Tahıl ürünleri neden önemlidir?

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz tahıllı ürünlerin faydaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu

  • Oluşturulma Tarihi : 22.05.2020 10:15
  • Güncelleme Tarihi : 22.05.2020 10:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tahıl ürünleri neden önemlidir? haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
Beslenme alışkanlığımızın temelinde yer alan tahıllı ürünler, soframızda eksik olmuyor. Dolaylı veya direkt tükettiğimiz bu besin maddelerinin faydası saymakla bitmiyor. Tabii ki yeterli ve dengeli olduğunda. Fazla kaçırıldığında ise kilo almamıza sebebiyet verebiliyor. Hayatımızda eksik olmayan bu gıda hakkında bilgilendirmede bulunan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, “Tüm tahıl ürünlerinde önemli miktarda vitamin ve mineral vardır. Beslenme mantığında kaloriyle beraber vitaminlerin, minerallerin alınması gerekir” dedi.



DENGELİ BESLENME İÇİN TEMEL KOŞUL
Sağlıklı beslenme için en temel kaidenin günlük harcanacak enerjinin vücuda alınabilmesi olduğunu kaydeden Oral, “Eğer günlük alınan enerji ile harcanan enerji birbirine eşit olursa kişi kilo almadan, kaybetmeden bütün metabolizmatik fonksiyonlarını sürdürebilir. Bunun tam tersi durumlarda yani enerji (kcal) fazla alındığında o zaman obezite olarak adlandırdığımız sağlık sorunu ile karşılaşabiliriz. Veya aldığımız kaloriden fazla enerji harcıyorsak tam tersi durum meydana gelecektir. Enerji ihtiyacımızı karşılamak için kullandığımız 3 temel beslenme öncesi var. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler, yağlar. Eğer bunların oranlarını baz alırsak. Günlük beslenme bütününde yüzde 55-60 oranında karbonhidratlar vardır. Geri kalan yüzde 40’lık oranda yüzde 15 protein yüzde 25’ininde yağlardan alınması gerekmektedir. Eğer biz bu oranlara uyum sağlarsak sağlıklı bir beslenme gerçekleştirmiş oluruz. İyi beslenme sadece metabolizmanın faaliyetlerini yerine getirmesi veya enerji harcanması değil aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir. Karbonhidratların sağlıklı beslenmedeki oranını gördüğümüzde önemi daha iyi anlıyoruz. Karbonhidrat grubunda yer alan tahıllar bu noktada büyük önem teşkil ediyor. Tahıl dendiğinde aklımıza buğday, pirinç, çavdar, yulaf, mısır, arpa gibi ürünler gelmekte. Bu ürünlerini genelde un şeklindeki hallerini kullanıyoruz. Tahıl kavramını iki grupta inceleyebiliriz. Bunlar tam tahıllar ve rafine tahıllar. Tam tahıllar özellikle tahıl tanesinin dış kabuğu olan kepek ile birlikte içi olan tohumun besin kısmının hepsini kapsaması. Bu yüzden tam tahılın işlem görmemiş ürün olmadığını ön görmeliyiz. Kepek unu, bulgur, yulaf ezmesi ve esmer pirinç bu gruba giren ürünlerdir. İşlenmiş yani rafine tahıllarda beslenmemizde oldukça söz sahibi. Burada tahılın işlem gördüğü, ayrıştırıldığından bu ürünlerin raf ömrü uzundur. Tahılın damak zevkine yakın olmasından dolayı tercih edilir. Ancak bu işlem esnasında bazı mineraller, vitaminlerin kaybolduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan tahılların tüketiminde tam tahıl olmasını tercih etmek sağlıklı beslenme açısından önem kazanmaktadır” diye konuştu.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Tam tahıllı ürünlerin sağlık için tüketilmesinde fayda olduğunu vurgulayan Oral, “Günlük tüketimi 200 gram kadar olmalıdır. Bunun yarısı tam tahıl türünde gerçekleşmelidir. Çünkü; Tüm tahıl ürünlerinde önemli miktarda vitamin ve mineral vardır. Beslenme mantığında kaloriyle beraber vitaminlerin, minerallerin alınması gerekir. Bu şekilde enerji işlenebilir. Metabolizmaya katkı sunabilir. Bu ürünlerin bazı noktalarda vücuda ciddi katkıları var. Sindirim sorunu yaşayan kişilerde tam tahıllı ürünler un, ekmek vb. sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlıyor. Bununla birlikte kardiyovasküler (Kalp ve damar) sisteme ciddi katkıları var. Bununla beraber obezite hastalığında tam tahıllı ürünlerin hastalığın tedavisine dönük katkıları olduğunu biliyoruz. Temelinde tam tahıllı ürünlerin az kalori vererek doyma hissini uyandırması yatıyor. Bu bağlamda tam tahıllı ürünler tüketen kişiler az kalori alarak uzun süre kendisini tok hissedebiliyor. Vitaminler konusunda bu ürünlerin önemine gelecek olursak, özellikle b vitamini kompleksi yer alıyor. B vitaminin kan yapısını geliştirdiği, hormon sistemini düzenlediği, kolestrolü düşürmede faydalı olduğu, vücudun kendi protein üretmesine katkı sağladığını biliyoruz. İçerisinde bulundurduğu E vitamini metabolik sisteme katkı sağladığını söyleyebilirim. Bununla beraber C vitaminin de tam tahıllı ürünlerde çokça bulunduğunu biliyoruz. C vitamini hayati bir fonksiyon olan kanın pıhtılaşmasını sağlıyor. Kan yapısı gelişirken ileri dönemde yaşanabilecek kemik erimesine faydalı olduğu bilinmekte. Krom maddesine gelecek olursak, alınan karbonhidratların enerjiye dönüşmesinde bize katkı sağlıyor. Yine mineraller anlamında içerisinde magnezyum, selenyum, bakır, çinko sayılabilir” dedi.
GÜN BOYU TOK TUTUYOR
Yulafın beslenmedeki önemine değinen Oral, “Tam tahıllı ürünler arasında yulaf öne çıkmaktadır. Yulaf beslenmede ekmek ya da müsli olarak genellikle tüketilmektedir. Bu ürünün ciddi bir enerji ortaya çıkarma potansiyeli vardır. Özellikle sporcular, vücut direnci düşük olan çocuklarda, soğuk iklimlerde yaşayan kişilerde sıkça tüketilir. Genellikle yulafın kullanım tarzı; unu, ezmesi ve tanesi olarak tüketilebilir. Kahvaltılarımızda ise musli olarak yer alır. Sağlıklı beslenme seçeneğidir. Sadece enerji vermesi adına değil vitamin ve mineral açısından yenmesi de oldukça sağlıklıdır. Yoğurt, süt ile karıştırılarak tüketilebilir. Gün boyu tok tutma özelliği vardır. Yine tam tahıllı ürünler için söz ettiğimiz bütün fayları içerisinde barındırmaktadır” dedi.