Tasarrufu hayatın her alanına yaymalıyız

Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü özelinde tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek tasarrufu hayatımızın her alanına yaymamız gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.11.2020 08:32
  • Güncelleme Tarihi : 13.11.2020 08:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tasarrufu hayatın her alanına yaymalıyız haberinin görseli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü hakkında açıklamalarda bulunan Çevreci Enerji Derneği (ÇED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı, Küresel ısınmayı engellemenin tek yolunun temiz enerji kaynaklarını kullanmak, atık yönetimini hayatın her alanına yaymak, tüketim alışkanlıklarını değiştirmek, enerjiyi ve suyu verimli kullanmaktan geçmekte olduğunu ifade etti.



HAYATIN HER ALANINA YAYILMALI
Özellikle tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sürecinde dünyanın doğa ile olan ilişkisinin yeniden kurulmakta olduğunu belirten Tolga Şallı, “Dünya özellikle salgın sürecinde doğa ile olan ilişkisini tekrar gözden geçirmekte. Bu zamana kadar kendini doğanın üstünde gören dünya şimdi ise onunla bir arada yaşamayı ve onun kurallarına uygun politikalar geliştirmeye çalışmakta. Özellikle iklim krizine duyarlı kentleri oluşturma çalışmaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla elektrik üretme çabaları bunlara verilecek örneklerdir” diye konuştu.
Dünyanın tükettiği elektriğin büyük çoğunluğunun fosil kaynaklardan karşılanmakta olduğunu da sözlerine ekleyen Şallı, “Bu durum geleceği tehdit ediyor. Küresel ısınmayı engellemenin tek yolu temiz enerji kaynaklarını kullanmak, atık yönetimini hayatın her alanına yaymak, tüketim alışkanlıklarını değiştirmekten, enerjiyi ve suyu verimli, tasarruflu kullanmaktan geçmekte. Mesela, bir dilim ekmeğin masamıza gelinceye kadar kırk litre su ve bir fincan kahve içebilmek için 140 litre su kullanılmakta. Mevcut durumu değiştirmek toplumun, sanayicilerin ve karar vericilerin elinde. Bu konuda özellikle yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor. Döngüsel ekonomi politikalarının uygulanabilir ve cazip hale getirilmesi atığın bir değer olarak yaşatılmasını sağlayacaktır” dedi.