TOBB’dan kadın girişimci toplantısı

TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, Arap işkadınları ile bir araya gelerek kurumlar arası işbirliği olanaklarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.10.2018 12:58
  • Güncelleme Tarihi : 17.10.2018 12:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
TOBB’dan kadın girişimci toplantısı haberinin görseli

NİLGÜN TAZE
Koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde Arap ülkelerinden çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iş kadınları heyetinin katılımıyla kurumlar arası işbirliği olanaklarını geliştirmek amacı ile toplantı düzenlendi. İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, kadın girişimcilerin deneyim ve cesaretlerini iş kadını olmak isteyen yeni girişimcilerle paylaşmaya hazır olduklarını belirterek bu konuda yapılacak pozitif ayrımcılığın ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyledi.
TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, Arap iş kadınları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını açıklayarak, TOBB Kadın Girişimciler Kurullarının kadınların girişimci fikirlerini hayata geçirmeleri konusunda yol göstermeyi ve girişimci kadınları daha güçlü kılmayı hedeflediklerini söyledi. Kadınların iş hayatında var olması, fark yaratması için çalışan örgütler arasında yer aldıklarını açıklayan Öztezel, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun misyonu, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmektir. Kurul olarak ilimizdeki oda-borsaları temsilen kurulumuzda yer alan 259 üyemiz ile bu misyon çerçevesinde, İzmir’de kadın girişimciliği ve liderliğini geliştirmek, kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları yaratmak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
BEN YAPTIM PROJESİ
Ege Bölgesi’ne bağlı il ve ilçelerde çok farklı sektörlerde faaliyet göstermekte olan kadın girişimcilere www.gittigidiyor.com web sitesi üzerinden sanal bir dükkan açtıklarını belirten Öztezel şunları söyledi: “Ben Yaptım” projesi kapsamında bu site aracılığıyla kadınlarımızın yaptığı ürünlerin satışı yapılmaktadır. “Genç Başarı Şirket Programı” projesi ile de gençlerimizi iş dünyası ile buluşturuyor, onları iş hayatına hazırlıyoruz. 15-18 yaş arası lise öğrencilerine yönelik olarak uygulanmakta olan, gençlerin girişimcilik, istihdam edilebilirlik ve finansal okur-yazarlık alanında gelişimlerini sağlayan ve onları iş yaşamına hazırlayan programda İzmir KGK üyeleri de öğrencilere mentörlük yapıyorlar. Bu arada üniversitelerle iş birliği yaparak Dokuz Eylül Üniversitesinde girişimcilik derslerinin başlatılmasına destek olduk ve üyelerimizin gençlerimize mentörlük desteği vererek onları iş hayatına hazırlamalarına yardım ettik.”
KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 33
Türkiye’nin ülke ekonomisinde fark yaratan kadınlara ihtiyacı olduğunu açıklayan Öztezel, “Bu gün de, fark yaratan çok değerli misafirlerimiz var aramızda. Erkek egemen iş dünyasında mücadele eden, kadın dayanışması ile uluslararası platformda daha da güçlü olmayı hedefleyen Arap dünyasından, Ürdün’den, Irak’tan değerli iş kadınlarımız bizlerle. Ülkemizde mücadeleler sonucunda, kadın girişimciliği konusunda çok mesafe alındı.  Son 5 yıla bakıldığında, kadın girişimcilerin sayısının yüzde 40 oranında artması da tüm bu çabaların boşa gitmediğini gösteriyor. Kadınlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı, yüzde 13’ten, yüzde 40’a çıktı. Türk kadınları olarak şanslı bir ülkede yaşıyoruz, ancak bizim de mücadelemiz devam ediyor.
Ne yazık ki,  ülkemizde kadın istihdam oranı yüzde 33, erkekler de ise bu oran yüzde 73. Avrupa Birliği’nde ise bu oran yüzde 65’lerde seyrediyor.  Ne yazık ki, oranlara baktığımızda Türkiye’de kadınlarımızın iş hayatına yeterince dahil olamadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ GELECEK
Öztezel, kadın-erkek eşitliğini yakalayabilmek için kadın istihdamında üst hedefi yüzde 73’lerde tutmayı hedeflediklerini açıklayarak, “Zaman içinde eğitim olanaklarını ve girişimcilik ruhunu geliştirerek hedefe doğru ilerlemeliyiz. Kadınlar yaşadıkları toplumun ve ülkenin ekonomik statüsünü değiştirebilecek güce ve azme sahipler. Geleneksel rollerle sınırlı kalmayan, hayalleri ve hedefleri olan, yeteneklerini ortaya çıkaran ve onun hakkını veren kadınlar fark yaratmaya devam ediyor. Üstelik, ben yaptıysam, siz de yaparsınız,  diyerek cesaret aşılıyor, diğer kadınlara da istihdam yaratıyorlar. Kadınları gelişen bir ülkenin geleceği de aydınlık olur. Güçlü kadınlar, güçlü çocuklar, güçlü yarınlar demek. Kadınların daha fazla iş gücüne katılması, toplumun daha çok kalkınması demek” açıklamasını yaptı.