Tarihe saygı ödülleri sahiplerini buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu sene 13'üncüsünü düzenlediği "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri"  düzenlenen törenle sahiplerini buldu


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2015 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2015 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihe saygı ödülleri sahiplerini buldu

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla bu yıl 13’üncüsünü düzenlediği "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" sahiplerine törenle dağıtıldı.

Basmane'de bulunan Aziz Vukolos Kilisesi’nde gerçekleştirilen törene başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Murat Bakan, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, tarihçiler ve vatandaşlar katıldı.

"İĞNEYLE KUYU KAZMAK GİBİ BİRŞEY"

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Tarihi dokuların ayağa kalkması, restore edilmesi, kullanılması, tekrar yaşama dönmesi, cazibesini artırılması iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Benden önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina da uğraşıyordu, biz de 12 senedir uğraşıyoruz. Daha çok arkadaşımız uğraşacak. Kenti ziyaret edenler, farklılıkları, oranın özgün yapısını, mimarisini, sanatını, zanaatını, yolunu, izini görmek istiyor. Beton binalar, çok yıldızlı oteller gibi şeyler dünyanın her yerinde var. Bunun yarışı bile bana göre çok anlamsız, 'en yüksek binayı yapıyorum, en geniş binayı yapıyorum, en büyük binayı yaptım' bunun yarışına girmek bile anlamsız. Bizim elimizde Konak’tan başlayan, Kadifekale’de biten, Kemeraltı, Agora, Roma Antik Tiyatrosu’nu içine alan 270 hektarlık tarihi bölgemiz var. Burayı ayağa kaldırmak için çaba harcıyoruz. İlerliyoruz ama yavaş ilerliyoruz. El birliğiyle tarihi bölgemizi ayağa kaldırıp insanlığa dünya insanlığa sunacağız. Burada yaşayan vatandaşlarımızın, iş yapan insanlarımızın yaşama standardını, gelirini artıracağız" dedi.

"TOPARLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

İzmir'de tarihi dokunun 60 yıllara nazaran yok olduğunu ancak son dönemde tarihe saygı bilincinin arttığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Elimizde tarihi bölge var onu toparlamaya çalışıyoruz. Ama giderek koruma bilinci artıyor. Hep birlikte tarihimize, geçmişimize sahip çıkmak istiyoruz. Tarihimizi bugüne ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Kişiliğimizi oluşturan öğelerin, geçmişteki tarihimizde, yolarımızda binalarımızda olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Toplamda 17 ödülün dağıtıldığı törende ise ödülü alan katılımcılar ve bazı başlıklar şunlar;

*Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü

Ömer ve Şükran Torun Evi / Zangoç Evi  (Foça),

Mimari Müellif: Neşe Bozkır, Fevzi Bozkır, Ercüment Kuyumcu

Uygulama: Ömer Torun

*Mehmet Hamdi Uzer Binası (Bergama)

Mimari Müellif: Neşe L. Bülent Şahin

Uygulama: Mehmet Hamdi Uzer

*Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü

Rönesans Yalısı (Bayraklı-Turan)

Mimari Müellif: Tamer Pakben

Uygulama: UMART Mimarlık

*Beyaz Köşk (Esenyalı)

Mimari Müellif: Salih Seymen

Uygulama: Grid İnşaat

*Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü

Karaburun Eğlenhoca Köyü Tarih ve Etnografya Evi, Lütfü Dağtaş "Anadolu'nun Son Karatabağı" Belgesel Film ve Fotoğraf Sergisi, Tufan Atakişi "Fred, Edmond, Henri Boissonnas ve İzmir"  adlı kitap.

*Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü

Naci Şensoy Anadolu Lisesi "Her Evde Bir Tarih Var", Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları "Nerede Kırkınca Nerede Şirince", Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Havajet Yaşayan İzmir'de", Ayrancılar Ortaokulu  "Müzede Öğreniyorum" isimli çalışmalarıyla ödül aldı. Seçici Kurul ayrıca ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ olarak değerlendirdiği Anadolu’nun son karatabağı olan İsmail Araç’a Jüri Özel Ödülü verdi.

Haber Merkezi