan davanın polemiği İzmir’e zarar”


  • Oluşturulma Tarihi : 07.10.2016 09:42
  • Güncelleme Tarihi : 07.10.2016 09:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Statların önü açılacak

EMİRCAN IŞILDAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, resmen yılan hikayesine dönen ve son dönemde tekrar gündemin ilk sıralarına yerleşen statlar konusunda basın açıklaması düzenledi.

Stat inşaatları hakkında yaşanan polemikleri gidermek için basın mensuplarının karşısına çıkan ikili, konuyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu, statlarla ilgili kendilerinin geri çekecek bir davalarının olmadığını ve kamuoyu tarafından sürecin yanlış anlaşıldığını vurgularken, her iki belediye başkanı da uzun süredir dile getirdikleri çekinceleri bir kenara koyduklarını ve topun Gençlik ve Spor Bakanlığında olduğunu ifade etti.

DAVA KARARI İMAR YÜZÜNDEN

Kocaoğlu, konuşmasına Ankara 3. İdare Mahkemesinin konuyla ilgili kararını aktararak başladı. Davanın belediyelerle bir ilgisi olmadığını, itiraz kararının imar uygulaması açısından verildiğini ifade ederek, “Konunun anlatılması biraz zor. Hepinizin bildiği gibi hem Göztepe hem de Karşıyaka statları ile ilgili hiçbir ilgimiz olmadan basından öğrendiğimiz kadarıyla stat yapılma kararı verildi. Sonra projenin olmadığı, bir avam projeyle TOKİ tarafından ihaleye çıkıldı. Biz çeşitli nedenlerden dolayı bir imar yasasının emredici hükümleri yerine getirilmediğinden, plan değişikliği ve ihdas yapılmadığından dolayı ve kentin çevresinde yeşil alan bulunmaması, mevcut yerlerin afet toplanma merkezi olması, statların İzmir’in ihtiyacını karşılayamayacağı, zorlamayla 15 binlik statların şehir stadı olamayacağı gerekçesiyle TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptığı protokole dava açtık. Açtığımız davayı imar uygulaması yapılmadığından, prosedür eksikliği yönünden ihalenin iptaline, imar uygulaması eksiklerinin tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılabileceğine, TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığının protokolün devamına karar verildi. Mahkemenin amir hükmü bu doğrultuda oldu” dedi.

“BİZİM ÇEKECEĞİMİZ DAVA YOK”

Kendilerine yapılan dava baskısının yersiz olduğunu, geri çekecekleri bir dava olmadığını söyleyen Kocaoğlu, “Mahkemenin verdiği, ‘İmar uygulaması yaptıktan sonra stat ihalesine çıkabilirsin’ kararına karşı bakanlık üst mahkemeye karar iptali için dava açtı. İmar uygulaması yapmadan da stat yapılabilsin diye. Dava sürüyor. Ancak ‘Davayı geri çek, geri çek’ gibi söylemlerine karşı bizim üst mahkemeye açtığımız bir dava yok. Bizim çekeceğimiz dava da yok. Dolayısıyla konu budur. Uygulamalı imar planını yapacaklar. Hem Karşıyaka hem Konak hem de Büyükşehir Belediyesi, imar uygulamasını hızlandırmak için katkıyı verecek. Statların önü açılacak. Şehrin geleceği ve trafik açısından oralara stat yapılmaması konusundaki görüşümüzü, yarın yanlış karar verilmesin diye sürdürüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ATILAN ADIMLARDAN SÖZ ETTİ

Bugüne kadar stat konusunda attıkları adımları da özetleyen Kocaoğlu, “Kentin geleceği açısından bu değerlendirmemizi sürdürüyoruz. Ama aynı zamanda Karşıyaka’da iki bin 700 metrekare alanı, Göztepe’de bin 626 metrekare alanı, Alsancak’ta da 4 bin 200 metrekare alanı bakanlığa, meclisten karar çıkartarak, stat ve otopark şartıyla araziyi kullandırma izni verdik. Bakanlığa ilettik. Bizimle ilgili bir dava yok. Biz günümüzde İzmir’in kuzeyinde ve güneyinde stada ihtiyaç olduğunu, bir tanesinin en az 25–30, diğerinin de 20-25 bin kapasiteli olması gerektiği, spor kompleksi yapılması gerektiği, her iki kulübün altyapısını çalıştırabileceği değerlendirebileceği ve bir spor okulu hüviyetine kavuşacağı alt yapı tesisi yapılmasının doğru olduğunu savunduk. Örnekköy’de 80 bin dönüme stat için dönemin valisi, spordan sorumlu Devlet Bakanı, Futbol Federasyonu başkanı, Gençlik Spor Genel Müdürü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bu planın çıkarılması ve Gençlik Spor Bakanlığına tahsis edilmesi, araziyi ve hatta kimin ne kadar para vereceğini bile 15 günde belirledik. Sonra o projeden vazgeçildi. Karşıyaka yöneticilerinden de Çiğli İstasyon arkasında bize tahsisli olan, bugünkü ESHOT garajı olan yerde stat yapımının uygun olduğu dileği geldi. Bunun üzerine stat yapılsın yönünde bir öneride bulunduk. Göztepe tarafında da başkan Mehmet Sepil ile yer arayışını sürdürdük. Daha önce bir alan bulduk fakat hastane olarak planlanan, karayolları şantiyesi olan yer mümkün olmadı. Menderes Tekeli’de, tekel istasyonuna 400 metre uzaklığında 130 dönüm arazinin 40 dönümüne stat, kalanına da spor kompleksi yapılmasında mutabık kaldık. Çalışmalar devam ediyor. Menderes Belediyesi alanı tahsis ettiğinde, Menderes Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak kompleksin yapılması konusunda irademiz var. Yer sıkıntıları devam ettiği için Tire’de bir stadın inşaatına başladık. Bornova’da Kamil Bey zamanında stada başladık, Olgun Bey zamanında bitti. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile açılışını da gerçekleştireceğiz” dedi.

“SAMİMİYETİMİZ ORTADA”

Stat konusunun politika malzemesi yapıldığını vurgulayan Kocaoğlu, “Başımızdan 15 Temmuz felaketi geçti. Acılar sancılar devam ediyor. Bizim görevimiz siyasetçi olarak, kişisel olarak da kentte dargınlıkları, küskünlükleri, kutuplaşmaları önlemek, uzlaşıyla sorunları çözmek. Birlik ve beraberlik için önemli bir görevimiz ve misyonumuz var. Bu çerçevede bizim çekecek bir davamız yok. Ama çekmemiz gereken bir dava varsa, sonuçlanmamış kesin hükmü verilmemiş karara dönüşmemiş; Bu davayı çekmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Anlaşarak, eğer varsa hataları da gidererek katılımcı yönetim anlayışıyla kenti yönetmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi, hem Göztepe hem Karşıyaka Yalı Stadı hem de Alsancak Stadı için özveride bulunmaya hazırdır. 7 bin metrekare üzerindeki alanı stat yapılsın diye izin vermekle zaten samimiyetini, kente ve kentliye nasıl baktığını, spora, paraya ve insana nasıl baktığını göstermiştir. 70 milyona çıkacak 3 tane stadın kente politika malzemesi yapılması doğru değildir. O yüzden bu kadar zaman sustuk. Önemli olan iş yapmak. Tire’yi yapıyoruz, Bornova’yı yaptık. Örnekköy ve Tekeli’ye de yapmaya hazırız” diye konuştu.

“UMARIM SERZENİŞTE BULUNMAZLAR”

Kocaoğlu’ndan sonra söz alan Akpınar ise şu şekilde konuştu: “Son dönemde ne yazık ki Karşıyaka konusunda siyasetçilerin, çeşitli grupların stat konusunda haksız olarak eleştirilerin olduğunu görüyoruz. Şehircilik açısından Yalı’da yapılacak stadın kente değer kazandırmayacağı inancını sürdürüyorum. Bu konuda da muhalefetimi devam ettireceğimi herkesin bilmesini istiyorum. Şehircilik açısından bu stadyum kente bir değer kazandırmayacak. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığının arazisi olan ve bizim de sportif faaliyet yapılması için tahsis ettiğimiz alanla beraber yapılacak olan stadyum konusunda bu kadar ısrarcı tavrı da bir türlü anlamış değilim. Yarın umarım bugün bu kadar stat yapılmasını arzu edenler gün geldiğinde, ‘Neden izin verdiniz?’ diye bir serzenişte bulunmazlar. Hükümetin döneminde Türkiye’ye 25 tane stadyum yapıldı. 25 stadyumun 23 tanesi şehrin dışına çıkarılarak yapıldı. Sadece İzmir’de iki stat mevcut yerlerinde yapılması için ısrar edildi. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak stat yapımına karşı değiliz. Örnekköy’de yapılacak stat ile insanların rahat ulaşım sağladığı, rakip taraftarın ve takımların rahat giriş çıkış yapabildiği alana bir spor adası halinde bir stadyumun yapılmasının doğru olacağını ifade ettik.”

Haber Merkezi