Tarihe kilit vurdular

Aliağa Belediyesi ve İtalyan Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Sebastiana Lagona’nın girişimleriyle 1999 yılında bitirilen, Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi’nin bugüne kadar hiç açılamadığı ortaya çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 17.09.2018 07:52
  • Güncelleme Tarihi : 17.09.2018 07:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihe kilit vurdular haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Aliağa Belediyesi ile İtalya’nın Catania Üniversitesi 1995 yılında bir araya gelerek, ilçeye 12 Aiolis kentine başkentlik yapmış Kyme AntikKenti’ne ait tarihi eserleri ortaya çıkarmak ve sergilemek için hem kazı evi hem de müze olarak kullanılacak bir yapı yapmaya karar vermişti. Maliye Bakanlığı tarafından 1995 yılında tamamlanan projenin uygulanması için müzeye bir yer tahsis edilip, 1997 yılında müzenin temeli atıldı. Yaklaşık 2 yıl sonra tamamlanan müze binasına Aliağa Belediyesi tarafından aynı yıl müze olarak kullanılma belgesi verildi fakat 19 yıl önce tamamlanan müzenin halen açılmadığı ve çürümeye terk edildiği ortaya çıktı.



Müzenin hangi sebepten açılamadığı tam olarak belirlenemezken, sonraki yıllarda, atıl durumda bulunan binayı serseriler kendilerine mesken tuttu. Şu anda içler acısı bir halde bulunan ve bir bölümü kazı evi olarak da kullanılan Aliağa Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müze’sinde, binlerce inceleme aşamasında bulunan (etüdlük) eser bulunduğu iddia edilirken, müzenin halka açılması durumunda bu incelenmesi gereken eserlerin kayıtları ve işlemleri yapılıp, uygun olanlarının müzede sergilenebileceği ifade ediliyor. Müzede sergilenmek üzere kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan önemli tarihi eserlerin bir kısmının İzmir Arkeoloji Müzesi’ne bir kısmının ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne gönderildiği söylenirken, Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi’nin artık açılıp, tarihi eserlerin ait olduğu yere geri dönmesi talep ediliyor.

DEPOYA KALDIRILACAKTI!
2004 yılında Aliağa’da belediye başkanının değişmesinin ardından Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi ile ilgili çalışmalar da tamamen durma noktasına geldi. Müze binası şu anda ‘içler acısı’ bir vaziyette bulunuyor. Müzeyi kendilerine mesken tutan serserilerin binayı tahrip ettiği  belirtilirken, kırık alkol şişelerinden dolayı binanın içine girmenin ise oldukça zor olduğu gözlendi.  Çevredeki vatandaşların da bu durumdan şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Serserilerin ara ara müze binasına gelerek madde kullandıklarını söyleyen vatandaşlar, hemen polise haber verdiklerini ifade ederek, polisin de vakit kaybetmeden bu kişileri müze binasından uzaklaştırdığını dile getirdi.



EK HİZMET BİNASI
Öte yandan Aliağa Belediyesinin 2015 yılında müze binasının sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltıp kendi ek hizmet binası olarak kullanmak istediği iddia edildi. Müze binasını boşaltan belediye ekiplerinin, binada incelenmek için kazı çalışmalarından çıkarılan tarihi envanterleri son derece ilkel yöntemlerle çıkarıp, depoya kaldırmak istediği iddia edildi. Bir grup çevreci tarafından yapılan eylemlerle belediyenin bu kararından vazgeçtiğini söyleyen vatandaşlar, müzenin artık açılmasını istediklerini ifade etti. Ayrıca Aliağa’da birçok tartışma yaratan Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi’nin son olarak Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğüne tahsisi de konuşuluyor. Konunun yakın zamanda açıklığa kavuşması beklendiği bilgisine ulaşıldı.
“BASİT BİR ONARIMLA AÇILABİLİR”
Büyük bir arkeolojik eser yayılım alanına sahip olan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi’nin akıbetini uzun yıllardır takip ettiklerini söyleyen Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Müzenin yıllar önce  bitirilmiş olmasına rağmen hala Aliağa Belediyesi tarafından halka açılmamış olması, Aliağa’nın yılarca kültür ve turizm alanlarındaki kazanımlardan mahrum kalmasına yol açmaktadır. Basit bir onarımla yerli ve yabancı konuklara açılabilecek olan müze, ilgili bakanlıklar tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş olmasına rağmen, düşündürücü bir ısrarla, Aliağa Belediyesi tarafından, yasal olmayan bir karar alınarak, bitmiş ve ruhsatlı müzeyi yıkılmak istenmiş ancak Kültür Bakanlığı tarafından yıkım durdurulmuştur” dedi.



“YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZ VAR”
Kültür ve Turizm Bakanlığının konu ile ilgili işlem başlatmış olmasına rağmen, Aliağa Belediyesinin yetkisi olmadığı halde, müze olarak hazineden devredilmiş binayı, karakol yeri olarak ilan ettiğini ifade eden Ahmet Tuncay Karaçoğlu, “Bu yasal olmayan durum üzerine de bakanlık müzenin başka amaçla kullanılamayacağını Aliağa Belediyesine bildirmiştir. Hala halka açılmamış olan ve önceki dönem Aliağa belediyesi ve bir İtalyan üniversitesi tarafından ortak olarak yapılan Kyme İtalyan Arkeoloji Kazı Evi Müzesi’ne ilişkin, İtalyan devletine de yükümlülüklerimiz bulunmakta ve bu durum uluslararası bir sorun olmak üzeredir” diye konuştu.
Ahmet Tuncay Karaçoğlu, “Gerek öğrencilerin ve gerekse ziyaret edecek konukların yürüme mesafesinde olan Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi, konum olarak Aliağa kıyı kullanımları, Aliağa kent meydanı ve Aliağa kent parkı ile bir bütün olarak tasarlanmış olması da, Aliağa da yaşayan vatandaşlar için, bir başka kaybedilmemesi gereken durum oluşturmaktadır” değerlendirmelerinde bulundu.
“YÜK DEĞİL SERVET”
Bir bölümü kazı evi olarak kullanılan Kyme Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi’nde binlerce inceleme aşamasında bulunan (etüdlük) eser bulunduğunu da ifade eden Ahmet Tuncay Karaçoğlu, “Müzenin halka de açılması durumunda bu inceleme eserleri de kayıtları ve işlemleri yapılıp, uygun olanları da müzede sergilenebileceklerdir. Müzenin açılacak duruma gelmesi, Aliağa Belediyesi tarafından geciktirildiği için, güvenlik nedenleri ile İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, misafir olarak bulunan, Kyme Antik Kenti kazıları sürecinde çıkarılan eserler de Kyme İtalyan Arkeoloji Heyeti Kazı Evi Müzesi ile buluşacaktır. Arkeoloji müzelerimiz bir yük değil, aksine servettir” ifadelerini kullandı.