TEOG’un acilen değişmesi gerekiyor

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı öncesi veliler ve öğrencilerin neler yapması gerektiğini, sınavda başarıya götürecek ipuçlarını ve sınav sistemini, Balkanlarda Eğitim Rehberlik Uzmanı Cansu Toptaş ile görüştük


  • Oluşturulma Tarihi : 25.11.2015 08:35
  • Güncelleme Tarihi : 25.11.2015 08:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
TEOG’un acilen değişmesi gerekiyor

EMİRCAN IŞILDAK

Balkanlarda Eğitim Rehberlik Danışmanı Uzmanı Cansu Toptaş, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)  sınavı öncesi gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Sınav formatının yanlış olduğunu savunan Toptaş, sınavın öğrenciler üzerinde ekstra stres oluşturduğunu söyledi. Toptaş ayrıca velilere de sakinlik ve sükunet mesajı verdi

Bu sınavda öğrencileri neler bekliyor?

Öğrenciler eğitim hayatlarında girebilecekleri en önemli sınavlarda birine girecekler. Ancak bu sınav diğerlerinden biraz farklı olacak. Çünkü TEOG sınavı, her öğrencinin kendi okulunda, kendi öğretmenleri gözetiminde girdikleri bir sınav. İlk bakışta öğrenciler için daha iyi gözükebilir fakat riskleri de beraberinde taşıyor. Çünkü sınav bu şekilde işlediği zaman, öğrenciler ikili ilişkileri iyi olan öğretmenleriyle temas sağlayabilirler. Bu doğrultuda inisiyatif gözetilebilir. Bunlar mümkün. Yılda iki kez sınav stresini yaşamaları da öğrenciler için dezavantaj taşıyan bir durum. Bu nedenle TEOG sınavı meşruiyetini yitiriyor. Öğrencilerin de ders puanları gidiyor. Sonuç olarak bu sınav sisteminin, acilen değişmesi gerekiyor.

Sınavda velilere tavsiyeleriniz neler olacak?

Veliler her şeyden önce sakin kalmayı öğrenmeliler. Çocuklar üzerinde baskı oluşturmaları çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Burada asıl problem velilerde görünüyor. Çünkü çocuklarımız yarış atı değiller. Yaşları çok küçük ve ergenlik çağındalar. Duygusallıkları ön planda olabiliyor. Çocukları sürekli çalış diyerek motive edemezsiniz. Aksine istemediğimiz sonuçlar görmek mümkün olabilir. Bilgileri sık sık tekrar etmek, sürekli çalışmaktan daha etkili bir yöntem. Bu nedenle çocuklar üzerinde baskı yapmamaları gerekiyor.

TEOG’un diğer sınav sistemlerinden farklı olması avantaj getirir mi?

Aslına bakılırsa bir dezavantajdır. Sistem idealde iyi gözükebilir. Ancak eğitim altyapımız iyi olmadığı için, sistem kötü işliyor. Çocuklar adapte olmakta zorluk çekiyorlar. 7. sınıfa kadar olan sistem, 8. sınıftan itibaren değişiyor. Çocuklar alışamıyorlar. Şu durumda ülkemizde uygulanması yanlış.

Yanlış soruların tüm çocuklar için doğru sayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yanlış sorunun çıkmaması gerekiyor. Mili Eğitim Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyon, aylarca çalışıp soru hazırlıyor. Yalnızca bu işi yapıyorlar ve buna konsantreler. Bu yüzden hatasız olmak durumundalar. Kusursuz iş bazen olmayabilir fakat yanlış sorunun çıkması herkes için kötü bir durum. Yanlış sorunun doğru olarak kabul edilmesi de haksızlık yaratacaktır. Yanlış bir düşünce olarak görüyorum. Çocuklarımıza da başarılar diliyorum.

Haber Merkezi