- Gündem
- 22.04.2025 00:45
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, ‘Çocuk Suçluluğu Suça Sürüklenmiş Çocukların Tahliye Sonrası Süreçlerinin İncelenmesi’ araştırmasını kamuoyu ile paylaştı
2006 yılında, insan hakları ihlalleri anlamında en riskli mekânlardan biri olan hapishanelerde, mahpusların hak ve özgürlüklerini korumak; haklar, koşullar ve uygulamalar bağlamında hapishanelerin uluslararası insan hakları standartlarına ve insan onuruna uygun hale getirilmesini sağlamak amacıyla kurulan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), ‘Çocuk Suçluluğu Suça Sürüklenmiş Çocukların Tahliye Sonrası Süreçlerinin İncelenmesi’ araştırmasını kamuoyu ile paylaştı.
Araştırmanın önsözünde yazan bilgiler şöyle: “Günümüzde çocuklarla ilgili birçok çalışma mevcuttur. Yapılan çalışmaların birçoğu çocuk eğitimi ve gelişimini kapsamaktadır. Çocuk çalışma ve araştırmaları toplumsal süreçte gelecekteki birçok sorunun temellerini ortaya çıkarmaktadır. Toplumsal ilişki ve normların sağlam temellere dayanması için yaşanan sorunların tespiti çocuk çalışmalarında ortaya çıkmaktadır. Küreselleşen dünyamızda bilgi ve teknolojinin etkisiyle sosyal ilişkilerden uzak bir çocukluk dönemi yaşanmaktadır. Yaşanan problemlerin artık aile ve toplumdan uzak bir şekilde çözmeye çalışan ya da sorunlarını çözmek için uğraş vermeyen çocuklar, içe kapanık ve toplumsal normlardan sapmış davranışlar sergilemektedirler. Her geçen gün yeni suç türleri ortaya çıkmakla beraber suçlu sayısı da artış göstermektedir. Buna bağlı olarak çocuk suçluluğu da her geçen gün artış göstermektedir. Çocuk suçluluğunun yaygınlaşmasıyla beraber kamu kurumlarının önleyici tedbirleri de paralel olarak gelişim ve değişim gösterme durumundadır.”
Çocukların suç istinat eden davranışları neticesinde yargılama ve yaptırım süreçlerinin, cezanın durumuna göre değişim gösterdiğini kaydeden dernek, şu bilgileri de aktardı: “Çocuk suçluluğuyla ilgili yapılan birçok araştırma çocuğun suç işleme nedenlerini ele almaktadır. Fakat bu araştırmalar çocukların suç işledikten sonraki durumlarına ve uyum sürecinde karşılaştıkları sorunlara pek değinmemekteler. Suça sürüklenmiş çocuklar toplumsal uyum konusunda birçok güçlükle karşılaşmaktadır. Aynı zamanda, Cezaevinden çıktıktan sonra uzun dönem toplumsal ilişkilerden uzak kalan çocuklar yetişkinlerden farklı değerlendirilmelidir. Çalışmamız suça sürüklenmiş çocukların tahliyelerinden sonra toplumsal entegrasyon süreçlerini ve sosyal ilişkilerini incelemiştir. Suça sürüklenmiş çocuklarla derinlemesine mülakatlar yapılmış, yüz yüze görüşmeler neticesinde gözlemlerden yararlanılmıştır. Aynı zamanda çocukların sosyo-ekonomik ortamları incelenmiş ve toplumsal entegrasyonları bire bir gözlemlenmiştir.”