Teşkilat mı? Yönetim mi?

AK Parti ile CHP’nin milletvekili aday listelerinin özelliklerini değerlendiren Prof. Dr. Tanju Tosun, “CHP profesyonel parti yöneticilerine öncelikli verirken, AK Parti ise teşkilatı öne çıkarıyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.05.2018 10:27
  • Güncelleme Tarihi : 23.05.2018 10:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Teşkilat mı? Yönetim mi? haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Siyasi partiler, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun siyasi partilerin aday listeleri ve seçim sürecini değerlendirdi. Tosun, AK Parti ve CHP’nin milletvekili aday listelerini karşılaştıran Tosun, “Teşkilatın parlamenter siyasete taşınması anlamında AK Parti, parti profesyonel üst yönetiminin parlamenter siyasete aday olarak taşınması anlamında ise CHP daha aktif görünüyor. CHP profesyonel parti yöneticilerine öncelikli verirken, AK Parti ise teşkilatı öne çıkarıyor” değerlendirmesinde bulundu.

KADINLAR, GENÇLER VE ENGELLİLER YOK

Siyasi partilerin aday listelerinde kadın, genç ve engelli bireylerin yeteri kadar yer verilmediğini ifade eden Tosun, “Siyasetçiler kadınlardan neden çekiniyorlar? Bütün partiler böyle. Muasır medeniyetler seviyesine yakalama iddiası bütün partilerin seçim bildirgelerinde öne çıkıyor ama maalesef pratikte böyle bir şey göremiyoruz. Halkların Demokratik Partisi (HDP), bu anlamda biraz daha farklı bir konumda; İstanbul’da kadın ve erkek adayların oranı yüzde 50. Ardından yüzde 25 ile AK Parti, CHP ve Saadet Partisi geliyor. Kadınlardan ürkmemek gerekiyor. Hem toplumsal cinsiyet eşitliği açısından hem de kadınların nezaketi zarafeti, bilgi ve birikimlerini eşit ölçüde parlamentoya yansıtmak açısından. Profesyonel anlamda parti içinde yer alan kadınlar üst sıralarda var ama önemli olan yeni isimleri üst sıralara taşımak” dedi.

YEREL TEŞKİLATLAR KATILMAMIŞ

Profesyonel parti yöneticilerinin aday listelerinde rahat bir şekilde seçilebilecekleri sıralarda bulunduklarını kaydeden Tosun, “Bu AK Parti için de CHP için de böyle. Bu anlaşılabilir bir şey ama teşkilat emekçilerine bakıldığında yine beklenen düzeyde bir temsiliyet ilişkisi söz konusu değil. Burada bir yerel örgüt demokrasisi açığı söz konusu. Demokratik temsiliyette yerel teşkilatları sisteme katmak anlamında bir eksiklik var. Bu dikkat çekiyor. Gençlerin temsili konusunda AK Parti bu konuda biraz daha cesaretli davranmış. Sanıyorum 25 yaş altı 57 adayları var. Engelli nüfusumuz toplam nüfus içinde 6,9 ama engellilerin temsil oranı çok düşük. Gençler, kadınlar ve engelliler çok fazla politikada aktör olamıyor” ifadelerini kullandı.

BİRİ PARTİ YÖNETİCİLERİ BİRİ TEŞKİLAT

Adaylar belirlerken siyasi partiler tarafından bazı stratejik hamleler yapıldığını dile getiren Tosun, şunları söyledi: “Kurumsallaşma, yenilenme, gençleşme ve aynı zamanda çok stratejik olarak atılmış adımlar var. İzmir’de seçilebilecek bir yere koyulan milletvekili Mardin milletvekili idi. İzmir’e göç edenler içinde Mardinliler ikinci ya da üçüncü sıradadır. Ağırlıklı bir Mardin nüfusu var. Mardin’den getirilip İzmir’den aday yapılması çok stratejik bir adım. CHP’nin Roman milletvekili Özcan Purçu yine seçilebilecek bir yerde. Nüfus içerisinde sayısal ağırlık olanları temsil ettirme gayretindeler. Bu seçim sürecinde siyasi partilerin aday belirleme açısından elleri rahattı. Bu rahatlığı CHP’de fazla buluyorum. Birtakım riskleri olabilir. Bu rahatlık yerine teşkilatı sisteme entegre etselerdi seçim sonrasında daha rahat hareket edebilirdi profesyonel parti yöneticiler. Teşkilatın parlamenter siyasete taşınması anlamında AK Parti, parti profesyonel üst yönetiminin parlamenter siyasete aday olarak taşınması anlamında ise CHP daha aktif görünüyor. CHP profesyonel parti yöneticilerine öncelikli verirken, AK Parti ise teşkilatı öne çıkarıyor.”