TBMM’de gündem emekli maaşları: En düşük aylık için yeni düzenleme

Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda, en düşük emekli maaşının artırılmasını öngören ve çeşitli yasalarda değişiklik içeren kanun teklifi görüşülecek.

  • Oluşturulma Tarihi : 06.07.2025 16:04
  • Güncelleme Tarihi : 06.07.2025 16:04
  • Kaynak : DHA
TBMM’de gündem emekli maaşları: En düşük aylık için yeni düzenleme haberinin görseli

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu haftaki Genel Kurul ve komisyon oturumları salı günü başlayacak. Gündemin en dikkat çeken başlıklarından biri ise, en düşük emekli maaşının artırılmasını da kapsayan “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olacak.
Hazırlanan teklife göre, en düşük emekli aylığı 16.881 TL’ye çıkarılacak. Bunun yanında, Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarına yönelik önemli düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, orgeneral ve oramiral rütbesine sahip kuvvet komutanlarının görev yaş sınırı 67’ye yükseltilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı, bu kişilerin yaş haddini birer yıl olmak üzere 72 yaşına kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
Teklif kapsamında ayrıca, Yüksek Askeri Şura kararıyla görev süresi uzatılabilen general ve amiral sayısı 36’dan 60’a, zorunlu durumlarda ise en fazla 75’e çıkarılabilecek.

ÇED OLUMLU KARARI ALMAK ZORUNLU OLACAK

Genel Kurul’da, en düşük emekli maaşıyla ilgili kanun teklifinin tamamlanmasının ardından, geçtiğimiz hafta görüşülmeye başlanan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin kalan maddeleri ele alınacak.
Teklif kapsamında, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı alınmadan maden projeleri için onay, teşvik, izin ve yapı ruhsatı verilemeyecek. Bu tür projelere yatırıma başlanamayacak veya ihale düzenlenemeyecek. Ancak ÇED süreci tamamlanmadan da başvuru yapılabilecek; bu durum başvurulara engel teşkil etmeyecek.
Maden Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, ruhsat bedelinde yüzde 30 oranında indirim öngörülüyor. Ayrıca, rehabilitasyon bedeli ruhsat bedelinden ayrılarak, bu bedel kadar bir tutarın ayrı şekilde ödenmesi zorunlu hale getirilecek.
Enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik madencilik projeleri, zeytinlik alanlarla çakışması durumunda; eğer faaliyet başka bir alanda yürütülemiyorsa, ilgili zeytin ağaçlarının il veya ilçe sınırları içinde başka alanlara taşınmasına olanak tanınacak. Bu durumlarda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu yararı gözeterek madencilik izni verebilecek ve geçici tesis kurulmasına da onay verebilecek.
Zeytinlik sahalarda sürdürülen madencilik faaliyetleri için, her yıl ek olarak işletme ruhsatı bedeli kadar ücret alınarak, ilgili alanların rehabilitasyonu sağlanacak.

KOMİSYON GÜNDEMLERİ

Öte yandan, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, 45 kamu kurumunun, 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarını görüşmeye devam edecek. Komisyon bu kapsamda çarşamba günü Ziraat Bankası AŞ ve bağlı kuruluşların yetkililerini, perşembe günü ise Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ ve bağlı ortaklıkları ile Türk Reasürans AŞ ve Türk Katılım Reasürans AŞ'nin bilanço ve netice hesaplarını ele alacak. Dışişleri Komisyonu ise bazı uluslararası anlaşmalara yönelik 5 kanun teklifini görüşecek. Ayrıca komisyonda, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) KKTC'de gayrimenkul alan şahıslara yönelik eylemlerine ve Kıbrıs'taki son gelişmelere yönelik sunum yapacak.
Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Partilerin grup başkan vekilleri de gündemdeki konulara ilişkin basın toplantıları düzenleyecek.

İlginizi Çekebilir...

Bolu'da orman yangını!
  • Gündem
  • 06.07.2025 22:20
Bolu'da orman yangını!
Aydın yanıyor!
  • Gündem
  • 06.07.2025 21:27
Aydın yanıyor!