- Gündem
- 14.05.2025 11:34
Ticaret Bakanlığı İZTO ile ‘e-ihracat’ zirvesi düzenledi. Zirvede e-ihracatçılara sağlanan destekler ele alınırken pazaryerinden tanıtma kadar birçok desteğin verildiği belirtildi.
SEMİ TEKTAŞ - İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile “İzmir E-İhracat Zirvesi” düzenlendi. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’nın katıldığı zirveye Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile alanında önde gelen sektör temsilcileri, Türkiye’nin e-ihracat politikaları, devlet destekleri, e-ihracatta gümrükleme işlemleri, yeni nesil teknolojilerin ve yapay zekânın e-ticarette kullanım alanları, e-ihracatın getirdiği fırsatlar ile bu alandaki en iyi uygulamalar, dijital pazarlama ve satış stratejileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi.
Zirve, Ticaret Bakanlığı Uzmanı Zehra Nur Eken’in e-ihracat alanında yaptığı sunum ile başlarken, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı Kaan Sevinç’in ihracatta devlet destekleri ve ihracat ekosistemi adlı sunumuyla devam etti. Sevinç, Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat alanında verdiği destekler hakkında bilgi verdi.
BAKANLIK DESTEKLERİ
Ticaret Bakanlığı, Terzi Modeli, Hedef Ülkeler, E-İhracat Konsorsiyumu, Türk Ürünlerinin İzlenimi, Türk Ürünlerinin Bilinirliği ve Türkiye E-ihracat Platformu modelleri ile ihracatçılara destek sağlıyor. Bakanlık bu modellere uygunluklarına göre e-ihracatçılara; Dijital Pazaryeri Desteği, Sipariş Karşılama Desteği, E-ihracat Tanıtım Desteği, Yurtdışı Depo Kira Desteği, Pazara Giriş Rapor Desteği, Yurtdışı Pazar Yerlerine Entegrasyon Desteği, Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke E-ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmetler Desteği, Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği yardımlarında bulunuyor. Başvuruda bulunan e-ihracatçılardan; şirketler 15 milyon, E-İhracat konsorsiyumu 45 milyon, perakende E-ticaret siteleri 45 milyon, pazaryerleri 45 milyon, Türkiye E-ihracat platformu, 4 milyon destek alabilmekte.
6 ADIMLI BİR YOL
E-ihracatçılar, Ticaret Bakanlığı ile ortak yürüttükleri süreçte 6 adımlı bir yol izliyor. İlk etapta başvurucunun modelini belirlemek amacıyla ‘Başvuru kapsama alınma başvurusu’, model belirlendikten sonra ‘kapsama alınma’ başvurusu kabul ediliyor. ‘Destek ön onay başvurusu’ ile ilerleyen süreç ‘faaliyet başlangıcı’, ‘destek ödeme başvurusu’, ‘ödeme alma’ şeklinde süreç tamamlanarak gereken destek ihracatçıya sağlanıyor.
HEDEF ÜLKELER
Her pazaryerine göre değişen destekler esas olarak, ABD, Hindistan, Arjantin, Japonya, Avustralya, Kanada, Brezilya, Malezya, Endonezya, Meksika, Filipinler, Singapur, Güney Afrika, Tayland, Güney Kore, Vietnam ve Çin üzerinde yoğunlaşıyor. Ayrıca bu ülkelere verilen desteklere ek olarak yüzde 20’lik ek bir destek daha sağlanıyor.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Ticaret Bakanlığı e-ihracatçıların bu desteklerden faydalanabilmesi için bazı şartları yerlerine getirmesini istiyor. Bu şartlar;
Zirvede daha sonra Trendyol, Hepsiburada Global, PTT AVM temsilcilerinin katıldığı ‘e-ihracat’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelistler, dijital ortamda, Türk ürünlerinin uluslararası pazarda satışının yapılması hakkında sağlanan kolaylıkları anlattı. Temsilciler, sağlanan destekler hakkında bilgi verirken, e-ihracatçıların en kısa yoldan en az maliyetle ürünlerini nasıl satacakları hususunda bilgi aktarımı yaptı.