Tarih yok sayılıyor

Çeşme’de birçok tarihi değerin görmezden gelindiğini ifade eden Ekinoks Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş, “Bu önemli eserlerin ülke gündemine daha fazla alınıp, kurtarılması gerektiğini düşünüyorum” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.09.2018 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 26.09.2018 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarih yok sayılıyor haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden Çeşme, tarihi değerleriyle de dikkat çekiyor. Son olarak Çeşme Merkez’de bulunan Bağlararası Kazı Alanı’nda dünyanın ilk şarap imalathanesinin ortaya çıktığı iddia edilirken, ilçede detaylı bir araştırma yapılması durumunda dünya tarihini yeniden şekillendirecek önemli eserlerin ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Çeşme’de tarihi öneme sahip eserlerin korunup kollanmadığını belirten Ekinoks Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş ise yetkili kurumların bu konuya yeterli önemi vermediğini öne sürdü. Kumaş, “Çeşme’nin MÖ ve MS dönemi ile ilgili arka arkaya koyulmuş bir envanter çalışması yapılmalı” ifadelerini kullandı.



RESMİ KURUMLAR UĞRAŞMIYOR
Çeşme’de tahmin edildiğinden daha fazla tarihi değerin bulunduğuna dikkat çeken Başak Yasemin Kumaş, “Ege Bölgesi’nde 12 İyon kenti var. 12 İyon kentinin bulunduğu her yer; İzmir-Agora, Seferihisar Theos, Urla- Klazomenai vs. bunların hepsi Tarihi Kentler Birliğine üye yapılmış bölgelerdir. Bu birliğin koruması altındadır. Restorasyonları, müze faaliyetleri, merkezden ayrıca kontrol edilir ve kazı çalışmaları ve bunların turizme kazandırılmasında bu birliğin ve beraberinde belediyelerin faaliyetleri neticesinde olur. Çeşme’ye baktığınız zaman ise; Erythrai antik kentimiz var, fakat Çeşme hiçbir zaman Tarihi Kentler Birliğine üye edilmemiş. Üyelik başvurusu dahi yapılmamış. Biz dernek olarak ‘İsteyenin bir yüzü kara’ diyerek bir başvuru yaptık fakat olumsuz cevap aldık çünkü bu belediyelerin ya da resmi kurumların yapması gereken bir başvuruymuş. Halen resmi kuruluşlardan bir hareket göremedik” diye konuştu.
ARAŞTIRMALAR YAPILMALI
Çeşme’deki eserlerin yeterince araştırılmadığını savunan Başak Yasemin Kumaş, “Tarihi envanterimiz yok. Çeşme’de bir tarihi Çakabey Köy denilen bir yer var. Türk denizcilik tarihinin ilk amirali olan Çakabey’in burada bir mezarı olduğu söyleniyor. Gidip bakarsanız mezar taşı orada duruyor fakat orada bir kazı çalışması ya da buluntularıyla belgelendirilmesi vs. hiçbir çalışma yapılmıyor. Bu insan gerçekten burada var mıydı? Mezarı burada mı? Çeşme ile alakası neydi,  bu konuyla ilgili hiçbir tarihi belge, arkeolojik araştırma yok. Herhangi bir araştırma yapılmadığı için Çeşme’nin tarihi havada kalıyor. Kitaplarda, belgelerde, envanterlerde girin bakın tarihle ilgili pek bir şey bulamazsınız. Bunun gibi çok örnek sayabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.



GÜNDEME ALINMALI
Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinin Çeşme’de olabileceğini vurgulayan Başak Yasemin kumaş, “Çeşme’nin MÖ ve MS dönemi ile ilgili arka arkaya koyulmuş bir envanter çalışması yapılmalı. Mesela burada hemen merkezde Bağlararası Kazı Alanı var. Şu anda Ankara Üniversitesi Profesörü Vasıf Şaloğlu tarafından devam eden bir kazı çalışması var. Anadolu ve dünya tarihindeki ilk ve en eski şarap imalathanesi burada bulunuyor. Bu kadar değerli bir şey bulunduğu andan itibaren tarihte yeni bir sayfa açmış oluyorsunuz. Çeşme bu anlamda tarihe geçmiş bir yer. Bu kadar önemli bir kazı alanının çok daha fazla gündeme alınması gerekiyor” diye konuştu.