- Gündem
- 07.05.2025 13:31
2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nde konuşan SETBİR Başkanı Tarık Tezel, sağlıklı bireylerin yetişmesi için vatandaşların günlük mutlaka protein alması gerektiğini belirterek, “Ülkemizin nüfusunun beslenme sorumluluğu bizlerin omzundadır” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından 2. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ziraat Fakültesi Prof.Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Harun Raşit Uysal, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, Ege Üniversitesi Dekanı Nedim Koşum’un açılış konuşmalarını yaptığı kongreye Türkiye’nin pek çok üniversitesinden ve özel sektörden katılım gerçekleşti. İlk olarak 2017 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından organize edilen kongrenin organizasyonunu bu yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü üstlendi. İki yılda bir düzenlenen ve geleneksel hale getirilen kongrede, SETBİR Başkanı Tarık Tezel, dünya sofralarına yerleşen yoğurdun Türkiye’de karalandığına ve sektörün en büyük sorununun bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekti.
SANAYİMİZ HER GÜN KARALANIYOR
Dünyanın en değerli gıdası sayılan ve dünya sofralarına yerleşen yoğurdun, Türkiye’de karalanmasının sektör açısından üzücü olduğuna vurgu yapan SETBİR Başkanı Tezel, “Yoğurdu bu seviyeye getirmiş sanayimiz her gün karalanıyor. Bu işe emek vermiş olanları üzüyorlar. Dünyanın en iyi yoğurdu bizim Türk sanayisinin ürettiği yoğurttur. Evinizde ürettiğiniz yoğurttan korkun bizim ürettiğimiz yoğurttan korkmayın. Asıl en büyük sorunumuz olan cahil cesareti bilgi kirliliğine dikkatinizi çekmek istiyorum. Ülkemizin nüfusunun beslenme sorumluluğu gıda maddesi üreten ve bu süreçleri düzenleyen herkesin omzundadır. Bu nüfusu besleyebilmek için yoğun sürekli üretim yapmak gerekiyor. Sağlıklı bireyler olması için halkımızın günlük diyetinde mutlaka protein olması gerekiyor” diye konuştu.
EN İYİ YOĞURT
En güvenilir sütün denetim altında üretilen ambalajlı sanayi üretimi olduğunu ifade eden SETBİR Başkanı Tezel, “Ambalaj ve sanayi dendiğinde maalesef kıyamet kopuyor. Sanayi üretimi kötü bir şey midir? İstihdam sağlayan, çiftçinin ürününü işleyen, gıda üreten sanayi kötü bir şey midir? Bilgi kirliliği, kirli bilgi ve cahil cesareti sektörümüzün en büyük sorunudur. Korku tacirliği yapılarak süt, yoğurt, et, tavuk karalanıyor. Bu yapılan gelecek nesillerin köküne dinamit koymaktır. Türkiye’de yoğurdu bu seviyeye getirmiş sanayimizi üzüyorlar. Dünyanın en iyi yoğurdu Türk sanayisinin yoğurdudur” ifadelerini kullandı.
STANDARTLARA UYGUN
Tüketicilere, evde üretilen yoğurttan korkmalarını ve sanayi yoğurdundan korkmamaları gerektiğini ifade eden Tezel, “Bu ülkede standartlara uyularak üretim yapıldığını takip eden bakanlıklar ve her ilçede teşkilatları var. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun üretim yapılıyor. Sanayicinin ürettiği gıdadan kuşku duyuyorsanız dayanaksız suçlamalarda bulunmak yerine ulusal ve uluslararası disiplinlere başvurabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.
MEVCUT DURUMU KONUŞACAĞIZ
Tarım ve gıda sanayinin en dinamik sektörlerinden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, “Süt kongresi gibi bu tür toplantıların daha sık yapılması gerekiyor. İki gün boyunca süt sektörü ile ilgili mevcut durumu konuşacağız. Sorunları ve çözüm önerilerini konuşacağız. Yaklaşık 6 aydır bu kongreyi düzenlemek için uğraşıyoruz. 6 aydır Süt ve Süt Teknolojileri Bölümü, varını yoğunu bu kongre için harcadı” diye konuştu.
“SÜT SADECE BEBEKLER İÇİN DEĞİL”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nedim Koşum ise, sütün doğumla dünya gelen her canlının ilk besini olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sütün sadece bebekler için olduğunu savunanlar olsa da rengi gibi ak ve pak olan süt, burada fakültemizin ev sahipliğinde enine boyuna konuşulacak. Sorunlar ve çözümleri konuşulacak. Türkiye, süt üretiminde çok güçlü ve önemli bir yere sahip. İnanıyorum ki üretimin tüm paydaşları bir araya geldiğinde sorunlar aşılacaktır.”
KONGREDE NELER VAR?
Kongrede Uluslararası Sütçülük Federasyonu(IDF) Genel Direktörü Caroline Emond’un yanı sıra Polonya’dan gelecek bilim insanları da sunum yaptı. Türk bilim dünyası ile fikir alışverişinde bulundular. 2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nin ana düzenleyicileri arasında; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Süt, Et ve Gıda Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR), Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), Ulusal Süt Konseyi (USK) ve Zootekni Federasyonu bulunuyor. 130’un üzerinde bildiri gelen kongrede Avrupa, Polonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de katılımcılar olacak.