Suriyeli çocukların eğitim raporu

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, her Suriyeli çocuğa kaliteli eğitim sunulabilmesi için kamu görevlilerin ve STK’ların üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2017 07:33
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2017 07:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Suriyeli çocukların eğitim raporu haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan “Türkiye’de Suriyeli Çocukların Eğitimi: Güçlükler ve Öneriler” başlıklı rapordan örnekler veren Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaş yüzünden 3,2 milyon Suriyelinin Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını ifade etti. Bu sayının yaklaşık 1 milyonunun da okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu söyleyen Bina, her Suriyeli çocuğa kaliteli eğitim sunmak için, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, il/ilçe ve okul yöneticileri ile öğretmenlere, Suriyeli çocuklarla ilgili işlemlerle ilgilenen diğer kamu kurumları çalışanlarına ve sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, “Bunun yanı sıra, uluslararası toplumun da Suriyeli çocukların eğitimi için daha fazla destek olması, katkıda bulunması ve elini taşın altına koyması gerekmektedir” dedi.

KAYIP NESİL

“Türkiye’de Suriyeli Çocukların Eğitimi: Güçlükler ve Öneriler” başlıklı raporun detaylarına değinen Bina, Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaş yüzünden 5,5 milyon insanın komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını dile getirdi. 3,2 milyon olan Suriyeli nüfusunun yaklaşık 1 milyonunun okul çağındaki çocuklardan oluştuğuna dikkat çeken Bina, “Savaşın ne zaman biteceğinin ve Suriye’deki istikrarın ne zaman sağlanacağının belirsiz olduğu bu ortamda, görünen o ki önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de yaşamaya devam edecek ve çocukluktan yetişkinliğe geçecek yüz binlerce Suriyeli çocuk olacaktır. Yeterli beceri ve vasfa sahip olmadan iş hayatına atılan gençler düşük gelirli işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu ise, eğitimden yoksun kişilerin geleceğe olumsuz bakmasına, yoksulluğun pençesine düşmesine neden olacaktır. Kaliteli bir eğitim, Suriyelilerin hayata yeniden tutunması, yerleştikleri ve göç ettikleri ülkelerde kendilerine yeni bir hayat kurması ve geleceğe umutlu bir şekilde bakabilmesi açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

450 BİN ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR

Eğitim-Bir-Sen olarak, yardım kampanyalarının yanı sıra Suriyelilerin daha iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmeleri, okul çağındaki Suriyeli çocukların kaliteli bir eğitime erişmeleri için ellerini taşın altına koyduklarını vurgulayan Bina, bu amaçla “Türkiye’de Suriyeli Çocukların Eğitimi: Güçlükler ve Öneriler” başlıklı bir rapor hazırladıklarını belirtti. Raporda, Türkiye’nin Suriyeli çocukları okullaştırmak ve onlara kaliteli eğitim sunmak için yürüttüğü çalışmalara, okullaşmanın önündeki engellere ve okullaşan çocukların karşılaştıkları güçlüklere odaklanılarak, Suriyeli çocukların okullaşmasını artırmak, daha kaliteli eğitime ulaşmalarını sağlamak için öneriler sunulduğunu söyleyen Bina, “Türkiye’de okullaşmayan yaklaşık 450 bin Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Özellikle okullaşmamış çocuklarla yapılan görüşmelerde, çocuklar okula gitmek istediğini ancak çalışmak zorunda olduklarını, ailesine maddi olarak destek vermeleri gerektiğini, bu yüzden okula gidemediklerini ifade etmişlerdir. Okullaşmanın önündeki diğer engel ise, dil sorunudur. Özellikle 5 ve 9. sınıf çocuklarının, yeterli Türkçesi olmadan okula gittiklerinde, bir müddet sonra dersleri anlamama, okul ortamına yabancılaşma gibi gerekçelerle okulu terk ettiği görülmüştür” diye konuştu.

ÖNERİLER SIRALANDI

Suriyeli çocukların okullaşmasını artırmak ve daha kaliteli bir eğitim almalarını sağlamak için önerilerini raporda detaylı bir şekilde açıkladıklarını dile getiren Bina, öne çıkan önerilerden bazılarını şöyle sıraladı: “Türkiye, Suriyeli çocukları okullaştırmak için oldukça büyük kaynaklar ayırmasına rağmen bu kaynaklar yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı uluslararası toplumun Suriyeli çocukların eğitimi konusunda daha fazla sorumluluk alması ve daha fazla kaynağı Türkiye’ye aktarması gerekmektedir. Suriyeli kız çocukların okullaşmasını artırmak için kız okullarının açılması desteklenmelidir. Okullarda yer olmadığı gerekçesiyle bazı çocukların okullaşmaması dikkate alınarak, ivedi olarak bina ve derslik sayısı artırılmalıdır. Birçok Suriyeli çocuğun savaşın ve göçün etkilerinden kaynaklanan psiko-sosyal sorunlar yaşadığı dikkate alınarak, bu çocuklara etkin bir rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmelidir.”