Tarım zirvesinde üreticiye müjde

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim dönemi vaatleri arasında yer alan Arama Konferansı’nın ikincisi ‘Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim’ başlığıyla Kültürpark’ta gerçekleştirildi.


  • Oluşturulma Tarihi : 20.07.2019 12:30
  • Güncelleme Tarihi : 20.07.2019 12:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarım zirvesinde üreticiye müjde haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ
Buluşmanın moderatörlüğünü; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay üstlendi. Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Soyer, kenti Türkiye’nin diğer kentlerinden ayıran en önemli özelliğin ortak akıl konusunda gösterdikleri irade olduğunu vurguladı. “Bundan sonra da böyle olacak” diyen Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir gibi bir şehrin olağanüstü potansiyelini ancak ortak akılla yakalayabiliriz. Aksi takdirde ‘Ben biliyorum, en doğrusunu yaparım’ dediğimiz zaman o büyük potansiyel ıskalanır. Bu nedenle bu kente böyle bir büyük yönetim modeli olmasını istiyoruz. Bugün burada tarım başlığı altında çok paydaşlarıyla bir aradayız. Üretici ve tüketici kooperatifleri, organik ürün üreticilerine kadar tarımın her alanında var olan, ekmeğini bundan kazanan kim varsa hepsinin temsilcilerini bu salona davet ettik. Bugün bu konu üzerinde beyin fırtınası yapacağız.”
SOYER’DEN KOCAOĞLU’NA ÖVGÜ
Tarım ve turizmin İzmir’in en temel iki dinamiği olduğunu kaydeden Soyer, “Bunun yanına sağlık, sanayi, enerjiyi de eklemek mümkün. Tüm bu sektörlerle İzmir, İzmir oluyor. Ama tarım ve turizmin lokomotif olma özelliği var. Türkiye tarımıyla ilgili söyleyeceğimiz çok şey olabilir. Yerelde çok iyi tarım politikası geliştirmek mümkün. 15 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere bürokratik kadroların büyüttüğü geliştirdiği bir tarım politikası var. Bu veriler son derece önemli. 15 yılın hafızasıyla yola çıkıyor olmak hepimiz için kolaylaştırıcı. Şu an bu çıtayı biraz daha yukarı çıkarmak adına çalışıyoruz. Onu yukarı çıkarmak mümkün. Türkiye’nin tarım politikalarına İzmir’de uygulayacaklarımız yol gösterecek. İnanın bu mümkün ve bu heyecanı taşıdığımız için bugün buradayız. Türkiye’nin tarım politikasında çok şeyi tartışabiliriz. Geldiğimiz sonuç var ki Türkiye çok çeşitli tarım ürünlerini ithal etmek zorunda kaldı. Üstelik gerekçeler anlaşılır değil. Büyük afetler, kuraklıklar, mahrumiyetler nedeniyle ortaya çıkmış bir tablo değil. Uygulanan tarım politikaları nedeniyle ortaya çıkan bir tablo var. İthalatı sürdürerek ithalatı bitiremezsiniz. Üretimi sürdürerek ithalatı durdurabilirsiniz. Pazarlama imkanlarını geliştirerek, uluslararası alanda var olmayı hedefleyerek bunu yapabilirsiniz. Bunları yapmak mümkün. Bütün bunları konuşacağımızı, çözümleri tartışacağımızı ümit ediyorum. Bugün burada bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz” dedi. Kooperatif temsilcilerinin sıraladığı bazı talepler sonrasında konuşan Soyer, “Dileklerinizi manifesto olarak yazılı bir şekilde bize iletin. Biz de WEB sayfamızda yer verelim” ifadelerini kullandı. Toplantıda söz alan bazı vatandaşlar, ‘Okullarda organik gıdaların çoğunlukta olduğu kantinler istiyorum’, ‘Gençlerin tarımda yer almasını istiyorum’, ‘Seferihisar’da başlattığınız tohum takas şenliklerinin her ilçede yapılmasını istiyorum’, ‘Seferihisar’da sattığınız Ata Ekmeğini tüm İzmir’de satmanızı istiyoruz’ şeklinde taleplerini sıraladı. İsteklerin hepsinin hayata geçmesi noktasında onay veren Soyer, Ata Ekmeği’ne ilişkin, “Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekiyoruz” açıklamasını yaptı. 
KAYNAKLAR HALİ TALEBİ
Programda söz alan İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer ise, kooperatiflerin sıkıntılarını ve tarımsal sektör olarak beklentilerini dile getirerek, “Bir tek şeyi 5 yıl sonra bitmiş hatta yarından itibaren başlanmış olmasını istiyorum. Hallerde yüzde 20 üretici örgütlerine kanunen yer verilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kaynaklardaki halinde biz üreticiler olarak alamıyoruz. Hallerde yüzde 20 oranında yer almak istiyoruz. Biz malımızı pazarlarken tüketici kooperatifleriyle beraber olmak istiyoruz. Kaynaklardaki halde üretici tüketici kooperatifleri olarak el ele olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin son yıllarda alım garantili üretim kapsamında kooperatiflere verdiği desteğe ilişkin rakam veren Tunç Soyer, “Geçen 12 yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi alım garantili üretim başlığı altında 470 milyon TL’lik ürün almış kooperatiflerden. Biz önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 1 milyar TL’ye çıkaracağız” dedi. Tarımsal planlama noktasında önemli aşamalar kaydedileceğini söyleyen Soyer, “Kooperatiflerimizin bir sonraki yıl üretecekleriyle ilgili sonuçlara ulaştık. Bu şu demek; biz havza bazında neyin ne kadar üretileceğini ne kadardan satılacağına önceden vakıf olmak istiyoruz. Önceden üreticimizin de neyi üretirse kaçtan satacağını bilmesini sağlayacağız. Tarım planlaması yapmak istiyoruz. Bunu toprağın geçmişteki deneyimlerini kullanarak sürdüreceğiz. Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken bir şeyi biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmaya başladık. Bir sonraki yıl hangi havzamızda neyin ne kadar üretileceğini biliyor hale geleceğiz. Üreticimiz neyi ne kadar üreteceğini ve kaçtan pazarlanacağını biliyor olacak” ifadelerini kullandı. 
BİR DÖNEM DAHA SEÇECEKSİN AĞABEY!
Bir üreticinin ilçesindeki sorunları anlattığı sırada taleplerde bulunurken, “10 yıl sürede olur” ifadesine esprili bir dille yanıt veren Soyer, “O zaman bir dönem daha seçeceksin ağabey” diye konuştu. Bir vatandaşın tarım alanlarının önemine vurgu yaptığı konuşmasının ardından tekrar söz alan Soyer, “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız. Tarım alanlarımızı koruyacağız” mesajını verdi.