Sayfa Yükleniyor...
Geçtiğimiz yıl su sorunu ve yaşanan eylemle gündeme gelen Çiğli’deki MyWay Wins Blue sitesindeki sorunlar bitmezken site sakini A.M., yaşanan müteahhit vurgununu kalem kalem anlattı
Çiğli’nin Balatçık Mahallesi’nde yer alan ve geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar nedeniyle başlayan isyan ve eylemle gündeme gelen MyWay Wins Blue sitesinde sorunlar artarak devam ediyor.
Lüks sitede, havuz suyunun evdeki musluklardan kullanım suyu olarak kullanılması gündeme otururken daha sonra yapılan tetkiklerde suyun kullanılamayacak durumda olduğu tespit edildi.
749 bağımsız bölümden oluşan lüks sitede müteahhit firmanın, site sakinlerine uzun süre artezyen suyu içirmesinin yanında kendi sorumluluğunda olan işler için de düzenli olarak site sakinlerinden milyonlara varan ödenekler topladığı iddia edildi.
Öte yandan; geçtiğimiz dönemde meydana gelen yangında ‘trafo’ sorunu ve yangın alarmlarına ilişkin ihmaller zinciri de gün yüzüne çıktı.
Site sakinlerinin çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bile isteye insanları zehirlemek, belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından dava ettiği site yönetiminin değişmesi için gözler 25 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul’a çevrildi.
Yaşananlara ilişkin site sakinlerinden A.M. İLKSES’e konuştu.
Yaşanan havuz suyu sorununu açıklayan A.M., zehirli suyun belgelerle kanıtlandığını belirterek “Bir su sorunu yaşadık. 2023 yılının Ocak ayında yönetimde yapılan genel kuruldan sonra çalışanlar vasıtasıyla 8 ay boyunca bizlere artezyen su içirildiğini öğrendim. Bunun üzerine ben de İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne şikayette bulundum. Kurumdan geldiler ve gerekli tahlilleri aldılar. Gelen sonuçlara göre; 10 üzerinden 8 koliforn bakterisine rastlandı. Bu, suyun kullanılamayacağı anlamına geliyor. Ama biz suyumuzun İZSU tarafından sağlandığını düşünerek paralarını ödedik. Her ay yaklaşık 600-700 lira ödendi daire başına. Ama 8 ay boyunca bize artezyen suyu içirmişler. Bu arkadaşlar artezyen suyunu İZSU hattına bağlamışlar. Sadece 2 gün vanayı açmışlar. Kalan günlerde de bize artezyen basmışlar. İZSU bağlantısı konusuna gelirsek… İZSU ekibi geldi, ben şikayet ettim onlara ve artezyen bağlantısını tespit ederek tutanak altına aldılar. Bütün bu tespitler, İZSU’ya şikayet ve tahliller 2023 Mart ayında oldu. Ben ardından suç duyurusunda bulundum zaten” dedi.
O dönemde site sakinlerinde sudan kaynaklı olduğunu düşündükleri sağlık sorunlarının yaşandığını belirten site sakini, “O dönemde sitede yaşanan bazı olaylara anlam verememiştik biz. Bazı hastalanmalar oldu. Ama biz bu artezyen olayını bilmiyorduk. Bu sorunu yaşayan birçok ev sahibi ve kiracı arkadaşımız oldu. Eğer bilmiş olsaydık hastanede sorardık. Ama geriye dönüp bakınca o dönemde yaşanan hastalıkların ve rahatsızlıkların nedeninin artezyen suyu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Site yönetimine ilişkin ‘belgede sahtecilik’ gerçeğini gündeme getiren A.M., “Eğer ki siz site yönetimine vekalet veriyorsanız bu sadece temizlik, güvenlik gibi şeyler için vermiyorsunuz. Aynı zamanda kamu kuruluşları ve tüzel kişilere karşı siteyi temsil etme yetkisini de beraberinde veriyorsunuz. Bize sorun çıkaran konulardan biri de bu oldu. İnşaat yapan firmaların sitede yaşamı başlatmak adına site yönetim firmaları oluyor. İşini düzgün yapan firmalar, 1 yıl bu işi yapı her şey yerine oturunca ellerini site yönetiminden çekiyorlar. Ama işlerini düzgün yapmayan firmalar bizdeki gibi 5 yıl gitmiyorlar. 5 yıl boyunca terk etmemek için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteriyorlar ki bunun içinde sahte vekalet doldurmak da var. Geçen seneki kurulda onca insan memnun değilken 374 oy çıkarmalarına şaşırmıştık. Bu 374 vekalet soru işareti bırakmıştı bende. O vekaletlerin sahte olabileceğini düşündüm ve daha sonra ortaya çıktı ki onların 100’e yakını sahteymiş. Bunlar ispat edildi ve ben de savcılığa bu konuda da suç duyurusunda bulundum zaten. Şu anda bizim elimizdeki dava dosyasındaki konular şunlar: çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bile isteye insanları zehirlemek, belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından yargılanacaklar” ifadelerini kullandı.
Müteahhit firmanın dairelerde muadil ürün kullanması ve sorumluluğunda olan birçok işin site sakinlerinden para toplaması gibi durumlarla ‘dolandırıcılık’ vurgusu da yapan site sakini, “Müteahhit firmanın yapması gereken ancak bizim cebimizden çıkan paralar var. Mesela biz bu daireyi satın alırken shorwooma gittik. Orada en güzel ve kaliteli ürünleri gösteriyorlar ama iş daire teslimine gelince aynı ürünlerin kullanılmadığını gördük. Sorduğumuzda da bize ‘Sözleşmede muadil kullanabileceğimiz var’ dediler. 15 bin liralık kapı takması gerekirken 3 bin liralık kapı takıyorlar. Kaliteli bir ankastre gösterip muadilini takıyor. Bizden yaşamın başlaması adına 2022 yılında daire başı 8 bin lira toplandı. Trafo için de 8 bin lira ilave çıkardılar. Onun da ardından kendi yapması gerektiği çocuk parkı için de 2’şer bin lira aldılar. Şuraya şunu yapacağım, buraya bunu yapacağım deyip sürekli para aldı. Bu süreçte toplamda onların yapması gerekip bizim cebimizden toplamda daire başına 25 bin liraya yakın bir para aldı. 749 bağımsız bölüm var hesap ortada. Ayrıca dairelerimize ilişkin yapması gereken, sözleşmede yer alan ancak yapmadığı çok şey var. Vaat edilen şeylerden sadece spor salonu var. Onda da malzemelerin parasını bizden istedi” dedi.
Sitede yaşanan tek sorunun su konusunda olmadığını belirten A.M., trafo sorununu da gündeme getirerek şunları söyledi; “Bir de elektrik konusu var. Müteahhit firma şantiye elektriği kullanıyordu. Biz buraya yerleştiğimizde şantiye elektriğini bırakıp bireysel abone olacağımızı düşünüyorduk. Bizden de yaşam başlatma adı altında 8 bin lira aldılar. Ama 2022 yılının Ağustos ayından bu yana hiçbir şey yapmadığını, bizi oyaladığını ve trafo için hiçbir girişimi olmadığını biz 2023 Aralık ayında Gediz’e gidince öğrendik. O zaman gittiğimde müteahhit firmanın trafo için girişimde bulunmadığını öğrendik. Biz hem su zehirlenmesi hem de trafo nedeniyle olağanüstü genel kurul çağrısı yaptık ve yönetim bizim bu çağrımızı duyunca apar topar Gediz’e gitmiş. Gediz’deki kamulaştırma müdürü de ‘depremden dolayı yatırım projesi kapsamında trafo koyamayacağını ve en az 1 yıl süreceğini’ söylemiş. Bunun üzerine bize ‘trafoyu para toplayıp cebimizden alalım’ teklifinde bulundular. Sadece 6 milyon lira trafo parası. Daire başından 8 bin lira topladılar. Trafoyu alıp bağlantı kablolarını yapacaklarını söylediler bu parayla ama yaşam başlatma parası olarak aldıkları 8 bin liranın içinde zaten bu bağlantı kabloları vardı. Trafo geldi. O süreye kadar biz şantiye elektriği olarak inşaat aşamasında firmanın aldığı elektriği kullanmak zorunda kaldık. Şantiye elektriği olduğu için de 3 katı fazla elektrik faturası ödüyoruz.”
ÖNCE YANGIN SONRA İHMALKARLIKLAR ZİNCİRİ
Kullanılan şantiye elektriğinin yangına neden olduğunu belirten A.M., “Birçok arkadaşımızın elektronik ev aletlerinde arızalanmalar oldu şantiye elektriği nedeniyle. En sonunda da 2 daireyi etkileyen bir yangın oldu. Biz o yangında gördük ki ortak alan sigortalanması yapılmamış, dairede yangın alarmı yok. Daire içi alarm sistemleri köreltilmiş vaziyette. Sitede yangın alarmı çalışmıyor. Yangın dolabının içindeki yangın dolabından su gelmiyor. İtfaiye geldiğinde söndürmek için su bulamadı. Dolaplarda yangın söndürücü yok. Büyük bir ihmalkarlık zinciri var burada. Biz şanslıyız ki can kaybı yaşanmadı. Ambulans bile giremedi. Girişteki binanın olmaması gerekirdi ama yapmışlar. Otoparkta da itfaiyeye giriş yeri yok.” şekinde konuştu.
1 LİRALIK BİR İŞ İÇİN SİZDEN 3 LİRA ALMADAN HİÇBİR ŞEY YAPMIYORLAR
Müteahhit firma ve bağlantılı yönetim firması nedeniyle birçok sorun yaşadıklarının altını çizen site sakini, sorunların çözümü için genel kurulu işaret ederek “Biz müteahhit firma ile yönetici firma arasında ilinti yokmuş gibi görünüyor ama çok ilinti var. Zaten bütün paralar öncelikle toplanıp ana merkeze gidiyor. Burada eğer acil bir durum olursa müdür söylüyor. Ama acil bir durum olmadan para harcamıyorlar. Onun dışında 1 liralık bir iş için sizden 3 lira almadan hiçbir şey yapmıyorlar. Ben buraya geldiğimden beri 11 çalışan bile görmedim ama bizden 25 çalışan aidatı alıyorlar. Zaten Ocak ayı itibariyle bize sormadan ‘gerek yok’ diyerek güvenliği de kaldırdılar. Biz siteyle alakalı kamu kuruluşlarında bir işlem yapmak istediğimizde site yönetimi muhatap olduğu için hiçbir şey yapamıyoruz. O yüzden 25 Ocak Pazar günü gerçekleştirilecek olağanüstü genel kurul çok önemli” ifadelerini kullandı.
Sitede ayrıca sayaç odasında çoğu dairenin saatlerinin bağlantısının olmaması ve otoparkına su sızıntısının olması da site sakinlerinin dile getirdiği sorunlar arasında yer aldı.
Haber Merkezi