“Tekstilin yüzde 20’si yenilenmiş olacak”

Türkiye’de 50 milyar dolar civarında bir tekstil yatırımı olduğunun hesaplandığını belirten EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, “Türkiye’nin tekstil mevcudiyetinin yüzde 20’si yenilenmiş olacak” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2022 08:52
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2022 08:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Tekstilin yüzde 20’si  yenilenmiş olacak” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye’nin lokomotif sektörü tekstil, pamuk kullanım oranını her geçen sene artırmaya devam ediyor. Geçen sene hazır giyim ve konfeksiyonda 1 milyon 800 bin ton pamuk kullanan tekstil sektöründe, gelecek sene bu rakamın2 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Sektörün dünyayla rekabet etmesi için ise kendini yatırımlarla sürekli yenilmesi gerekiyor. Sektörün enerji maliyetlerini düşürmek ve sürdürülebilirlik için de yenilenebilir enerji şart… Konuyla ilgili Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, açıklamalarda bulundu.

PAMUK KULLANIM ORANI

Türkiye’de tekstil sektöründe tüketilen pamuk kullanım oranının 1 milyon 800 bin tona çıktığını, gelecek sene ise bu rakamın 2 milyon tona ulaşacağını dile getiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tekstil sektörünün rekabet edebilmesi için ise yatırımlarla kendini sürekli yenilemesi gerektiğinin altını çizdi. Eskinazi, “Türkiye’deki tekstil sektörünün pamuk kullanım oranı 1 milyon 800 bin tondan önümüzdeki sene 2 milyon tona çıkacak. Bu üretimde aşağı yukarı yüzde 10’luk bir artış gerektiriyor. Bunun için de tabii ki yatırımlar var. Yatırımların yanında da atıla çıkacak bir diğer yatırımlar olacak. Çünkü sektörün teşvik alabilmesi için tekstil atıkları eskiden ihraç ediliyordu ancak şimdi imha edilmek mecburiyetinde kalıyoruz” diye konuştu.

50 MİLYAR DOLARLIK BİR YATIRIM

Türkiye’de tekstil sektöründe 50 milyar dolar civarında bir tekstil yatırımı olduğunun hesaplandığını belirten Eskinazi, şunları söyledi: “Bu rakamlardan yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki Türkiye’nin tekstil mevcudiyetinin yüzde 20’si yenilenmiş olacak. Bu çok büyük bir yatırım. Türkiye’de 50 milyar dolar civarında bir tekstil yatırımı olduğu hesaplanıyor. Tabii rakam çok global ama çok büyük bir rakam. 10 milyar dolarlık bir yenileme projesi var. Dile getirdiğim gibi rakamlar büyük ama bu gerekiyor, çünkü modernize olduğunuz müddetçe maliyetiniz düşüyor. Maliyetleriniz düştüğü sürece de fiyatlarınız da olumlu etkileniyor. Tekstil sektörü kar edip yatırım yapmak mecburiyetinde olan bir sektör. Zira rekabet etmeniz tamamen yapacağınız yatırıma bağlı. Devamlı yatırım içinde oluyorsunuz. Bu sektörün kaderi de bu…”

YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU

Enerji maliyetlerinin düşmesi ve sürdürülebilirlik için yenilenebilir enerjiye geçmek mecburiyetinde olduklarını söyleyen Jak Eskinazi, bu geçişin kolay bir süreç olmadığını da sözlerine ekledi. Başkan Eskinazi, “Enerji maliyetleri sadece Türkiye’nin değil dünyanın bir sorunu. Türkiye enerjisinin yüzde 50’sinden fazlasını kömürden sağlıyor ve bunun büyük çoğunluğunu ithal ediyordu. Özellikle demir çelik sektöründe bu daha fazlaydı. Yenilenebilir enerjiyle üretmek en normali. Son dönemde sürdürülebilirlik dolayısıyla yenilenebilir enerjiye geçmek mecburiyetindeyiz. Ama bu çok kolay bir geçiş süreci değil. Türkiye, yenilenebilir enerji diye kabul ettiğimiz rüzgar ve güneş enerjisinin ancak yüzde 17’sini üretebiliyordu. Hidroelektriği de kattığımız zaman bu oran yüzde 40’lara geliyordu ama biz bu enerjimizin yüzde 50’den fazlasını bu tür karbondan muaf enerjilerle üretmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN GELECEĞİNDE YER ALMAK İÇİN…

Dünyanın geleceğinde yer alabilmek için Türkiye olarak mutlaka yenilenebilir enerji kaynaklarının artırmaları gerektiğini vurgulayan Jak Eskinazi, “Şu anda dünyada nükleer enerji hala tartışılıyor. ‘Yenilenebilir enerji midir, yoksa sürdürülebilir enerji midir?’ diye. Ancak şu bir gerçek ki dünyanın geleceğinde yer alabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarımızı mümkün olduğu kadar çabuk arttırmamız gerekiyor. Bu da çok büyük bir yatırım gerektiriyor. Türkiye çapında yanılmıyorsam 1 trilyon dolar gibi yüksek bir rakam gerektiriyor ama bunu zamana yayarak yapabiliriz çünkü alt yapımız çok uygun. Geçtiğimiz seneleri pas geçmişiz ama geleceği kurtarabilmek için bu yatırımları yapmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script