- Gündem
- 24.05.2025 12:20
Ege Ekonomik Forum’un ikinci gününde yapılan ‘Tarım ve Gıdada Yeni Politika Arayışları’ panelinde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Türk tarımında Türk futbolunda olduğu gibi altyapı sorunu var” dedi
YUSUF ÇAĞIRTEKİN
Ege Ekonomik Forum’un ikinci günü de ilk gün olduğu gibi hareketli geçti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı ilk oturumun ardından gerçekleşen ikinci oturumda ‘Tarım ve Gıdada Yeni Politika Arayışları’ paneli düzenlendi. CCI, Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Forum İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Prof.Dr. Yaşar Uysal, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Hayvancılık Kooperatifi Merkez Birliği (HAYKOOP) Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye tarımının sorunlarını belirterek çözüm önerilerinde bulundu. Türk tarımına dikkat çekici bir yorum getiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türk tarımını Türk futboluna benzeterek, altyapı sorunu olduğuna dikkat çekti.
“ALTYAPI SORUNU”
Panelde tarımla ilgili sorunlara değinen İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tarımda yeteri kadar alt yapı yatırımlarının yapılmadığına dikkat çekerek “Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın sorunu neyse, Türk tarımının sorunu da o. Yıllardır ekrana ya da kürsüye her çıkan ‘Altyapıya yatırım yapmalıyız’ diyor. Ancak maalesef, ne futbolda ne de tarımda alt yapıya yatırım kesinlikle istediğimiz seviyelere ulaşmıyor. Gelinen noktada hem futbolda hem tarımda ithalata bağımlıyız. Çünkü her iki alanda da kalıcı yönetim politikaları oluşturamama sorunu var. Kalıcı yönetim politikaları olmadığında da kısa vadeli kazanımlar uzun vadeli çözümlerin önüne geçiyor. Detaylı araştırmalar sonucunda teşhis koyup tedavi uygulamaktansa, anlık yaşanan sorunlara pansuman yapmak neredeyse bir zaruret haline geliyor” ifadelerini kullandı.
YENİLİĞE İHTİYAÇ VAR
Tarımın küresel ve bütüncül olarak ele alınması gerektiğini belirten bir diğer konuşmacı Prof.Dr. Yaşar Uysal, şu açıklamaları yaptı: “Tarımdaki süreçlere sadece Türkiye’den, İzmir’den bakmamalıyız. Türkiye’de tarımda yeniliklere ihtiyacı var. Mesela Türkiye bütünüyle organik bir ülke haline gelmeli. Sürdürülebilir yaşam kalitesini bizim hayatımıza geçirmemiz gerekiyor. Genç nesilden kimse çiftçilik yapmak istemiyor. Tarımda girdilerde dışarıya bağlıyız. Türkiye’de tarımı kayıt altına almalıyız. Doğru bilgi olmadan doğru strateji oluşturamayız. Tarım haritaları oluşturmalıyız. Üretici sertifikası geliştirmeliyiz. Bizim gerçekçi çiftçiyi bulup ona destek vermemiz gerekiyor. Tarımda bütün girdiler reçeteli kullanılmalı. Toprak tahlili yapmadan gübre atmak yasaklanmalı. Çiftçi kardeşlerimizi kış aylarında eğitime alacağız başka yolu yok. Üniversite tartım işbirliğini konuşmalıyız. Çiftçi yola çıktığında dört beş yıl önünü görmeli. Tarımdaki sorunları çözmeden Türkiye’nin ekonomik sorunları çözülemez.”
PAZARLAMA SORUNU
Türkiye şartlarının kooperatifleşmeyi zorunlu kıldığını dile getiren Tire Süt Kooperatifi Mahmut Eskiyörük ise, “Çiftçilik kumar gibi herkes şansını deniyor. Türkiye’nin şartları kooperatifleşmeyi zorunlu kılıyor. Türkiye’de elimizde veri yok. Neyi ne kadar ürettiğimiz bilmiyoruz. Pazarlama sorunumuz var. Süt toplama adı altında birçok yerde tefecilik yapılıyor. Çitçiliğin güvenceli meslek haline gelmesi için kooperatifleşme önemli. Ne zaman bu ülkede çocuklar babam gibi çiftçi olacağım derse bu ülke kurtulur. Planlı bir üretim olsa çiftçinin desteğe ihtiyacı yok. Çiftçilik yapmayan hayvancılık yapmamalı. Çiftçiye para veren değil para kazandıran bir ülke olmalıyız. İthalat sevdasından vazgeçmeliyiz” şeklinde konuştu. HAYKOOP Başkanı Ahmet Ertürk de çitçinin mazot ve gübre fiyatlarından şikayetçi olduğunu belirterek üreticinin ürününü hak ettiği fiyattan satamadığını söyledi.