Tarım ve Orman Bakanlığından İzmirli gençlere ‘KUZEL’

Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilecek ‘Uzman Eller’ projesinde İzmir de pilot il seçildi. 100 bin TL hibenin verileceği proje;  ilgili alanlarda eğitim veren yüksekokulu veya üniversitelerden mezun gençlerin, kırsal alanda istihdamına katkı sağlanması amaçlanıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2020 08:18
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2020 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarım ve Orman Bakanlığından İzmirli gençlere ‘KUZEL’

NURETTİN BAKİ
Tarım ve Orman Bakanlığınca, kırsal kalkınmaya katkı vermek, köyden kente göçü önlemek ve eğitimli girişimcileri desteklemek için İzmir, Mardin, Amasya ve Düzce’deki girişimcilere 100 bin lira kadar hibe desteği verilecek. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında; Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin(KUZEL) desteklenmesi çerçevesinde verilecek destekle tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren melek yüksekokulu veya üniversitelerden mezun gençlerin, kırsal alanda istihdamına katkı sağlanması amaçlanıyor. Uzman Eller Projesi ile söz konusu sektörlerde girişimciliğin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, 2019-2020 döneminde, pilot il seçilen Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin’deki projelere hibe desteği sağlanacak. Bu destek, kırsal alanda yaşayan ve yaşamayı taahhüt eden, ilgili okullardan mezun kişilerin uygulayacağı bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimiyle bu ürünlerin işlenmesi depolanması ve paketlenmesine yönelik projeleri kapsayacak. Ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği, bal üretimi, ipek böceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı, midye ve kara salyangozu entansif üretim tesislerinin de aralarında olduğu birçok proje desteklenecek.



100 BİN TL HİBE
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yapılan duyuruda şu sözlere yer verildi. “Proje; Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, 2019-2020 yıllarında 4 pilot ilde (Amasya, Düzce, İzmir, Mardin) yürütülecektir. Pilot illerin kırsal alanlarında tarım ve ormancılık sektörlerinde girişimciliği desteklemek, bu sektörlerde yürütülen faaliyetlerin uzman kişiler tarafından yapılmasını sağlamak ve örnek teşkil edecek projelerin uygulanması hedeflenmektedir. Uygulanacak projelere 100 bin TL’ye kadar hibe ödemesi yapılacaktır. Proje bütçesi katma değer vergisi (KDV) hariç hazırlanacaktır.”



KIRSALDA YAŞAMAK TAAHHÜT EDİLMELİ!
Duyuruda yer alan şartnamede, projeden faydalanmak isteyenlerin, kırsalda yaşamayı taahhüt etmeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Projenin diğer detayları ise şöyle: “Nüfusu yirmi binden az olan yerleşim alanlarında yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul ve üniversite mezunlarının mahallinde uygulayacağı projeler için müracaat edebilirler. Ön başvurular elektronik ağ üzerinden uzmaneller. tarimorman.gov.tr adresine yapılır. Kesin başvurular Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine resmi gazetede yayımlanan tebliğde yer alan başvuru süresi içerisinde şahsen yapılır.”
4 BAŞLIK ALTINDA ÜRETİM
KUZEL’de hayvansal üretime yönelik projeler, bitkisel üretime yönelik projeler, su ürünleri üretimine yönelik projeler ve yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler başlıkları altındaki alanlarda destek verilecek. Projede destek verilecek ilgili üretim alanları şöyle:
Hayvansal üretime yönelik projeler: Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi, arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi, ipekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı ve bu konulara ilişkin işleme, depolama ve paketlemeye yönelik projeler.
Bitkisel üretime yönelik projeler: Kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı, ormancılık projeleri, orman ürünleri ve tesislerine ait projeler, odun dışı orman ürünleri projeleri, bu konulara ilişkin işleme, depolama ve paketlemeye yönelik projeler. Su ürünleri üretimine yönelik projeler:  Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapya, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri, midye ve kara salyangozu entansif üretim tesisi ve bu konulara ilişkin işleme, depolama ve paketlemeye yönelik projeler. Yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler: Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi, Coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim ve bu konulara ilişkin işleme, depolama ve paketlemeye yönelik projeler.
İZMİR’DE SEÇİLEN İLÇELER
İzmir’den projeye başvurmak isteyen girişimcilerin; Aliağa, Bayındır, Bergama, Bornova, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Beydağ, Buca, Menderes, Güzelbahçe ve Karabağlar ilçelerine bağlı, nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerlerinde yaşamayı taahhüt etmeleri gerekiyor.
 

Haber Merkezi