- Gündem
- 23.05.2025 01:25
Koronavirüsle mücadele kapsamında atılan normalleşme adımları, vaka sayılarını olumsuz etkiledi. Vaka sayılarının yeniden binli rakamları görmesi sokağa çıkma kısıtlamasını yeniden gündeme getirdi
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Yeni tip koronavirüs salgını kapsamında 1 Haziran’da alınan ‘normalleşme’ kararlarıyla birlikte birçok kentte vakalar artmaya başladı. Bir hafta önce 700’lere kadar inen vaka sayıları, son birkaç gündür tekrar binli rakamları gördü. Yaşanan bu artış ikinci dalga endişesi yaratırken, sokağa çıkma kısıtlamasını da yeniden gündeme getirdi. Küresel salgının Türkiye’deki seyriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, vaka sayısında artış yaşanan illerde gerekirse ‘sokağa çıkma kısıtlaması’ dahil bazı tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirterek, “Normalleşiyoruz denerek halkta bir ‘normal’ algısı yaratıldı. Biz buna karşıydık. Uzun bir süre normal hayatımıza geri dönmemeliydik! Bu normalleşme sözleri, halkta rehavet ve kurallara uymama gibi sonuçlar doğurdu. Tekrar kısıtlamalar gelir mi bilemiyoruz ama bilimsel verilere göre hareket edilmediğinde sonuç bu olabilir. Vakaların yoğun olduğu yerler Sağlık Bakanlığı tarafından biliniyor, o bölgelere özel kısıtlamalar getirilebilir” dedi.
VAKA ARTIŞINI ÖNGÖRÜYORDUK
Birçok sınırlandırmanın kaldırılmasıyla birlikte tüm Türkiye’de yaşanan yoğunluğun vaka tablosunda olumsuz değişime yol açtığını savunan Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, “Beklenenin çok üzerinde vaka sayısı ile karşılaştık. Aslında 1 Haziran’da alınan normalleşme kararı ile birlikte bu artışı öngörüyorduk. Çünkü kuluçka süresi yaklaşık 5 ila 14 gün… Üç büyükşehirden büyük oranda yazlık yerlere, memleketlere doğru insanlar harekete başladı. Vaka sayısının artmasındaki önemli sebeplerden biri bu. Özellikle İstanbul’dan Anadolu’nun diğer kentlerine bir hareket yaşandı. Ayrıca şehir içinde toplu taşıma araçları çok kalabalık ve yoğun. Yüzde 50 kotası kaldırıldı hatta ayakta yolcu alınmaya başlandı. İşyerleri de benzer şekilde… Restoranlar, kafeler ve oteller de açıldığı için kurallara uymak mümkün görünmüyor. Zaten vatandaşların kurallara pek uymadığını görüyoruz. Artan vaka sayılarını maske takmama, sosyal mesafeye uymama ve hijyene dikkat etmemenin sonuçları olarak düşünüyoruz. Ama tabi hepsini kurallara uymama ile açıklamak mümkün değil. Hızlı bir açılmanın uygulanması bu sonuçla karşılaşacağımızı zaten gösteriyordu” ifadelerini kullandı.
NORMAL ALGISI YARATILDI
Vaka sayısında artış yaşanan illerde gerekirse sokağa çıkma kısıtlaması dahil bazı tedbirlerin uygulanması önerisinde bulunan Obuz, şunları söyledi: “Normalleşiyoruz denilerek halkta bir normal algısı yaratıldı. Biz buna karşıydık. Uzun bir süre normal hayatımıza geri dönmeyecektik. Bu normalleşme sözleri bile halkta bir rehavet ve kurallara uymama gibi sonuçlar doğurdu. Tekrar kısıtlamalar gelir mi bilemiyoruz ama bilimsel verilere göre hareket edilmediğinde sonuç bu olabilir. Ki daha kötü örneklerini komşu ülkelerde görüyoruz. Bu yüzden vakaların yoğun olduğu yerler Sağlık Bakanlığı tarafından zaten biliniyor, belki o bölgelere özel kısıtlamalar getirilebilir. Ekonomik kaygılara değil bilimsel verilere göre önlemler alınmalı. Bilim Kurulu’nun daha aktif görev alması önem taşıyor, tavsiyelerinin iktidar tarafından uygulanması gerekli. Sadece ekonomik kaygılarla hareket edilmemeli. 60 yaş üstü ve kronik hastalara ücretli izin kullandırmak için bütçeden pay ayrılmalı. Sadece kamu çalışanlarına değil özel sektör çalışanlarına da aynı haklar tanınmalı.”