- Gündem
- 23.04.2025 00:58
Dünyadan gönderilecek bazı özel bakteriler ve su yosunları ile Marsı yaşanabilir kılmayı hedefleyen projesiyle Brezilyada Mostratec proje yarışmasında dünya birincisi olan Sudenazın hayali NASAda çalışmak
Marsı yaşanabilir hale getirmek için hazırladığı projeyle dünya birincisi olan İzmirli Sudenazın hayalini NASAda çalışmak süslüyor. İzmirde özel bir eğitim kurumunun 11. sınıf öğrencisi Sudenaz Çelik yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri evrene, gezegen bilimine büyük ilgi duyduğunu, yaklaşık bir buçuk yıl önce Marsta nasıl yaşam olabileceği üzerine çalışmaya başladığını anlattı.
Nükleer silahların varlığı, çevre kirliliği gibi etkenlerin dünyadaki yaşam alanlarını tehdit ettiğini, bu nedenle insanların evrende yeni bir yaşam alanına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çelik, Marsın atmosferindeki gazlar, aşırı soğuk gibi nedenlerle yaşama izin vermediğini dile getirdi. Hazırladığı Marsı yaşanabilir kılmak adını verdiği çalışmayla Brezilyada 23-27 Ekimde düzenlenen Mostratec proje yarışmasında matematik, fizik ve gökbilimleri dalında birincilik elde eden Çelik, projesini şöyle anlattı: Marsı, özel bakteriler ve su yosunları göndererek yaşanılabilir kılabiliriz. Proje önce Marsa siyah pigment salgılayan formidyum adı verilen bakteriyi yollamayı içeriyor. Bu bakteri gezegendeki buzulların üstüne yerleştiğinde siyah pigment salgılayacak. Güneş ışığını emecek siyah pigmentler buzulun erimesine yol açıyor. Buzullar üzerinde delikler açılacak. Soğukta mikroorganizmalar için korunaklı olan bu deliklerin benzerleri Kuzey Kutbunda da var. Sonra bu deliklere su yosunları yerleştiriyoruz. Güneş ışığı alan bu yosunlar fotosentez yaparak şeker, protein ve oksijen üretiyor.
MARS VERİMLİ HALE GELECEK
Açığa çıkan oksijenin atmosfere karışacağını, üretilen şekerin de Marsın verimsiz toprağına karışıp verimli hale getireceğini ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: Marsın gaz içeriği bol miktarda metan içerdiği için yaşama imkan vermiyor. Bu metandan kurtulmak için de oksiferi adı verilen bakteriyi kullanacağız. Bu bakteri, metanı ana besin maddesi olarak biliyor. Marsa gönderirsek atmosferdeki metanı yiyip gaz içeriğini iyi yönde değiştirecek. Buzulların erimesi nedeniyle havaya karbondioksit ve amonyum salınıyor. Bu da Marsın yüzeyinin ısınmasını sağlayacak. Bunlar atmosfere yükselince atmosfer kalınlaşacak ve sera etkisi göstermeye başlayacak. Böylece yansıyan güneş ışınları tutacak ve Mars ısınmaya başlayacak.
PROJESİNİ NASAYA GÖNDERDİ
Çelik, projenin çok düşük maliyetle Marsı yaşanabilir hale getirmeyi önerdiğini vurgulayarak, insan göndermeye gerek duymaması, bütün işi bakteri ve su yosunlarının yapacak olmasıyla jürinin dikkatini çektiğini söyledi. Projesini hayata geçirmek istediğini vurgulayan Çelik, Projeyi NASAya gönderdim. Şu an değerlendirme aşamasında. Hayalim NASAda çalışmak. Umarım projem insanlar için bir umut ışığı olur ifadelerini kullandı.
Proje danışmanı fizik öğretmeni Adil Can da Sudenazın kendilerine bu fikirle gelince heyecanlandıklarını, çeşitli araştırmalar ve laboratuvar çalışmaları yaptıklarını anlattı. Projenin yeni bir yaşam alanı kurma fikri üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Can, Dünyaya en çok benzeyen gezegen Mars ama atmosfer tabakası güneş ışınlarını direkt emiyor, yaşamı engelliyor. Bu proje Marsın atmosferinin kalınlaştırılmasının fikrini sunuyor dedi. (AA)