TİP’ten madde madde asgari ücret açıklaması

TİP, asgari ücrete ara zam talebinde bulunarak, “Asgari ücrete zam yapılmaması, enflasyonu artıran bir etken değildir; tam tersine, sebep zenginlerin aşırı kar hırsı ve rant ekonomisidir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.06.2024 11:24
  • Güncelleme Tarihi : 09.06.2024 08:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
TİP’ten madde madde asgari ücret açıklaması haberinin görseli

Semi Tektaş - Türkiye İşçi Partisi (TİP), temmuz ayında asgari ücrete ara zam isteğiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, emekli, asgari ücretli, kadın hakları ve çözüm önerileri madde madde sıralandı. 4 başlık altında istek ve çözüm önerileri sıralanırken emekçi, emekli ve kadın hakları için mücadeleye devam çağrısı yapıldı. Emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkmasını talep eden TİP, asgari ücrete enflasyon oranında 3 ayda bir zam yapılması gerektiğini ifade etti. Üçyol Metro Durağı’nda yapılan açıklamada çok sayıda partili ve emekçi katıldı. Basın açıklamasını okuyan TİP Parti Meclisi Üyesi Orhan Kiper, “Asgari ücrete zam yapılmaması, enflasyonu artıran bir etken değildir; tam tersine, sebep zenginlerin aşırı kar hırsı ve rant ekonomisidir” diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKMALI

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkması gerektiğini söyleyen Kiper, “Bugün ülkemizde emekçiler, emekliler, kadınlar ve gençler, AK Parti'nin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle her geçen gün daha fazla yoksullaşıyor. Özellikle son dönemde açıklanan asgari ücrete ara zam yapılmaması kararı, milyonlarca insanın yaşam koşullarını daha da zorlaştırmaktadır. Türkiye İşçi Partisi olarak, bu adaletsiz düzeni kabul etmiyor ve halkımızın haklarını savunmak için sesimizi yükseltiyoruz. Emeklilerimiz, yıllarca verdikleri emeğin, ücretlerinden ödedikleri primlerin karşılığını almak yerine sadaka gibi sunulan düşük maaşlarla yaşam mücadelesi vermektedirler. AKP'nin 2008 yılında yaptığı düzenlemelerle emekli maaşları büyük ölçüde düşürülmüştür. Bu düzenlemeler yapılmasaydı, bugün emekli maaşları çok daha yüksek olacaktı. Emekliler, sadaka değil, hak ettikleri maaşları talep etmektedir. En düşük emekli maaşı, asgari ücret seviyesine yükseltilmeli ve aylık bağlanma oranları tekrar yüzde 75'e çıkarılmalıdır” diye konuştu.

3 AYDA BİR GÜNCELLEME YAPILMALI

Asgari ücrete enflasyon oranında 3 ayda bir zam yapılması gerektiğini söyleyen Kiper, “Asgari ücretle çalışan milyonlarca insan, artan enflasyon karşısında alım gücünü kaybetmektedir. Özellikle kadınlar, düşük ücretlerle ve güvencesiz işlerde çalışarak, ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olmuştur. Kadınların eşit işe eşit ücret alması sağlanmalı ve kreş gibi sosyal hizmetler ücretsiz olarak sunulmalıdır. Okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı çocuklara sunularak çocuk açlığı yükü kadınların sırtından alınmalıdır. Asgari ücrete derhal zam yapılmalı ve her üç ayda bir enflasyon oranında güncellenmelidir. Enflasyonun nedeni emekçilere yapılacak zam değil, zenginlerin aşırı kar hırsı ve rant ekonomisidir. Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları, emekçilerin alım gücünü daha da düşürecek niteliktedir. Asgari ücrete zam yapılmaması, enflasyonu artıran bir etken değildir; tam tersine, sebep zenginlerin aşırı kar hırsı ve rant ekonomisidir. İktidar, kamu tasarruf tedbirleri adı altında kamu hizmetlerini ve kamu emekçilerinin haklarını kısıtlamakta, ancak sermaye sahiplerine vergi afları ve teşviklerle destek olmaktadır. Bu durum, emekçilerin milli gelirden aldığı payı her geçen yıl daha da düşürmektedir. Zaten ekmeği küçülen emekçinin sofrasındaki son lokmayı da çalmaya çalışmak hadsizliktir” değerlendirmesinde bulundu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çözüm önerilerini tek tek sıralayan Kiper, yetkili bakanlıklara da seslenerek ara zam için gerekli adımların atılmasını istedi. Kiper, “Asgari ücret, insanca yaşanabilir bir seviyeye yükseltilmeli ve her üç ayda bir enflasyon oranında güncellenmelidir. En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli ve aylık bağlanma oranları yüzde 75'e çıkarılmalıdır. Kadınların eşit işe eşit ücret alması sağlanmalı ve kreş gibi, okul yemeği gibi sosyal hizmetler ücretsiz sunulmalıdır. Kamu hizmetleri ve kamu emekçilerinin hakları korunmalı, tasarruf tedbirleri adı altında yapılan kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Ücretlilerin vergi matrahları artırılmalı, ücretlerinden kesilen gelir vergi oranları düşürülmelidir.  Zenginlerden daha fazla vergi alınmalı ve ürünlere yapılan zamlar engellenmelidir. Servet vergisi uygulamaya konulmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Bir an evvel Asgari ücrete temmuz ayında artış yapmak için gerekli adımları atın. Atmazsanız emekliler, kadınlar, gençler ve tüm emekçiler olarak kapınıza dayanacağız ve hakkımızı alacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ