TMMOB’dan acı tabloya tepki: Bilim ve teknoloji göz ardı edildi

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangının ardından TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, otelin teknik ve yasal gereklilikleri yerine getirmediğine dikkat çekildi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.01.2025 11:09
  • Güncelleme Tarihi : 22.01.2025 08:11
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
TMMOB’dan acı tabloya tepki: Bilim ve teknoloji göz ardı edildi

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında, ilk belirlemelere göre 76 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi ise yaralandı. Yangının çıkış nedeni henüz netleşmezken, faciaya ilişkin ortaya çıkan ilk bulgular, oteldeki yangın güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası, felaketin ardından yaptığı açıklamada, otelin teknik ve yasal gereklilikleri yerine getirmediğine dikkat çekerek, denetim eksikliğinin ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kurumların bu acı tabloya zemin hazırladığına vurgu yaptı. Açıklamada, otelde olması gereken yağmurlama ve uyarı sistemlerinin eksikliğinin yangının hızla yayılmasına neden olduğu ifade edilirken, yaşanan can kayıplarının önlenebilir olduğuna dikkat çekildi.

GEREKEN TEK ŞEY ÖNLEM ALMAK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, “Yangın, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir felaket. Yapılması gereken tek şey bilimin ve teknolojinin gerekliliklerini yerine getirerek, her türlü önlemi almak ve uygulamak. Binalarda yangının oluşması tamamen önlenemez ancak can güvenliğinin korunması için gerekli önlemlerin alınmasıyla, olası kayıplar en aza indirilebilir. Çıkan yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da, başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülüyor” ifadeleri kullanıldı.

YAĞMURLAMA SİSTEMİNİN YAPILMADIĞI GÖRÜLÜYOR

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan ve çalışanları hariç 237 kişinin konakladığı Grand Kartal Hotel’in otel kapasitesinin; 161 oda ve 350 yataklı, 26 yaşında olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre otel ‘mevcut bina’ sınıfında ve yönetmeliğin 10. Kısım hükümlerine tabii. Mevcut binalarda Yağmurlama sistemi zorunluluğu ile ilgili ‘İkiden fazla katlı bir bina içerisindeki yatak sayısı 200’ü geçen otellerde, pansiyonlarda, misafirhanelerde’ deniliyor. Yani Söz Konusu 350 Yataklı mevcut bina sınıfındaki otelde yangın çıktığında yayılımı engelleyen ve söndüren otomatik Yağmurlama (Sprinkler) sistemi zorunluluğu bulunuyor. Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülüyor. Yangından kurtulan yurttaşlarımızın beyanları dikkate alındığında algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği de anlaşılıyor” diye belirtildi.

DENETİM EKSİĞİ BİR KEZ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Yaşanan can kayıplarının, denetim görevini yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlarla, kar hırsı uğruna güvenlik tedbirlerini almaktan kaçınan sermaye sahiplerinin sorumluluğunda olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Elektrik tesisatları ve havalandırma tesisatları da aynı kapsamda yasal olarak kontrole tabii tutulmak zorunda. Mevzuatın uygulanması ancak gerekli denetimlerle sağlanabileceğinden ülkemizdeki denetim eksiği bir kez daha gün yüzüne çıktı. Ayrıca, bu ekipmanların kontrollerinden işletmelerde teknik müdürlükler sorumlu. İşletmelerde teknik müdür olarak çalışan personellerin ilgili meslek odasına kayıtlı olması, yürüttükleri işler ile gerekli yetki belgelerini almış olmaları sağlanmalı ve bu belgeler denetlenmeli. Diğer taraftan işletmedeki bakım personellerinin yetkin olması gerekmekle birlikte, işletmedeki tüm teknik personelinde yetkinliği sağlanmalı” sözlerine yer verildi.

MERVE AĞRIÇ

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ