Sayfa Yükleniyor...
Zamanında ebeveynlerin ve öğrencilerin gözbebeği olan tıp fakülteleri bu sene can çekişiyor. Fakültelerde hem dersler hem de öğrenciler azalırken, nitelikli hekimlerin yetişmesi hayal oldu
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından 85 bin atama müjdesini verdi… Twitter üzerinden ‘Sağlıkta Beyaz Reform’a destek kuvvet, 85 bin yeni çalışma arkadaşı! Görülmemiş başarılar için görülmemiş büyüklükte bir kadro açılıyor. Gözümüz aydın’ ifadelerini kullanan Koca’nın duyurusu sağlık personelleri tarafından sevinçle karşılandı ancak bu sene tıp fakültelerinde yaşanan acı tabloya çözüm getiremedi. Üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 1 milyon 5 bin 490 aday yerleşti, 12 bin 587 kontenjan ise boş kaldı. Boş kalan kontenjanlar arasında bu yıl ilk kez 40-50 bin başarı sıralamasıyla öğrenci alan tıp fakülteleri de yer aldı. Başarı sıralaması yüksek adaylar tıp fakültesi tercih etmedi. Sıralaması yüksek öğrencilerin farklı bölümlere yönelmesiyle kamu üniversitelerinde 30-40 binlere gerileyen başarı sıralaması vakıf üniversitelerinde çok daha geriye düştü ve 50 binlik baraja dayandı. Konuya ilişkin görüşlerine yer verdiğimiz Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, sağlık alanında yaşanan sorunların ve iktidarın sağlık politikalarının tıp fakültesi tercihlerini de etkilediğini belirtti. Başarı sıralamasının düşmesinin en önemli nedeni olarak, sağlıkta şiddet, hekim göçü gibi uzun süredir yaşanan sorunları işaret eden Özdemir, “Tıp fakülteleri zamanında hem ebeveynlerin hem de öğrencilerin gözbebeğiydi. Ama gördüğümüz kadarıyla tıp fakültelerinde bu sene boş kontenjan bile kalmış. Hekimlerimize hak ettikleri ücretler verilmediği için sağlık sektörü bugün çekilmez bir halde” dedi.
ALT YAPISI İVEDİLİKLE HAZIRLANMALI
Konuşmasında öncelikle 85 bin atama müjdesine yer veren Başkan Özdemir, “Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısının akabinde açıklama yaparak, 85 bin sağlık çalışanı atamasının gerçekleşeceğini duyurdu. Bu güzel haber; uzun süredir atama bekleyen sağlık meslek mensuplarına hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızca verilen bu müjdenin alt yapısı ivedilikle hazırlanarak, 2020 KPSS sınavında aldıkları yüksek puanlarıyla atama bekleyen tüm sağlık meslek mensupları bu atamaya dahil edilmelidir. Bu atama sağlık hizmet sunumunu önemli ölçüde rahatlatacaktır. Özellikle; çalışma yoğunluğunun azalmasına, çalışma süresinin kısalmasına ve dolayısıyla iş yaşamı ile aile yaşamının daha uyumlu hale gelmesine önemli katkı sunacaktır… Hastanelerimiz bir nebze olsun rahatlayacak. Biliyorsunuz ki İzmir’de şehir hastanesi de açılıyor. Orada da yaklaşık 2 bin hemşirenin çalışması gerekiyor. İki hastane taşınacak ve burada çalışan hemşirelerimizin taşınması da yetmiyordu. Yeni atama sağlık çalışanlarının istihdam noktasındaki eksikliklerini giderecek. Cansuyu oldu diyebiliriz” dedi.
SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇEKİLMEZ BİR HALDE
Bu sene tıp fakültelerinde yaşanan soruna da değinen Özdemir, “Geldiğimiz bu nokta sürecin bir halkası ve çıktısı aslında. Yapılan açıklamalar neticesinde gördüğümüz kadarıyla tıp fakültelerinde boş kontenjan bile kalmış. Hekimlerimize hak ettikleri ücretler verilmediği için sağlık sektörü bugün çekilmez bir halde. Tıp fakülteleri zamanında hem ebeveynlerin hem de öğrencilerin gözbebeğiydi. Bir tıp fakültesine girebilmeniz için ilk 10 bine girmeniz gerekiyordu. Ama bakıyoruz ki bu sayı 30 binlere kadar çekilmiş. Hak edilen ücretler alınmadığı sürece bu memnuniyetsizlik devam edecek. Hekimlerimiz temmuz ayına kadar 14-13 bin liralık ücretlerle çalışıyordu. Döner sermaye uygulaması ise gerçekten çok yanlıştı. Hastanenin geliri olmadığı takdirde 13 bin liranın üzerinde herhangi bir ücret alınamıyordu. Yapılan eylemler ve söylemler neticesinde yeni yönetmelik bunu bir nebze olsun karşıladı ama yinede hak edilen ücretler alınamadı” bilgisini paylaştı.
HER ŞEYDEN ÖNCE SAYGINLIĞIMIZ AZALDI
“Tıp fakültelerinde dersler azaldı, ilgi azaldı, her şeyden önce saygınlığımız azaldı” diyen Özdemir, “Yurtdışına çıkış çok fazla. Aldığımız bilgiye göre sadece bu yıl 2500 hekim yurtdışına çıktı. Özel hastanelere inanılmaz bir kaçış var. Kalifiye hekimler, profesör, doçent unvanlı hekimlerimizin çoğu özel hastanelere gittiler. Sağlık hizmeti aksayacak pozisyonlara geldi. İleride nitelikli hekim bulmakta zorlanabiliriz. İyi bir tıp eğitimi verildiğini söylemek mümkün değil. Şu an tıp eğitiminde ve asistanlık eğitiminde ciddi bir nitelik düşüşü var. Bu kadar düşük başarı sıralamasıyla öğrenci almak mevcut sorunu daha da derinleştirecek. Bütün bunlar sağlık sisteminin çökmesinin yansıması olduğu için çözümü de çöken sağlık sistemini düzeltmekten geçiyor, aksi halde çok daha büyük ve çözülmesi güç sorunlarla karşı karşıya kalacağız” eleştirisinde bulundu.
Haber Merkezi