Teknoloji sektöründe kadın istihdamı çok az

Teknolojide Kadın Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde yazılı bir açıklama yaparak, kadınların, teknoloji sektöründeki istihdamın sadece %25’ini oluşturduğunu kaydetti


  • Oluşturulma Tarihi : 08.03.2021 12:10
  • Güncelleme Tarihi : 08.03.2021 12:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Teknoloji sektöründe  kadın istihdamı çok az

SULTAN GÜMÜŞ

Kadın Hakları hareketinin başlangıcından itibaren 100 yıl geçmiş olmasına rağmen yapılan araştırmalara göre iş dünyasındaki cinsiyet açığını kapatmak için 108 yıl daha gerekiyor. Teknolojide Kadın Derneği, içinde yaşadığımız bu dönüşen, gelişen ve dijitalleşen çağda, başta teknoloji sektörü olmak üzere tüm alanlarda cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği konusunda daha hızlı aksiyonlar almamız gerektiğini söyledi.

Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklama ile “Dünya Ekonomik Forumu’nun PwC ile iş birliğiyle hazırlanan 2021 Ocak ayı raporundaki açıklamaya göre 2022’ye kadar temel iş becerilerinin %42’sinin değişmesi gerektiğini hatta 2030’a kadar 1 milyar insanın reskill/upskill yapması gerektiğini ve insanlar bunu yapmazsa bu anlamda dünyada uzman insan kaynağı ihtiyacının çok ciddi bir problem olacağını bildirdi” dedi.

BÜYÜK BİR EĞİTİM REFORMUNA GİDİLMELİ

Bu duruma kadın istihdam özelinde mercek tutacak olursak dünyadaki iş gücünün %46’sını oluşturan kadınların, teknoloji sektöründeki istihdamın ise sadece %25’ini oluşturduğunu kaydeden Öney, “Araştırmalara baktığımızda 2030 yılına kadar 40 ile 160 milyon arası kadının pozisyon değiştirme zorunluluğunda olması veya yeni uzmanlıklarla çeşitli işlerini çerisinde olmak zorunda kalması durumu söz konusu. Ne yazık ki bu adaptasyonu gösteremeyen kadınların da işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz. Özellikle pandemi süresince; yapay zeka, öğrenen makine, otonom robot, büyük veri, yenilenebilen enerji, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler gibi birçok yıkıcı ve dönüştürücü teknolojinin iş ve özel hayatımızda yarattığı farkı her geçen gün hissediyoruz. Özellikle bu anlamda büyük bir eğitim reformuna gidilmesi ve kadınların bu alanda desteklenmesi gerekmektedir” bilgisini paylaştı.

DESTEKÇİ ROL MODEL OLMALIYIZ

Öney, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu durumun çözümü için artık kız çocuklarımızın ilkokul çağına gelmeden öncesinden başlayarak yeteneklerini ölçerek özellikle fen matematik mühendislik alanlarına yönlendirmek, bu alanlarda çalışmalarını, kariyer yapmalarını teşvik etmek hem ailelerin hem eğitmenlerin hem de medyanın ve tüm iş dünyasındaki kurumların en büyük önceliği olmalı. Bu eşitliği ve çeşitliliği sağlamak durumundayız. Bu anlamda rol model olan teknolojist kadınlarımızın, toplumun, ailelerin, Teknolojide Kadın Derneği olarak bizim, iş dünyasının bu gençlere daha görünür hale gelerek destekçi rol model olma niteliği göstermemiz gerekiyor. Teknolojide Kadın Derneği olarak daha çok çalışacağız, daha büyük bir azimle çalışacağız ve kadınlarımızın teknolojide var olma, bu alanda uzmanlaşma ve çalışma oranlarını özellikle teknoloji üretiminde arttıracağız.”

Haber Merkezi