- Gündem
- 18.05.2025 18:28
Tarım gazeteciliği etkinliğinde konuşan ziraat mühendisi Bilge Keykubat ve İLKSES Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, gençlere önemli mesajlar verdi
GURBET YAVUKLU
İzmir’in Selçuk ilçesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen ‘Genç Gazeteciler için Tarım Gazeteciliği Buluşması’ etkinliğinde Tarım ve Gıda Yazarı Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat ve İLKSES Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, genç gazetecilerle buluştu. Konuşmasında gazetecilik mesleğinin hak ettiği değeri görmediğini ifade ederek genç gazeteci adaylarına nasihatlerde bulunan Erek, geçmiş dönemdeki gazeteci kimliğinin bir ağırlığının olduğunu ve bunu geri kazanmak için bir gazetecinin bireysel olarak çok çalışıp bilgili olması gerektiğini belirtti.
ÇİFÇİLER TOPLUM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Etkinlikte tarımın bir toplum için öneminden bahseden Tarım ve Gıda Yazarı Ziraat Mühendisi Bilge Keykubat, “Tarlaya inmeden, incir ağacına çıkmadan ziraat mühendisi olamazsınız. Eğer işinizde iyi olmak istiyorsanız sahaya inmelisiniz. Sahaya inmezseniz oturduğunuz yerden yorum yaparsanız işinizde uzmanlaşamazsınız ve yok olurusunuz. Tarım o kadar zor bir meslek ki herkes ondan kaçıyor. Biz burada 10 dakika güneşin altında duramazken çiftçiler sabahtan akşama kadar çalışıyor. En güzel şeyleri yemek için o üreticilere ihtiyacımız var. Pandemi zamanında da gördük çiftçiler dışarı çıkamadığı için market rafları boş kaldı. Bu da bize çiftçilerin bu toplum için ne kadar önemli olduğunu gösterdi” diye belirtti
BRANŞLAŞMAK GAZETECİLİĞİ İLERİYE TAŞIR
Etkinlikte son olarak konuşan İLKSES Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, gazetecilikte branşlaşmanın ve yerel gazetenin önemine dikkat çekti. Gazetecilikte objektiflik, dürüstlük ve halka en doğru ve en iyi bilgiyi ulaştırmanın en temel kavramlar olduğunu söyleyerek gazetecilikte branşlaşmanın mesleğe faydalarından bahseden Erek, “Siz bir konuda uzmanlaşırsanız toplumda daha kaliteli ve bilgiyi daha iyi ulaştırma noktasına ulaşmış olursunuz. Bunun da temel kaynağı branşlaşmadır. Branşınız belli olduğunda kaynağınız belli olur. Alanınızda uzman olduğunuz için kimsenin göremediklerini görüp kamuoyu yaratabilirsiniz. Bunun yanı sıra gazetecinin çalıştığı kurumlarda aynı şekilde gazeteciye branşlaşması konusunda destek verecek. Siz kurumunuzda çalışan muhabirlerinize branşlaşma alanında o rahatlığı tanımazsanız onu kısıtlamış ve kaybetmiş olursunuz” dedi.
EREK: GAZETECİLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILDI
Öte yandan, gazetecilik mesleğinin hak ettiği değeri görmediğini ve birçok gazetecinin mesleği bırakarak başka bölümlere geçtiğini ifade eden Erek, “Gazetecilik mesleği sokaklarda dayak yemek için yapılan bir meslek değildir. Gazeteci bir habere giderken sadece işini yapmaya halkı bilgilendirmeye gidiyor. Bizim güçlü olmamız için, ülkemizin geleceğinin güçlü olması için de bireysel anlamda gazetecinin çok güçlü olması lazım. Gazeteci de gücünü bilgiden alır. O yüzden işin temel kaynağı ne kadar çok bilgi ne kadar çok veri toplarsak o kadar çok güçlü oluruz. Gazetecilere yapılan baskılar toplumda yaratılan algılar sebebiyle gazetecilik mesleği itibarsızlaştırıldı. Bunun geri kazandırılması için iktidar ve muhalefet olarak gazetecilere baskı yapılmadan, gazeteci de taraf olmadan doğru ve objektif haber yapmalıdır. Ayrıca gazeteciyi gerçek anlamda koruyacak yasaların getirilmesi gerekir” diye konuştu.