Tarihi tren istasyonlarımız ‘atalet salgınını’ aşamıyor!

Karşıyaka’da yer alan Tarihi Tren İstasyonu, yaklaşık üç yıldır atıl durumda. Devlet Demiryolları 3. Bölge Müdürlüğü ile Karşıyaka Belediyesi’nin insafına bırakılan istasyon, ‘atalet salgınını’ aşamıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 08.06.2022 05:18
  • Güncelleme Tarihi : 08.06.2022 05:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihi tren istasyonlarımız ‘atalet salgınını’ aşamıyor! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Osmanlı döneminin ilk demiryolu Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından olan Karşıyaka Tarihi Tren İstasyonu, İZBAN’ın faaliyete geçirilmesiyle kiraya verilmiş, istasyon tüm mücadelelere rağmen restoran-kafe işlevi görmeye başlamıştı… Karşıyaka ilçesi, Bahariye Mahallesi, İstasyon Sokak’ta bulunan tarihi binanın özüne sahip çıkılması için yıllardır mücadele veren ve kamuoyuna tüm gelişmeleri aktaran Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, aradan 3 yıl geçmesine rağmen henüz hiçbir adım atılmadığını vurguladı. Her fırsatta istasyonun, özel işletmeler tarafından restorasyona aykırı kaçak eklentiler ve kapatmalarla dolu olduğunu gündeme getiren Karaçorlu, Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdikleri şikayet dilekçelerinin sonuç verdiğini ancak Belediye nezdinde bunun hiçbir karşılığının olmadığını söyledi.

Karşıyaka Belediye Meclisinde, istasyonun tahsisinin istendiğini, ‘müze ve çocuk kütüphanesi’ olarak hizmet vermesinin talep edildiğini belirten Karaçorlu, “Karşıyaka’nın tarihi tren istasyonu koca bir salgını geçirdi ama ‘atalet salgınını’ hala geçiremedi!” dedi.

TÜM UYARILARA RAĞMEN DEVREDİLDİ

Karşıyaka Tarihi Tren İstasyonu’nun kent için önemli bir istasyon olduğunu kaydederek cümlelerine başlayan Karaçorlu, “Birbiriyle ilişkili birçok tarihsel yapı bütününden oluşuyordu… Ancak İzmir’de bütün hatlarda değil de belirli hatlarda yeraltına alınan demiryolu geçişlerinden bir tanesi de Karşıyaka bölgesinde gerçekleştirildi. Aç-kapat tekniği ile yapılan yeraltı tüneli çalışması sırasında Karşıyaka istasyonu işlevsiz hale geldi. Ve istasyon binası diğer ek binalarla, ağaçlarla birlikte korunması, başka işlevler yüklenerek yaşatılması gereken bir tarihi bir yapı özelliğine dönüştü. Bu süreçte tarihi istasyon binasının projesi Kültür Bakanlığınca Devlet Demiryollarına teslim edildi. Ancak Devlet Demiryolları 3. Bölge Müdürlüğü restorasyonu yapılmış olan tarih istasyon binasını ve diğer bütünsellik içerisinde yer alan yapıları duyarlı çevrelerin uyarısına, çeşitli önerilerine rağmen ticari bir mekan olması için ihaleye çıkardı ve özel bir işletmeciye devretti” bilgisini paylaştı.

TÜM RUHSATLAR İPTAL EDİLDİ

İstasyon devredildikten sonra bina içerisinde her türlü tahribatın yaşandığını açıklayan Karaçorlu, “Bu akıl almaz sürece yönelik kurumsal sorumluluğu olan bütün özel ve kamusal kişiler hakkında bir kez daha Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk… Bu korkunç süreçler o dönemlerde devam ederken Kültür Bakanlığına, İzmir Valiliğine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine işlemler yapmaları için girişimlerde bulunduk. Bu kapsamda yasadışı alüminyum uygulamalar söktürüldü, süreç içerisinde tüm ruhsatlar iptal edildi, tarihi binamızın mekan ölçeğinde ayakta kalması, kamusal ve kentsel kazanım olarak gerçekleştirilmesi sağlandı. Bu dönemin ardından gerçekleşen yerel seçimler sonucunda belediye yönetiminin değişmesi ile birlikte Karşıyaka Belediye yönetimi, Devlet Demiryolları 3. Bölge Müdürlüğü ile yaptığı bir görüşmede binanın istasyon müzesi, kütüphane gibi kamusal kültürel kullanımlar olmasını talep etti” yorumunda bulundu.

TAHRİBATIN PENÇESİNDEN KURTARILMIŞ…

Sözlerine devam eden Karaçorlu, “Ancak salgın dönemlerindeki süreçte, Devlet Demiryolları 3. Bölge Müdürlüğü, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ataletsizliğe ilişkin garip bir sürecin içerisine gömüldüler! Kaymakamlığa ve Belediyeye 100 metre uzaklıktaki restorasyonu tamamlanmış ve korkunç bir tahribatın pençesinden kurtarılmış bu çok özellikli uygarlık mirası atıl bir halde bırakılmıştır. Gelinen son durum ortada. Tarihi istasyon binamıza ilişkin artık raflarda duyarsızlıktan çürümeye yüz tutmuş önerimizi bir kez daha tekrar ediyoruz. İstasyon, bahçesinde bulunan ağaçlarla ve ilgili diğer yapılarla birlikte üçlü bir kamusal kullanıma dönüştürülebilir, Oyuncak müzesi, çocuk kütüphanesi ve istasyon müzesi olarak geleceğin Karşıyakalılarına bir tarihsel eser, bir eğitim kullanımı ve bir bellek olarak teslim edilebilir” dedi.

Vatandaşlara da seslenen Karaçorlu, “İstasyon binamızı çocuklarınıza ancak siz armağan edebilirsiniz. Tarihi istasyon binamızın gecikmeden kamusal ve bir kültürel kullanıma dönüşebilmesi için merkezi bütün kamu kurumları üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmalıyız. Çünkü Karşıyaka istasyon binamız makam ve istihdam kaygısında olan bürokratlara değil sizlere ihtiyaç duyuyor” sözlerini paylaştı.