Sayfa Yükleniyor...
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Anık, koronavirüs nedeniyle taksi duraklarında işlerin yüzde 80 düştüğünü ve durakların yarım kapasite ile çalıştığını belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İzmir’de faaliyet gösteren 2 bin 823 taksinin neredeyse tamamının iş kaybının yüzde 80’lere ulaştığını belirtti. Dolmuş, otobüs ve diğer ulaşım araçlarına göre taksilerin toplu ulaşım araçlarına göre daha güvenli olduğunu söyleyen Anık, buna rağmen işlerde ciddi şekilde düşüş yaşandığını belirtti.
DURAKLARIN YARISI ÇALIŞMIYOR
Koronavirüs salgını dolayısıyla işlerin şu anda gereğinden fazla durgun olduğuna dikkat çeken Anık, “İzmir’de bazı duraklarımızın yarısı çalışıyor, yarısı çalışmıyor. Biz bu konuda taksici arkadaşlarımızı serbest bıraktık. İsteyen çalışır, istemeyen çalışmaz dedik. Duraklar da kendi içlerinde yarısını çalıştırıyor, yarısını çalıştırmıyor. Bizim Oda olarak duruma müdahil olmamız hukuki olmayabilirdi. Kendi içlerinde gönüllü olarak bu şekilde yapmaları daha uygun oldu. Biz onlara tavsiye ettik, onlarda kendi kararlarını aldılar. Biz çalışmak istiyoruz diyenlere de karışmıyoruz” diye konuştu.
BEKLEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK
İşlerin düşmesinin sadece Türkiye’de olan bir şey olmadığını bunun tüm dünyada olan bir durum olduğunu belirten Anık, “Beklemekten başka çaremiz yok. Beklentimiz uzun sürmemesi yönündedir. İnşallah ekonomik koşullar daha da bozulmaz. Araçlarımızda iki kişi çalışırken, bir kişi şu anda boşa çıktı. Evine ekmek götüremeye insan çalışır mı çalışmaz. Piyasada bu durumun uzun sürmesi kaosu da beraberinde getirebilir. İnşallah çok fazla sürmez diye duacıyız” dedi.
BU ÇİLEYE DEĞSİN İSTİYORUM
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun (TŞOF) bir çalışma yaparak taksici esnafının durumu hakkında bakanlığa müracaat ettiklerinin altını çizen Anık, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Buradan bireysel olarak çıkıp bir şey söylememiz pek fazla bir şey ifade etmiyor. Bu konuda gereken çalışma yapıldı. Ben aynı zamanda TŞOF’un yönetim kurulu üyesiyim. Doğrudan Ankara’dan çalışma başlatıldığında daha iyi oluyor. Burada esnaf birliği sesini yükseltiyor, bizler yükseltiyoruz ama işler yukarıdan bittiği için bu şekilde organize olunması daha güzel. Krediler ötelendi ancak bizim sadece vergisel sorunlarımız var. Araçlarda çalışan arkadaşlar iş bırakmadan devletin bizlere yardımcı olması lazım. Sigorta primlerinde öteleme ya da düşüş yapılabilir. Her arabada 2 şoför bir de arabanın sahibi olmak üzere 3 kişi geçimini sağlıyordu. İnşallah bu çileyi çektiğimize değsin istiyorum. İşler düştü, arabamızı kapatıyoruz, diğer esnaflar da dükkanını kapatıyor. İnşallah bunları yaptığımıza değsin de bir iki hafta içinde rölantiye düşelim.”
Haber Merkezi