Tarımda yeni trend: Otomatik dümenleme yaygınlaşıyor

Hızlı gelişen teknolojiler hayatın her alanında olduğu gibi tarım sektörünü de dönüştürüyor. Tarımsal üretimde kullanılan ve çiftçilere, traktörleri uzaktan yönlendirme imkanı veren otomatik dümenleme sistemine Türkiye’de rağbet artıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 02.02.2024 09:04
  • Güncelleme Tarihi : 02.02.2024 06:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarımda yeni trend: Otomatik dümenleme yaygınlaşıyor haberinin görseli

TUNAY AFYON / ÖZEL HABER - Tarımsal üretimde yeni bir devir başladı. ‘Otomatik dümenleme’ adı verilen özel geliştirilmiş sistemle çiftçiler, traktör veya diğer tarım makinelerini daha önce belirlenmiş bir rotada hareket ettirebiliyor. Aynı zamanda traktör veya makineleri yarı otomatik hale getiren sistemin Türkiye piyasasında satışını gerçekleştiren ve 19. İzmir Tarım Fuarı’nda yer alan Pin Teknik Genel Koordinatörü Murat Özkan, otomatik dümenleme sistemi ile tarım sektörüne ilişkin açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Pin Teknik olarak, hassas tarım sektörü için traktörlere entegre ettikleri ve traktörleri yarı-otonom hale getiren, daha akıllı manevralar yapmasını sağlayan sistemler ile çiftçileri buluşturduklarını belirten Özkan, “Otonom teknolojisi yurt dışında çok uzun zamandır firmalar tarafından çalışılan ve kullanıcıda karşılığı olan bir konu fakat ülkemizde en fazla 7 yıllık geçmişi olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de Çin menşeli firmanın distribütörlüğünü yapıyoruz. Otonom sistemler yüzdesel olarak çok fazla traktörde yok fakat, işini kolaylaştırdığını gören üreticimiz bu tür ürünlere yatırım yapmak için çok istekli ve bu sistemin Türkiye’de de yayılacağına inanıyoruz” dedi.

OTONOM SİSTEME ERİŞİM KOLAYLAŞTI

Türkiye’de yüzdesel olarak çok fazla traktörde sistemin olmadığını aktaran Özkan, “İşini kolaylaştırdığını gören üreticimiz bu tür ürünlere yatırım yapmayı istiyor. Türkiye’de yılda 3-4 bin arasında traktör otomatik dümenleme sistemi ile akıllanıyor, yarı otonomluk kazanmış oluyor, bu sisteme kavuşan traktör sayısının artacağını düşünüyoruz.  Uzun yıllardır çiftçiler bunu talep ediyordu ve sonunda Çinli firmalar bu sistemi ulaşılabilir fiyatlarla sundu” dedi. Otonom teknolojisinin ilk zamanlarda pahalı bir teknoloji olduğunu aktaran Özkan, “Sistemin, bir traktör fiyatının yarısı kadar fiyatı vardı.  Bugün orta segment bir traktör 2 milyon TL, bundan 10 sene önce bu teknolojiye ulaşmak isteseniz yaklaşık 1 milyon TL’lik bir yatırım yapmanız gerekirdi. Şu an ise 2 milyon TL’lik bir traktörün yanında 200 bin TL’lik bir sistem haline geldi. Dolayısıyla geçmişe kıyaslandığında tabi ki talep arttı ve erişilebilirlik kolaylaştı” ifadelerini kullandı. 2023’ün sektör için iyi bir yıl olduğunu da ifade eden Özkan, “Birçok firma gibi biz de talebe karşılık veremedik. 2024’ün de aynı şekilde olacağını düşünüyoruz. Satışlar, birkaç sene böyle devam edecek ve sonrasında bir düşüş eğilimine girecek, çünkü pazardaki birçok ürün ve şu an kullanılan traktör bu teknolojiye kavuşmuş olacak” diye konuştu.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VAR

Tarım sektörünün birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de devlet tarafından desteklenen bir sektör olduğundan söz eden Özkan, “Tarım Bakanlığı ve devlet, tarımsal mekanizasyonu sübvansiyonlu kredilerle destekliyor. Bu da şu anlama geliyor; uzun vadeli ve çok düşük faizli kredilerle ya da hibelerle şu anda bu mümkün. Tarım Bakanlığı’nın otomatik dümenleme sistemi için yüzde 50 oranında hibe desteği var” dedi. Özkan, Bakanlık tarafından tarımsal üretim ve ekipman için de destekler olduğunu ve bunların tamamının devlet tarafından desteklendiğini söyledi. Tarım sektöründe çözüm bekleyen en büyük sorunun üretici açısından ürünün fiyatlandırılması olduğunu dile getiren Özkan, “Fiyatlandırma doğru olduğu zaman birçok problemin çözüleceğini düşünüyoruz. Eğer üretici ürününü istediği fiyata satarsa, yatırım yapmak için devlet desteğine çok da gerek duymayacak, çok daha cesaretli ve istekli olacaktır. Üretici ve teknoloji tedarikçisi olarak sanıyorum ki birçok sorunun çözümü, doğru ürün fiyatlandırmasından geçiyor” diye konuştu.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ