Teknoloji ve yenilik politikaları konuşuldu

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Discovery 100” isimli etkinliğinde teknoloji ve yenilik politikaları masaya yatırıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 06.08.2019 08:22
  • Güncelleme Tarihi : 06.08.2019 08:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Teknoloji ve yenilik politikaları konuşuldu haberinin görseli

BURCU YANAR
Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN (MaQasid Angel Investors Network) işbirliğinde “Discovery 100” isimli etkinlik Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof.Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, MAIN -MaQasid Angel Investors Network- Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Dr. Yavuz Selim Sılay ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak katılarak açılış konuşmalarını gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinlikte üniversite, sanayi, yatırımcı ve kamu paydaşları öğrenciler ile bir araya geldi.
“ÇAĞIMIZ TEKNOLOJİ ÇAĞI”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Budak, “Çağımız tam anlamıyla bir bilim ve teknoloji çağı ve ülkeler arasında ciddi bir rekabet var. Bu nedenle de ülkeler ve sanayi kuruluşları Ar-Ge faaliyetlerine çok önem veriyor. Dünyadaki bu gelişmeler karşısında ülke olarak bizler, başta TÜBİTAK olmak üzere Ar-Ge politikalarımızı yenilemekteyiz. İnsan ve para kaynağımızı en etkin biçimde kullanmak zorundayız. Teknoloji odaklı girişimcilik yaklaşımına paralel olarak Üniversiteler bağlamında ürüne yönelik çıktı odaklı bir Ar-Ge süreç yönetimini benimsemek durumundayız. Araştırma çıktılarının ürüne dönüştürülmesi katma değeri yüksek yerli ürünler üretebilmemizin temel koşul olarak araştırmacı ve yatırımcıların gündeminde en üst sıralara yerleşmiştir. Üniversitemizin ürettiği her bir proje veya hayata geçirdiği her özgün tasarım, ülkemizin hedeflerine ulaşması yolunda atılmış değerli adımlardır. Ülkemizin dünya çapında ekonomik anlamda güçlü kılmanın yolu, ürün odaklı araştırma projelerinin hayata geçirilmesidir” dedi.
“LİYAKAT SİSTEMİNİ GETİRDİK”
Budak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yaklaşık iki yıllık süreçte başlattığımız proje seferberliği ile TÜBİTAK nezdinde en fazla proje yapan üniversite olduk, yine TÜBİTAK’tan en fazla bütçe alan ODTÜ’den sonra ikinci olan Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile şu an yarışır durumdayız. Araştırma üniversitesi olma hedefimizi gerçekleştirmek adına multidisipliner ve tematik çalışma alanlarından 37 adet yeni araştırma grubu oluşturduk. Bu gruplar çalışmalarında TÜBİTAK’ın, YÖK’ün, Cumhurbaşkanımızın, Bakanlıklarımızın ve Kalkınma Planının işaret ettiği öncelikli alanları hedef almaktadırlar. Bu hedefler doğrultusunda son iki yıllık süreçte üniversitemizin Ar-Ge politikasına yönelik olarak altyapımızda önemli değişikliklere gittik. Bapsis-Bilimsel Araştırma Proje Süreçleri Yönetim Sistemi Yazılımı ile Ege Üniversitesinde tam bir liyakat sistemi getirdik. Yine Avesis-Akademik Veri Yönetim Sistemleri yazılımını devreye soktuk ve bu sayede hem kamuya ve hem de özel sektöre tüm akademisyenlerimizin erişimini sağladık. Ayrıca yeni proje yapmak isteyen araştırıcılar, projelerde var olan alet ve ekipmanları yazmak durumunda değildir, bu da araştırmacıya ciddi bir maddi tasarruf sağlamaktadır”
İŞ FİKİRLERİ PAYLAŞILDI
Prof.Dr. Hasan Mandal ise yaptığı konuşmada öncelikle Ege Üniversitesinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek “Yeni bir sistemde kendimize verilen görevleri iyi anlayarak ona göre bir çalışmanın yapılması gerekiyordu. Bu konuda iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. İlk kez kamuoyu önünde böyle bir şey yapıyoruz. Bu toplantı aslında iş fikirlerini iş planına dönüştürecek şekilde bir aşamaya gelmesi için yapıldı” diye konuştu.