Sayfa Yükleniyor...
Süt sağım makinaları çiftçinin işini kolaylaştırırken, hem hayvanı mutlu ediyor hem de sütteki verimin artmasını sağlarken, su damlama makinaları da geleneksel sulamaya son veriyor
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk dört büyük tarım fuarından biri olan 14’üncü Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı İzmir’de geçtiğimiz gün kapılarını açtı. Fuara yurdun dört bir yanından yüzlerce firma ürettikleri yeni ürünleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. İzmir tarım ve hayvancılık fuarından oldukça memnun kalan firmalar ise, fuarı takip eden ziyaretçilerine tarım ve hayvancılıkla ilgili her şeyi sunuyor. Gazetemize konuşan Sezer Tarım Trakya Batı Karadeniz Bölge Müdürü, Orhan Tunca süt sağım makinaları başta olmak üzere birçok ürün ürettiklerini söyledi. Üretim merkezlerinin Bursa’nın Karacabey İlçesi’nde olduğunu ifade eden Tunca, hem iç piyasada hem de yurt dışına satış yaptıklarını, İzmir fuarının da bunda çok önemli rol üstlendiğini bildirdi.
Tunca şunları söyledi: “Üretici firmayız ve yılda yaklaşık 12 bin seyyar süt sağım makinesi üretiyoruz. Bunun yüzde 40’ını da yurt dışına 61 ülkeye ihracatını yapıyoruz. Süt sağım makinaları seyyar olarak 5-10 hayvana aynı anda sağım yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Tekli, çiftli makinalarımız var. Bunlar elektrik pompası, vakum pompası, vakum tankı, güm, sağım başlıklarından oluşuyor. 61 ülkeye yaptığımız ihracatla ülke ekonomisine çok büyük bir katkı yaptığımızı düşünüyorum. İç piyasada şuanda çok bir talep yok maalesef. Çünkü faiz oranları yüksek ve yatırımcılar hayvancılık sektörüne pek bir yatırım yapmıyor, insanlar para üzerinden para kazanmayı tercih ediyorlar. Bu durum bize de yansıyor. Ülkemizde talep azalırken, yurt dışından talep gittikçe daha çok artıyor. Bu da bizim üretimimizde çok da bir gerilemeye neden olmuyor. Kısacası bizim insanımızdan beklentimiz yurt dışında tarım ve hayvancılığa yatırım yapanlar gibi onlar da paralarını tarımla hayvancılığa yatırsınlar.”
“MASAJ GİBİ SAĞIM”
“Makinalarımız çiftçinin işini oldukça kolaylaştırdı, hayvana masaj yapar gibi sağım yapılıyor” diyen Tunca, “Geleneksel yöntemlerle yapılan sağımlarda hayvana bir acı veriliyor ancak bu şekilde makinalarla yapılan sağımlar hem hayvana zarar vermiyor hem de verimi arttırıyor. Zaten makineyle sağım yapılan hayvan bir daha elle sağım yaptırmıyor. Bunun dışında firma olarak anahtar teslim çiftlik yapıyoruz. İzmir fuarına her yıl katılıyoruz. Bizim için her sene çok faydalı bir fuar oluyor, geçen seneki fuarda çok güzel şeyler yakaladık. Bu fuarın da bizim için çok başarılı geçeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Öte yandan çiftçinin işini tarımda kolaylaştıran damla sulama teknikleri de gün geçtikçe gelişiyor. Fuarın gözdelerinden bir tanesi olan damla sulama makinaları da ziyaretçilerin ilgi odağı. Merkezi Adana’da olan ve İzmir tarım ve hayvancılık fuarında stantlarını açan Netafim firması Akdeniz Bölgesi Yetkilisi İlhan Kanık damla sulama ile ilgili bilgiler verdi. Kanık, “Netafim dünyanın lider sulama firmasıdır. 1965 yılında damla sulamanın mucidi. Bizim sulama üzerine ürünlerimiz var. Damla sulama, yağmurlama, otomasyon ağırlıklı ve filtre üzerine çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin her yerinde bayilerimiz var. Dünyada da 17 tane fabrikamız var. Global bir firmayız” dedi.
“YÜZDE 80 TASARRUF SAĞLIYOR”
Kanık, “Sulama dediğimiz zaman, bitkinin ihtiyacı olan suyu dış koşullardan alamıyorsa eğer biz kendimiz ilave ediyoruz. Damla sulama bitkinin kök bölgesine ihtiyacı olan sulamayı veriyor. Geleneksel sulama olan salma sulamadan yaklaşık yüzde 80’e yakın daha az su ve enerji kullanımı oluyor. Damla sulama, Türkiye’de yüzde 10’larda şu anda. İnanılmaz büyük bir eksiklik var, biz de elimizden geldiğince bu oranı artırmaya çalışıyoruz. Avrupa’da da yüzde 10 civarlarında damla sulama kullanımı. Çiftçiler, damla sulamada filtreleri elle temizlerken, yeni makinede bu otomatik. Giriş ve çıkış basıncı arasında fark olunca, makine tıkandığını görüyor ve sistem kendini yıkamaya alıyor. Elle müdahale etmek zorunda kalmadan makine kendini rahatlatıyor. Bu şekilde ürünün sulanması gecikmemiş oluyor, sistem daha rahat çalışmış oluyor.Damla sulama kullanılmayacak herhangi bir ürün yok. Sulama yapılabilen her şeyde damla sulama kullanabiliriz. Sadece borularımız farklı. Tek yıllık ürünlerde, çok yıllık ürünlerde borularımız birbirinden farklı. Son yıllarda gündemimizde toprak altı sulama var. Toprak altı damla sulama da kullanıyoruz. Seralarda ve açık alanlarda kullandığımız yağmurlama sistemleri ve çok çeşitli sulama ile ilgili her üründe yeniliklerimiz var” diye konuştu.
Haber Merkezi