Sayfa Yükleniyor...
İzmirin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Basmanede yer alan tarihi Dönertaş Sebili bakımsız haliyle çöp yığını haline geldi
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
İzmirin en eski semtlerinden Basmanede Pazaryeri mahallesinde yer alan tarihi Dönertaş Sebili, çöp kutusuna döndü.
Son olarak 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılıp yenilenen sebil, duyarsız vatandaşların kullanımı yüzünden adeta bir çöp yığını haline geldi. Konuya çözüm bulunmasını isteyen mahalle sakinleri ise sebilin tarihi önemine vurgu yaparak, yerel yönetimin ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün soruna çözüm getirmesini talep etti.
2006 YILINDA YENİLENDİ
Tarihi sebil, 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından onarılıp, yenilenmişti. O tarihten sonra uzun süre sağlıklı yapısını ve görünümünü koruyan yapı, duyarsız bir takım vatandaşlar ve çevredeki seyyar satıcılar yüzünden adeta çöp yığını haline geldi. Mahallenin eski sakinleri ise konuya çözüm getirmesi için belediyeye ve Vakıflar Bölge Müdürlüğüne çağrı yaptı.
BEKÇİ TUTULABİLİR Mİ?
Mahalledeki duyarlı vatandaşlar ise tarihi yapıya daha fazla hassasiyet gösterilmesini istedi. Eskiden İzmiri gezen turistlerin Agoradan sonra uğradıkları noktanın sebil olduğuna dikkat çeken mahalleli, son yıllarda çevredeki yoğunluğun ve nüfusun hızlı artışıyla birlikte mahallelerinin yer yer zarar gördüğünü de ifade etti. Vatandaşların ortak sorusu ise sebilin daha düzenli kullanımı ve korunması için maaşlı bir görevlinin tutulup tutulamayacağı oldu.
Dönertaş sebili tarihi
Tek kubbeli kare planlı bir 19. yüzyıl yapısı olan Dönertaş Sebili, Osmanzade Yokuşu ve Anafartalar Caddesine bakan cephelerinde yer alan Barok tarzı mermer süslemeleri ile ünlüdür. Sebilin iki cephesinin birleştiği köşede süslü başlıklı yuvarlak bir sütun gibi görünen taşın aslında döner olması, yani bir türlü terazi oluşu nedeni ile bu sebil Dönertaş Sebili olarak anılmıştır. Sebilin bezemelerinde kullanılan bitki motiflerinin yanı sıra, asıl önemli özelliği iki cephesinde, biri kapı üzerinde, diğeri ise çeşme üzerinde yer alan alçak kabartma tekniği ile yapılmış camili manzara tasvirleridir.
Haber Merkezi