- Gündem
- 15.05.2025 21:29
Kyme Antik Kenti ve Tarihi Karşıyaka İstasyonu için basın açıklaması yapan Karaçorlu, “Bölgemizde bulunan doğaya, topluma ve mekana duyarlı gönüllülerimiz, topluluk üyeleri ve temsilcileri bu amaçla seslerini kuvvetle çıkaracaktır” dedi
SULTAN GÜMÜŞ
Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, önceki gün basın-yayın organları aracılığıyla İzmir’in Aliağa İlçesi’nde bulunan ve Antik dönemde ‘Aiolis’in en büyük kenti olan’ Kyme Antik Kenti’nin 1. derece sit kapsamındaki koruma bölgesinin 3. dereceye düşürülmesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de olumlu görüş verdiğini iddia etmişti. Bu iddia çevrecilerin Büyükşehir’e yönelik tepkisine yol açmış; Kyme’de sit derecesi düşüren karar için mücadele başlatılmıştı. Karaçorlu bugün ise bir basın açıklaması yaparak, yıllardır takipçisi olduğu Tarihi Karşıyaka İstasyonu için değerlendirmelerde bulundu; hem Kyme hem de istasyon adına makul çalışmaların yapılmasını talep etti.
SESLERİNİ KUVVETLE ÇIKARACAKTIR
Önceden bir kafe olarak kullanılan ve eklentilerle tarihi dokusuna zarar verilen istasyon, çevrecilerin süregelen çağrısı sonucu boşaltıldı, ekler söküldü. İstasyonun yararlı bir amaç için kullanılmasını arzu eden çevrecilerden Karaçorlu, yaptığı basın açıklaması ile şunları aktardı: “Karşıyaka Tarihi İstasyon binamız ve bahçesi artık bir çocuk kütüphanesi ve oyuncak müzesi olmalıdır. Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’la; istasyonumuzun tarihsel kimliğinin yeniden bilince taşınması, bir devlet kurumu elinde yeniden kullanılması ve yapılacak ihaleye İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Karşıyaka Belediyesinin de katılıp yerel taraf olarak, bir çocuk kütüphanesi, bir oyuncak müzesi ve bir küçük istasyon anı müzesi olması için açılacak ihaleye ilişkin gerekli takibi yapmalarını istedik. Bölgemizde bulunan doğaya, topluma ve mekana duyarlı gönüllülerimiz, topluluk üyeleri ve temsilcileri bu amaçla seslerini kuvvetle çıkaracaktır.”
İZMİRLİLER İSTASYONA SAHİP ÇIKMALI
Sadece Karşıyakalıların değil, tüm İzmirlilerin istasyona sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Karaçorlu, şöyle devam etti: “İstasyonun toplumsal bilince taşınması için; Karşıyaka Tarihi İstasyonumuzun istasyon olarak kullanıldığı tüm dönemlerini, eski fotoğraflarının olduğu ve toplumsal alandaki mücadelelerimizin belgelerinin bulunduğu bir serginin yapılmasını, yeniden onarılarak kullanılması ve yaşatılması için; çok amaçlı çocuk kütüphanesi, oyuncak müzesi ve istasyon müzesi olmasını istiyoruz.”
İSTASYON HAKKINDA…
1800’lü yılların sonunda yapılan Tarihi Karşıyaka İstasyonu, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk demiryollarından biri. İstasyon aynı zamanda Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından. Ancak günümüzde tarihi dokusu göz ardı edilerek iç bölümleri yıkılmaya başladı. Birbiri ardına gelen metro durakları, yeni ulaşım sistemlerinin açılış kutlamalarındaki o balonlu, müzikli eğlenceler, zevk verici bir madde gibi bazı gerçeklerin ve yalnızlıkları unutmamıza neden oluyor.
KYME’DE NELER OLUYOR?
Karaçorlu, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi platformu olarak Karşıyaka Tarihi İstasyon ile birlikte Aliağa’da bulunan Kyme Antik Kenti için de mücadeleye devam ettiklerini hatırlattı. İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 28 Mart 2019 tarih ve 11049 sayılı kararı ile Kyme Antik Kenti’nin ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik sit alanının liman tesvii projesi için 1. dereceden 3. dereceye düşürülmesine karar verdiğini bildiren Karaçorlu, yaklaşık bir yıl önce verilen kararın; bilim insanları, ekoloji örgütler ve kamuoyu tarafından tepki aldığını söyledi. Antik kentin 1. derece sit korumasını 3. dereceye düşüren kararın altına İzmir Büyükşehir Belediyesinin de imzasının bulunmasının çevrecilerin tepkilerine neden olduğunu aktaran Karaçorlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi adına kurul kararına İzmir Büyükşehir Belediyesinin dönemin Uygulama İmar Planlama Şube Müdürü Ayfer Nakiboğlu’nun imza attığı öğrenildi” dedi.