Tarihi Kızlarağası Hanı kan ağlıyor

Rusya ile kriz, Hollanda ile kriz, 15 Temmuz darbe girişimi, referandum derken, tüm bu yaşananlar ülkede turizmi derinden etkiledi. Bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden bir tanesi de Tarihi Kemeraltı Kızlarağası Hanı esnafı oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 01.05.2017 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 01.05.2017 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihi Kızlarağası Hanı kan ağlıyor

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

İzmir Kızlarağası Hanı ve Çevresi Mülk Sahipleri Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şafi, han esnafı olarak ülkede son iki yıldır yaşanan gelişmelerden olumsuz bir biçimde etkilediklerini söyledi. Şafi, “2015 yılının 10’uncu ayından sonra yaşanan Rusya krizi sonrasında çarşıya gelen turist sayısı hiç denecek rakamlara indi. Şimdi de Hollanda ile bir kriz yaşanıyor. Avrupalı buraya ayak basmıyor” dedi.

HAN GEÇMİŞİNİ ARIYOR

Tarihi Kızlarağası Hanı esnafının satışlarda geçmiş yıllarını aradığını dile getiren Şafi, son yıllarda atılan adamlarla turizme büyük bir sekme vurulduğunu ve çarşıya yabancı turistin artık gelmediğini söyledi. Şafi, “2015 yılının 10'uncu ayından sonra yaşanan Rusya krizi sonrasında çarşıya gelen turist sayısı hiç denecek rakamlara indi. Şimdi de Hollanda ile bir kriz yaşanıyor. Avrupalı buraya ayak basmıyor. Esnafımızın işi oldukça zor. Bu sene yaz aylarından ümitliydik fakat yine atılan adımlar çarşımızı zor günlerin beklediğini gösterir nitelikte. Esnafımız kan ağlıyor. Dükkan kirasını değil, aidatını dahi ödeyemeyen esnafımız var” açıklamasında bulundu.

KİRALAR YÜKSEK

Handa dükkan kiraların çok yüksek olduğunu ifade eden Şafi, “Şahıslar ve vakıflara ait dükkanlar arasındaki kira fiyatlarında uçurum var. Vakıf'a ait dükkan bin 500-2 bin lira arasıyken, şahıslara ait dükkan 3 bin-4 bin lira arasında. Esnaf bunun altından kalkamıyor. Hana giren insan sayısı görünüşte fazla gözüküyor. Alışveriş yapan yok. Yanlış bir algı var. Gelen burada sadece kahve içiyor” diye konuştu.

SATIŞ YOK ZARAR BÜYÜK

Her sene kendine ait dükkanlardan elde ettiği kar ile tarihi handan bir mülk edindiğini söyleyen Şafi, “Bu kış sezonunda sadece çalıştırdığım elemanların maaşlarını ödeyebilmek için 89 bin liraya dükkanımı sattım. Satışlardan gelir elde edemiyoruz. Zararımız büyük. Burası İzmir'in sembolü bir yerdi. İşler çok güzeldi. İki senedir yabancı ülkelerle kurulan yanlış diyalog ve bir takım söylemler işleri bozdu” dedi.

İŞLER BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Tarihi hanın İzmir'in sembolü yerlerden bir tanesi olduğunun altını çizen Şafi, “Etrafımız tarih dolu. Han'ın geçmişi 300 seneye yaklaşıyor. 210 tane dükkanımız var. 57 tanesi vakıflara ait. Çok sayıda el değiştiren dükkanımız mevcut. Şu anda alımda satımda bıçak gibi kesilmiş durumda” diye konuştu.

TURİZME ÖNEM VERİLMELİ

Sıkıntıların çözülmesi için yetkililere seslenen Şafi, “Hükümetimiz, turizme önem vermeli. Burası turistik bir yer. Turistin sadece buraya faydası yok. Köylüye, kentliye, işçiye, işverene herkese faydası var. Döviz bırakıyor. Herkes kazanıyor. Turist çekilince herkes kan ağlıyor” dedi.

SATIŞLAR 4'TE 1'E DÜŞTÜ

Yaşanan tüm sıkıntıların temelinde izlenen politikaların yanlışlığının yattığını dile getiren Şafi, “Atılan tüm adımlar yanlış. Atamız Mustafa Kemal Atatürk, ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ demiş. İzlenen politika; cihanda kavga, her yerde kavga. Bu ortamda ne yerli ne de yabancı turist alışveriş yapmıyor. İnsanlar geleceklerinden endişeli. Herkes para biriktirmeye çalışıyor. Handa satışlar 4'te 1'e düştü. Esnafımız aidatını dahi ödeyemiyor. Bizde sıkıştırmak istemiyoruz. Çünkü iş yok. Gelecekten umudumuz yok. Hiçbirimiz durumdan memnun değiliz” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi