- Gündem
- 22.04.2025 00:45
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaşın odanın aylık meclis toplantısında yaptığı konuşmada Kültürparka ilişkin sarf ettiği sözler tepkiyle karşılandı
E. ÇAĞLA GENİŞ
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulunun Kültürpark Raporu Bilgilendirme Toplantısı Mimarlar Odası İzmir Şubesinin İzmir Mimarlık Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantıda Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Kocaer Şenyol ile Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özay Yerlikaya, Kültürpark Raporuna ilişkin görüşlerini dile getirdi. Toplantıda ayrıca, İTO Başkanı Ekrem Demirtaşın odasının meclis toplantısında yaptığı konuşmada dile getirdiği görüşlerine yanıt verildi.
BURASI ÖZGÜR BİR KENT"
İZFAŞ hisselerinin büyük çoğunluğunun İzmir Büyükşehir Belediyesinin olduğunu belirten TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Melih Yalçın, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) birer hissesi bulunduğunu söyledi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaşın İZFAŞta yönetim kurulu üyesi olduğunu anımsatan Yalçın, Bir kurumu, meslek odasını, odaları, bu konuda fikir beyan eden hiç kimseyi karşılarına almak gibi lüksleri yok. Gerçekten bu anlamsız bir cepheleşme, ayrışma yaratır. Bizatihi medyada bu ayrışmayı incelediğinizde bu ayrışmanın belediye, ticaret odası ve meslek odası gibi yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Haberleri okurken de biraz sinirlerimizi bozan cümlelerle karşılaşıyoruz. Birileri sürekli Şunu isteyen şuraya gitsin, bunu isteyen buraya gitsin diyor. Burada bir cevabımız olacak elbette. Burası özgür bir kent. İzmirli insanlar kendi özgürlüğüne, demokratik düşüncelerine sahiptir. Buna önem verir, özen gösterir. Bu kentte kimsenin kimseye nereye gideceğini söylemesi hakkı değildir, haddi değildir. Bir kere herkesin bulunduğu yerden bu cümleyi de söylemesi gerekir. Kimsenin de haddine değildir" dedi.
KENT HAKKI
Fransız sosyolog, entelektüel ve felsefeci Henri Lefebvrein 1968 yılında Fransa'daki öğrenci olayları sonrasında kent hakkı diye bir tanımı ortaya attığını anlatan Melih Yalçın, Kent hakkı, kentin herhangi bir bölgesinde kentli tarafından kullanılan bir yeri ancak kentlinin karar verileceği bir şekilde dönüştürüleceğini savunur. Orası özel mülkiyet bile olsa, belediyenin bile olsa, bu kentlinin oradaki hakkını kesinlikle yok sayamaz. Biz de bunun bir kent hakkı olduğunu savunuyoruz. Kent hakkını savunmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu nedenle kimse Biz seçildik, bizim burada çalışma programımız da bu var, projemiz, bizim burada kazanılmış hakkımız var diyemez. Bunların hiçbir önemi yok. O an kentli, İzmirli bu Kültürpark konusunu da ne diyorsa gerçek olan budur. Ben de bütün İzmir halkını Kültürpark ve kent hakkı için bu tartışmaya katılmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.