Stresle başa çıkmanın yolları

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, 13 Mart’ta yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı öncesi doğru beslenme önerilerinde bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 08.03.2016 08:47
  • Güncelleme Tarihi : 08.03.2016 08:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Stresle başa çıkmanın yolları haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Yükseköğretime Giriş Sınavı’na (YGS) sayılı günler kaldı. Öğrencilerin yoğun stres altında kaldığı bu dönemde sınavdan önce dengeli beslenmeleri oldukça büyük önem taşıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, 13 Mart’ta yapılacak olan sınav öncesi öğrencilerin başarı ve motivasyonlarına katkıda bulunabilecek beslenme önerilerinde bulundu.

AÇ KALMAK KONSANTRASYONU DÜŞÜRÜYOR

Sınav öncesi, öğrencilerin konsantrasyonunun yüksek olması için kan şekeri dengelerinin stabil olması gerektiğini belirten Adanç, “Bunu sağlayabilmenin en temel yolu üç temel ana öğünü saatlerinde yapmaktır. Öğünlerin içeriği sadece karbonhidrat içeren yiyecekler olursa kan şekeri dengesi bozulur ve öğünlerin hemen arkasından yorgunluk ve uyku hali olur. Bu nedenle öğünlerde dengeli tabaklar hazırlamak yani karbonhidrat-protein ve yağ grubunu aynı anda tüketmek çok önemli. Ayrıca gün içerisinde uzun saatler aç kalmak da konsantrasyonun düşmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden öğrencilerin çantasında mutlaka ceviz, fındık, badem, süt, galeta gibi atıştırmalıklar bulunmalıdır” dedi. Dikkat eksikliği olan çocukların enerji dengesini sağlayabilmesi için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu vurgulayan Adanç, “Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kahvaltının içeriğinin genel uyanıklık ve dikkat süresini arttıran protein ağırlıklı besinler olmasıdır. Yani kahvaltıda yumurta, peynir ve süt olmazsa olmaz. Dışarıdan yemek yerken özellikle karbonhidrat içeriği yüksek olan makarna, pizza, ekmek arası ürünler ve şekerli gıdalar tercih edilmemelidir. Aksi takdirde ani değişen kan şekeriniz dikkatinizi toplamanızı güçleştirir” diye konuştu.

STRESİ AZALTAN YİYECEKLER

Stresle başa çıkmanın yolları ve sınav stresini azaltan yiyecekler hakkında bilgi veren Adanç, “Süt ve süt ürünlerinin içerisinde tirosin isimli bir madde bulunur. Bu madde beyinde serotonin salgılanmasını tetikler. Serotonin, mutluluk hissi uyandıran, rahatlatan ve strese karşı yanınızda olan bir hormondur. Siyah çikolata da serotonin salgısını arttırarak stres durumunu hafifletir.  Asitli meyvelerde doğal şeker bulunur. Doğal şekerler beyin fonksiyonlarını geliştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitamini desteği sağlar. Brokoli ve sarımsak gibi sebzeler vücut direncini arttırır. Papatya, yeşil çay ve yasemin gibi bitki çayları düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini düzenler” ifadelerini kullandı.

SPOR VE DÜZENLİ BESLENME BAŞARI GETİRİYOR

Sınav sabahı mutlaka az da olsa dengeli bir kahvaltı yapılması gerektiğini kaydeden Adanç, “Dikkat süresini uzatacak protein ağırlıklı peynir, yumurta ve süt gibi besinleri kullanmak çok önemli. Basit şeker içeren bal, reçel gibi besinleri fazla tüketmek kan şekerinizi aniden yükseltir ve hızla düştüğü anda dikkat dağınıklığı ve uyku hali yaşarsınız. Bu nedenle sınav sabahı bu besinleri minimum miktarda tüketmek gerekir” dedi. Spor ve sağlıklı beslenmenin başarı üzerindeki önemine de dikkat çeken Adanç, “Spor yapmak mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olur. Bu sayede stres yönetimi kolaylaşır ve buna bağlı olarak sınav kaygısı azalır. Bunun sonucunda da sınavda maksimum performans sergilenir. Beslenmenin düzenli olmasının en büyük artısı ise bağışıklık sistemi kuvvetli ve dikkat süresi yüksek olmasının sağlanmasıdır. Bu da kişilerin derse devamlılığı ve özel çalışmasındaki verimliliği arttırır ve başarı getirir” şeklinde açıklama yaptı.