Sayfa Yükleniyor...
Türkiyenin ilk banliyö istasyonu olan tarihi Buca İstasyonu kaderine terk edilmiş durumda. Kentin göbeğinde yer alan istasyona halk sahip çıkıyor. Yaşanabilir Buca Derneği de istasyonda temizlik yaparak sosyal bir proje yürütüyor
EMİRCAN IŞILDAK
Buca semtinin göbeğinde yer alan, uzun yıllar vatandaşlara hizmet eden tren istasyonu, bugünlerde yıkılıp gitmeye yüz tutmuş bir vaziyette. Ülkemizde kurulan ilk banliyö istasyonu özelliğini taşıyan tarihi yapı, kaderine terk edilmiş bir şekilde atılması gereken adımları bekliyor. Yaşanabilir Buca Derneği de yürüttüğü gönüllü eylemle, mekanda temizlik yapıp, yazılar yazılmış olan duvarları boyayarak sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Dernek bu hareketiyle vatandaşlardan tebrik aldı. Grup adına konuşan derneğin Onursal Başkanı Tayfur Göçmenoğlu ise yerel yöneticilere seslenerek, proje çağrısı yaptı.
OSMANLININ İLK BANLİYÖ HATTI
Tayfur Göçmenoğlu istasyonun tarihine vurgu yaparak, Buca İstasyonu 1862 yılında kurulmuş bir istasyondur. Osmanlının ilk banliyö hattı olması özelliğini taşır. Bu yapı o dönemlerde Bucada yoğun olarak yaşayan İngiliz Levanten ailelerinin katkılarıyla açılmıştır. Bucanın nüfusunun 10 bin olduğu zamanlarda bile günde 22 sefer yaparak, vatandaşların toplu taşımadan faydalanmasını sağlamıştır. Ancak ilgi giderek azaldı ve 2006 yılında son sefer yapılarak kapatıldı ifadelerini kullandı.
İSTASYON SAHİPSİZ KALDI
2006 yılından sonra istasyonun kendi haline bırakıldığını söyleyen Göçmenoğlu, Bucanın en değerli ve en güzel arazilerinden biri olarak kabul edilen bu yapı sahipsiz kaldı. Tarihi değeri çok büyük olan bir yer. Mimarisi de bunu açıkça gösteriyor diyerek yapının değerinden bahsetti. Demiryollarının çabaladığını fakat Buca Belediyesinin konuya ilgisiz kaldığını belirten Göçmenoğlu, yöneticilere seslenerek istasyonun en kısa zamanda yenilenmesini beklediklerini söyledi.
Açıklamanın ardından grup, istasyon çevresinde temizlik yaptı, yazılar yazılarak tahrip edilen duvarları boyadı.
Haber Merkezi