- Gündem
- 21.07.2025 19:38
Sayfa Yükleniyor...
'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' meclisten geçti. Buna göre, tıbbi kenevir teklifi yasalaşmış oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, sağlıkla ilgili çeşitli yasa değişikliklerini içeren "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni değerlendirmek üzere Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl'ün başkanlığında toplandı.
Görüşmelerin ilk maddesi üzerine söz alan Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. İsrail’in saldırılarını kınayan Ekmen, açlıkla mücadele eden Filistin halkı için uluslararası kamuoyunun sessizliğini eleştirerek, bu sessizliğin suça ortaklık anlamına geldiğini vurguladı. Gazzeli çocukların açlıktan öldüğünü belirten Ekmen, Türkiye’nin insani yardım ulaştıracak kapasiteye ve iradeye sahip olduğunu dile getirerek yardım çağrısında bulundu. Konuşmasında ambargo altındaki Gazze’den çekilmiş bazı fotoğrafları da gösterdi.
Genel Kurul'daki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre, sahada çalışan aile hekimi sayısı, uzmanlık eğitimi ile artırılacak. 1 Ocak 2025'e kadar sözleşmeli aile hekimleri, merkezi yerleştirme olmadan uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu eğitimler en az 6 yıl sürecek şekilde planlanacak, daha önce 5 yıl çalışanlar için süre 4 yıl olacak. Uzaktan ve yarı zamanlı eğitim imkanı sağlanacak. Ayrıca, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar kaldırılarak, mezunlar "sağlık bakım teknisyeni" çatısı altında birleştirilecek.
Yeni yasaya göre, kenevirden sağlık ve kişisel bakım üretilmesinin şartları belirleniyor. Kenevir yoluyla üretim yapacak olan ruhsat veya izin sahipleri için insani tıbbi ürünler ve özel amaçla üretilen gıdaların üretim zinciri içindeki hareketlerini takip sistemi içerisine bildirilmemesi halinde yaptırımlar uygulanacak. İlgili takip süreçlerini Sağlık Bakanlığı yürütecek. Bakanlık usul ve esaslara uygun olarak takip sistemine bildirecek. Sisteme bildirimde bulunmayan üreticilere, tespit tarihindeki depoya satış fiyatları toplamının iki katı tutarında para cezası verilecek, ihlal yıl içerisinde iki kez tekrarlanması halinde idari para cezası 1 kat artırılacak. Diğer taraftan kanun ile birlikte, 'Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da değişiklik yapılıyor. Buna göre, ilaç takip sistemine bildirim yükümlülüğüne, özel tıbbi amaçlı gıdalar da eklenecek. Özel tıbbi amaçlı gıdaların satışı, alındığı ecza deposuna veya mücbir sebep halinde diğer depolara iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı geçmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunlu olacak. Eczacılar için toptan ilaç satışı ihlali ile ilaç takip sistemine bildirim yükümlülüğünün ihlali durumunda, aykırılığa konu tüm ürünlerin aykırılığın tespit tarihindeki eczacı satış fiyatları toplamının iki katı tutarında idari para cezası verilecek. Bu hüküm kapsamındaki idari para cezaları, aynı fiilin bir yıl içinde tekrar etmesi halinde bir kat artırılarak uygulanacak.
"Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun"da yapılan değişiklikle, özel amaçlı tıbbi gıdalar da ilaç takip sistemine dahil edilecek. Bu ürünlerin satışı, iadesi, takası ve imhası sistem üzerinden bildirilecek. Sisteme bildirim yapmayan eczacılara, tespit edilen ürünlerin satış fiyatının iki katına kadar idari para cezası kesilecek.
Organ bağışını teşvik eden düzenlemeyle, bireyler sağlıklıyken e-Devlet veya Sağlık Bakanlığı sistemi üzerinden bağışta bulunabilecek. Yazılı vasiyet veya iki tanık huzurundaki beyan da geçerli olacak. Kişinin bağış beyanı, beyin ölümü sonrası yakınlarının itirazı durumunda öncelikli olarak değerlendirilecek. Ayrıca, organ bağışlayan kişilerin birinci derece yakınlarına, ihtiyaç halinde öncelik tanınacak.
Özel sağlık kuruluşlarına yönelik tanıtım ve reklam faaliyetleri sınırlandırıldı. Bilgilendirme; adres, uzmanlık alanı, çalışma saatleri gibi temel bilgilerle sınırlı olacak. Bu sınırları aşan kuruluşlara, bir önceki ayın brüt gelirinin %2’sine kadar para cezası kesilecek. Tıbbi cihazların sahte olanlarını piyasaya sunanlara ise 1 milyon TL'den 10 milyon TL'ye kadar ceza uygulanacak.
Genel Kurulda, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan beş uluslararası anlaşma da tek tek görüşülerek kabul edildi.
Yasama çalışmalarının tamamlanmasının ardından, TBMM 28. Yasama Dönemi'nin 3. yılını noktaladı. Meclis, 1 Ekim 2025 tarihine kadar resmen tatile girdi.