Tarımda ithalat tümden kesilmeli!”

Tarımda ithalatın tümden kesilmesi gerektiğini söyleyen Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Korkulu, “Gençler tarımda gelecek görmüyor, tarım nüfusu 60 yaş üstü” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2021 08:24
  • Güncelleme Tarihi : 08.01.2021 08:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarımda ithalat tümden kesilmeli!” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Yeni yüzyıllın stratejik gücü olan tarım ve gıda, günümüzde bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla eleştiriliyor. Ülkemizde özellikle ithal ürünler ve tarım nüfusu en çok eleştirilen konuların başında geliyor. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan ve küçük çiftçi aile işletmelerinin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Korkulu, tarımda yaşanan sorunların çözümü için ise en büyük çıkış yolu olarak, yurtdışından yapılan tarımsal ürünlerin ithalatının tamamen kesilmesinden geçtiğine inanıyor.

DIŞARIDA HİÇBİR ŞEY UCUZ DEĞİL!

Türkiye tarımında kırılma noktasının 1980’de başladığını belirten Korkulu, “Bizim bulunduğumuz bölge, Seferihisar’ı 500 metre yukarıdan gören, Antik dönemden bu yana özellikle zeytin, zeytinyağı ve sofralık üzümde önemli bir bölge. Bölgemizin makineli tarıma geçmesi arazi yapısı bakımından son 10 yıl içerisinde oldu. İzmir Kooperatifçiler Birliği Başkanlığı’nı da yaptığım için İzmir’in tarımını çok iyi bilirim. Kısacası uzun yıllardır tarımın içinde olan birisi olarak tarımla ilgili birinci derecede ilgili olduğumu söyleyebilirim. Türkiye’de tarımın esas kırılma noktası 1980’de başladı. Bu dönemde söylenen “Tarım ürünleri dışarıda daha ucuz” söylemi çok ama çok önemli. Ancak günümüzde bakıldığında dışarıda hiçbir şeyin ucuz olmadığı apaçık ortada” diye konuştu.

TARLALAR SATILIYOR!

Tarımda yaşanan problemleri sıralayan Korkulu, “Tarımda çıkış noktası ithalatın kesilmesidir” dedi. Korkulu, “Yeni yüzyılın en stratejik ürünü gıda ve tarımdır. Gıdayı temsil eden insanlığı da temsil eder. Geçmişte söylenen ‘Biz AB’nin manav ve kasabası olamayız’, bu çok doğru bir söylem. Endüstriyel tarım ile küçük çiftçinin korunamaması bu işin başlangıç noktasıdır. Derin yarıklar burada yaşanmaya başlandı. Şu anda tarımda ciddi problemler var. Bırakın traktör satışlarını, tarlalar satılıyor. Şu anda tarımdaki nüfus 60 yaş üstü. Bir ülkede 60 yaş üstü bir kişinin tarım yapabileceğini aklınız alıyor mu? AB ve ABD, ‘Tarım ve gıda yeni yüzyılın en stratejik ürünü’ derken, biz kendi topraklarımızda tarımı yapılamaz noktaya getirdik. Bugün ülke olarak nerdeyse her türlü ürünü ithal ediyoruz. Türkiye, 1970’lerde kendi kendine yetebilen, dışarıya tarım ürünleri ihraç eden bir ülke iken şu anda biz tarımın her dalında ithal ediyoruz. Tarımda çıkış noktamız ithalatın kesilmesi. Sürekli ithalatı kestiğinizde tarım için ciddi bir çıkış yolu olacaktır. Elbette bir takım sıkıntılar yaşanacaktır ama bu sıkıntılar yaşanılırken fiyatlar dengelenecek” şeklinde konuştu.

POTANSİYELİ KULLANMAMIZ GEREKİYOR!

Korkulu, “Türkiye tarımın en büyük sorunu, çiftçi para kazanamıyor. Gençler burada gelecek göremediği için tarım yapmak istemiyor. Çocukluğumuzda birkaç ürünün fiyatı eşitti. Bir kilo et bir kilo zeytinyağına eşitti. Şimdi aralarında uçurum var. Mera hayvancılığı, küçük aile çiftlik işletmeleri teşvik görmeli. Tarımda büyük ve potansiyeli büyük bir ülkeyiz. Bu potansiyeli güçlü bir şekilde kullanmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.